ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Shelley: H Τεχνητή Νοημοσύνη μαθαίνει να γράφει ιστορίες τρόμου

Shelley: H Τεχνητή Νοημοσύνη μαθαίνει να γράφει ιστορίες τρόμου Facebook Twitter
H Shelley είναι ένα σύστημα μάθησης με τεχνητή νοημοσύνη (AI) το οποίο «εκπαιδεύτηκε» από ερευνητές του ΜΙΤ Μedia Lab σε πάνω από 140.000 ιστορίες τρόμου.
0

Shelley, που πήρε το όνομά της από την Αγγλίδα συγγραφέα Mary Shelley – γνωστή για το μυθιστόρημά της «Φρανκεστάιν» - είναι ένα σύστημα μάθησης με τεχνητή νοημοσύνη (AI) το οποίο «εκπαιδεύτηκε» από ερευνητές του ΜΙΤ Μedia Lab σε πάνω από 140.000 ιστορίες τρόμου που υπάρχουν στο διαβόητο «NoSleep» του Reddit (το NoSleep είναι ένας χώρος όπου συγγραφείς μοιράζονται αυθεντικές ιστορίες τρόμου). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ζει ουσιαστικά στο Twitter: κάθε ώρα το @shelley_ai στέλνει ένα tweet το οποίο μπορεί να λειτουργήσει σαν την αρχή μιας τρομακτικής ιστορίας και μαζί με αυτό στέλνει και το hashtag #yourturn για να καλέσει έναν άνθρωπο που μπορεί να θέλει να συνεργαστεί μαζί της και να συνεχίσει την ιστορία. Ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος να απαντήσει στο tweet της Shelley, και να γράψει τη συνέχεια της ιστορίας έτσι όπως τη φαντάζεται. Μετά η Shelley θα πάρει ξανά το λόγο, θα απαντήσει με την επόμενη ιδέα της στην εξέλιξη της ιστορίας της και έτσι ένα νέο φρικιαστικό έπος θα αρχίσει να ξετυλίγεται με αυτόν τον τρόπο. Τα τελικά αποτελέσματα είναι περίεργες, διασκεδαστικές και απρόβλεπτες ιστορίες τρόμου που αντιπροσωπεύουν όχι μόνο τη δημιουργικότητα αλλά και τη συνεργασία - γνωρίσματα που διερευνούν τα όρια της τενχητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης (machine learning).

«Η Shelley είναι ένας συνδυασμός ενός πολυεπίπεδου επαναλαμβανόμενου νευρικού δικτύου και ενός ηλεκτρονικού αλγόριθμου μηχανικής μάθησης που μαθαίνει από την ανατροφοδότηση του κόσμου που συνεργάζεται μαζί της με την πάροδο του χρόνου», εξηγεί ο Pinar Yanardhag, επικεφαλής ερευνητής του προγράμματος. «Όσο περισσότερη συνεργασία δέχεται από τους ανθρώπους η Shelley, τόσο περισσότερες και πιο τρομακτικές ιστορίες θα μπορεί να γράψει στο μέλλον». 

Οι περισσότερες από τις ιστορίες αυτές είναι σίγουρα πολύ τρομακτικές, κάποιες είναι ανατριχιαστικές και ανησυχητικές, ενώ κάποιες είναι πολύ σουρεαλιστικές. Έχει γράψει για έναν έγκυο άνδρα που ξύπνησε σε ένα δωμάτιο ενός νοσοκομείου, για ένα χαμογελαστό στόμα σε ένα πάτωμα, μία ολόκληρη στοιχειωμένη πόλη, έναν άνδρα χωρίς πρόσωπο σε έναν καθρέφτη. Αλλά αυτό που καθιστά την Shelley τόσο γοητευτική είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται απλά για έναν αλγόριθμο που ψάχνει, βρίσκει, ταιριάζει, κόβει και ράβει προτάσεις ή τις ψαλιδίζει με μια παρόμοια cut-up τεχνική σαν κι αυτή του William S. Burroughs, αλλά το ότι εργάζεται ενεργά με άλλους ανθρώπους για να φανταστεί νέα πράγματα που ταιριάζουν στη νυχτερινή ατμόσφαιρα ή στο σκοτάδι. Η Shelley είναι (ένα μικρό μόνο) μέρος ενός οράματος των επιστημόνων της τεχνητής νοημοσύνης. Ένα όραμα που θέλει να ενισχύσει την ικανότητα του έντεχνου λόγου παρά να την αντικαταστήσει. Αποτελεί ένα από τα πιο τολμηρά παραδείγματα του σύγχρονου ΑΙ σχεδιασμού ο οποίος θέλει να εντάξει τον άνθρωπο, ως πιο ενεργή μονάδα, στην αέναη λούπα μιας μηχανικής και τεχνολογικής εξέλιξης, με αυτή την έξυπνη δημιουργική ιστορία της Shelley ως ένα ιστορικό μοντέλο για την έρευνα πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη. Και όχι άδικα, βέβαια, αφού οι ιστορίες της Shelley δεν θα ήταν σχεδόν καθόλου ανατριχιαστικές χωρίς τους ανθρώπινους πρωταγωνιστές της.

Τech & Science
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM