Στα Τρίκαλα το πρώτο δίκτυο 5G στην Ελλάδα

Στα Τρίκαλα το πρώτο δίκτυο 5G στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Σε λίγους μήνες, τα Τρίκαλα θα γίνουν η πρώτη πόλη της Ελλάδας με δίκτυο τεχνολογίας 5G. Η συμφωνία που υπέγραψε την Παρασκευή ο δήμος, δρομολογεί τη σταδιακή μετατροπή των Τρικάλων σε μία πρότυπη πόλη 5G-Ready.

Στη σύμβαση με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και την e-trikala ΑΕ, προβλέπεται η δωρεάν εγκατάσταση ενός πιλοτικού δικτύου 5G στην πόλη.

Τα οφέλη

Εκτός από ασύρματη πρόσβαση στο ίντερνετ, το δίκτυο θα παρέχει λύσεις «Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης» με υπηρεσίες «έξυπνης» στάθμευσης και φωτισμού για τους δημότες, προσφέροντας επιπλέον δυνατότητες στους ντόπιους επιχειρηματίες.

Οι εργασίες για την ολοκλήρωση του δικτύου εκτιμάται πως θα διαρκέσουν περίπου 4 μήνες.

Αν το Internet of Things είναι το όχημα για το μέλλον, η τεχνολογία 5G είναι η λεωφόρος, τόνισε ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Η τεχνολογία αλλάζει ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητά μας και βεβαίως τον τρόπο που επικοινωνούμε, επισήμανε από την πλευρά του, ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας.

Πριν την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Μαγκλάρας ενημερώθηκε και για το smartfarming, δηλαδή την «έξυπνη γεωργία». Στο κέντρο ελέγχου του Smart Trikala παρουσιάστηκε η καινοτόμα εφαρμογή συστημάτων για «γεωργία ακριβείας».

Με τη βοήθεια των τεχνολογικών μέσων, το σύστημα μετρά όλα τα δεδομένα από την καλλιέργεια (θερμοκρασία, ποσοστό υγρασίας, ταχύτητα των ανέμων κ.λπ.) και αποφασίζει αυτόματα για διάφορες ενέργειες όπως η λίπανση και το πότισμα.


Οι αγρότες ενημερώνονται για τις αυτοματοποιημένες αποφάσεις και μπορούν ανά πάσα στιγμή να επέμβουν δικτυακά.

Στα Τρίκαλα είχε δοκιμαστεί στο πρόσφατο παρελθόν και το πρώτο λεωφορείο χωρίς οδηγό ενώ σχεδόν σε ολόκληρη την πόλη είναι δυνατή η ελεύθερη πρόσβαση στο Internet μέσω WiFi

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM