Το σουσάμι στη λίστα των σημαντικότερων τροφικών αλλεργιογόνων

Το σουσάμι στη λίστα των σημαντικότερων τροφικών αλλεργιογόνων Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Το σουσάμι εντάχθηκε στη λίστα των σημαντικότερων τροφικών αλλεργιογόνων, σύμφωνα και με τα όσα γνωστοποίησε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Ο FDA εξετάζει εδώ και αρκετά χρόνια αν θα πρέπει να συμπεριλάβει το σουσάμι στον κατάλογο, όπου περιλαμβάνονται επίσης το γάλα, τα αυγά, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, οι ξηροί καρποί, τα φιστίκια, το σιτάρι και η σόγια.

Η προσθήκη του σουσαμιού σημαίνει ότι θα υπάρξουν ειδικές σημάνσεις όπου συμπεριλαμβάνεται αλλά και θα υπάρχουν νέες προβλέψεις για την παρασκευή του. 

Οι αλλεργίες στο σουσάμι επηρεάζουν άτομα όλων των ηλικιών και μπορεί να εμφανιστούν ως βήχας, φαγούρα στο λαιμό, εμετός, διάρροια, εξάνθημα στο στόμα, δύσπνοια, δήλωσε στο CNN το 2020 ο Δρ. Robert Eitches, αλλεργιολόγος, ανοσολόγος και θεράπων ιατρός στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να διευκολύνει πολύ τη ζωή όσων υποφέρουν από αλλεργία στο σουσάμι και οι οποίοι μέχρι σήμερα έπρεπε να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες προϊόντων, ίσως και να καλέσουν την εταιρεία παραγωγής για να διαβεβαιωθούν πως δεν κινδυνεύουν.

«Για χρόνια, (οι άνθρωποι) με απειλητική για τη ζωή τους αλλεργία στο σουσάμι έπρεπε να κοιτάξουν το πίσω μέρος της ετικέτας, να καλέσουν τον κατασκευαστή και να προσπαθήσουν να το καταλάβουν. Αν συμπεριλαμβανόταν, συμπεριλαμβανόταν απλώς ως φυσικό μπαχαρικό ή γεύση» σημείωσε ο Jason Linde, αντιπρόεδρος κυβερνητικών και κοινοτικών υποθέσεων της Food Allergy Research & Education, ενός μεγάλου ιδιωτικού χρηματοδότη έρευνας για τις τροφικές αλλεργίες. 

Από το 2020 υπήρχαν συστάσεις για την προσθήκη του στις ετικέτες τροφίμων, ώστε να ενημερώνονται οι καταναλωτές. Προ αυτού, το σουσάμι έπρεπε να δηλώνεται στην ετικέτα εάν χρησιμοποιούνταν ολόκληροι σπόροι ως συστατικό. 

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM