Το σουσάμι εντάχθηκε στη λίστα των σημαντικότερων τροφικών αλλεργιογόνων, σύμφωνα και με τα όσα γνωστοποίησε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Ο FDA εξετάζει εδώ και αρκετά χρόνια αν θα πρέπει να συμπεριλάβει το σουσάμι στον κατάλογο, όπου περιλαμβάνονται επίσης το γάλα, τα αυγά, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, οι ξηροί καρποί, τα φιστίκια, το σιτάρι και η σόγια.
Η προσθήκη του σουσαμιού σημαίνει ότι θα υπάρξουν ειδικές σημάνσεις όπου συμπεριλαμβάνεται αλλά και θα υπάρχουν νέες προβλέψεις για την παρασκευή του.
Οι αλλεργίες στο σουσάμι επηρεάζουν άτομα όλων των ηλικιών και μπορεί να εμφανιστούν ως βήχας, φαγούρα στο λαιμό, εμετός, διάρροια, εξάνθημα στο στόμα, δύσπνοια, δήλωσε στο CNN το 2020 ο Δρ. Robert Eitches, αλλεργιολόγος, ανοσολόγος και θεράπων ιατρός στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να διευκολύνει πολύ τη ζωή όσων υποφέρουν από αλλεργία στο σουσάμι και οι οποίοι μέχρι σήμερα έπρεπε να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες προϊόντων, ίσως και να καλέσουν την εταιρεία παραγωγής για να διαβεβαιωθούν πως δεν κινδυνεύουν.
«Για χρόνια, (οι άνθρωποι) με απειλητική για τη ζωή τους αλλεργία στο σουσάμι έπρεπε να κοιτάξουν το πίσω μέρος της ετικέτας, να καλέσουν τον κατασκευαστή και να προσπαθήσουν να το καταλάβουν. Αν συμπεριλαμβανόταν, συμπεριλαμβανόταν απλώς ως φυσικό μπαχαρικό ή γεύση» σημείωσε ο Jason Linde, αντιπρόεδρος κυβερνητικών και κοινοτικών υποθέσεων της Food Allergy Research & Education, ενός μεγάλου ιδιωτικού χρηματοδότη έρευνας για τις τροφικές αλλεργίες.
Από το 2020 υπήρχαν συστάσεις για την προσθήκη του στις ετικέτες τροφίμων, ώστε να ενημερώνονται οι καταναλωτές. Προ αυτού, το σουσάμι έπρεπε να δηλώνεται στην ετικέτα εάν χρησιμοποιούνταν ολόκληροι σπόροι ως συστατικό.
Με πληροφορίες από CNN