Τελικά το μέγεθος του εγκεφάλου δεν μετράει

Τελικά το μέγεθος του εγκεφάλου δεν μετράει Facebook Twitter
0

Μέχρι πρότινος η επιστημονική κοινότητα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της ευφυΐας του ανθρώπου με το μέγεθος του εγκεφάλου του.

Σύμφωνα όμως με μια διεθνή επιστημονική μελέτη που συντονίστηκε από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, το πόσο έξυπνος είναι κάποιος εξαρτάται τελικά από τον τρόπο που δομείται ο εγκέφαλος.

«Οι επιστήμονες μέχρι σήμερα "υπερεκτιμούσαν" την υποτιθέμενη σχέση του μεγέθους του εγκεφάλου με τις διανοητικές επιδόσεις του ανθρώπου. Ωστόσο, πολύ πιο σημαντικό ρόλο για την αυξημένη ευφυΐα φαίνεται ότι παίζουν η δομή του εγκεφαλικού φλοιού, του μεσεγκέφαλου και της παρεγκεφαλίδας καθώς και η καλή σύνδεση της λευκής ουσίας με τη φαιά ουσία», εξήγησε στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA ο Γιάκομπ Πίτσνιγκ, ερευνητής των γνωσιακών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Κάτι άλλο που παρατηρήθηκε επίσης, κατόπιν σύνθεσης 88 μελετών που έχουν γίνει για το θέμα, ήταν ότι οι άνδρες, που συνήθως έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο από τις γυναίκες, δεν παρουσιάζουν πιο αυξημένες γνωσιακές ικανότητες από αυτές. Αντιθέτως, οι άνθρωποι με ανώμαλα μεγάλο εγκέφαλο στα τεστ ευφυΐας είχαν επιδόσεις κάτω του μέσου όρου.

Η σημασία της δομής και όχι του μεγέθους του είναι εμφανής στις περιπτώσεις ορισμένων ζώων που έχουν τεράστιους εγκεφάλους αλλά όχι και εξαιρετική ευφυΐα, όπως η φάλαινα φυσητήρας που διαθέτει έναν εγκέφαλο βάρους 9 κιλών.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Έστειλε μήνυμα ευχαριστίας στον Ντόναλντ Τραμπ σε όλους τους χρήστες του

Τech & Science / TikTok: Μετά την επαναλειτουργία ευχαρίστησε τον Τραμπ με μήνυμα που έστειλε σε όλους τους χρήστες στην Αμερική

170 εκατομμύρια χρήστες του TikTok, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της εφαρμογής είδαν το μήνυμα: «Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Τραμπ, το TikTok είναι και πάλι σε λειτουργία στις ΗΠΑ!»
LIFO NEWSROOM
Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις, για μείωση του στρες

Τech & Science / Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις για μείωση του στρες

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Tsukuba εμπνεύστηκε από τη χαρακτηριστική συμπεριφορά των γατών, γνωστή ως «bunting», κατά την οποία οι γάτες τρίβουν το κεφάλι τους σε αντικείμενα ή ανθρώπους
LIFO NEWSROOM