Θεραπεία για τη φαλάκρα; Επιστήμονες ανέπτυξαν θύλακες τρίχας σε καινοτόμο πείραμα

Θεραπεία για τη φαλάκρα; Επιστήμονες ανέπτυξαν θύλακες τρίχας σε καινοτόμο πείραμα Facebook Twitter
0

Μια ομάδα από Ιάπωνες ερευνητές κατάφερε να αναπτύξει με επιτυχία ώριμους θύλακες τρίχας σε εργαστήριο, βήμα που θεωρείται τεράστια πρόοδος στη μάχη κατά της τριχόπτωσης.

Επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Γιοκοχάμα - οι οποίοι μελετούν μεταξύ άλλων την ανάπτυξη των τριχοθυλακίων- δημιούργησαν τριχοθυλάκια σε τρυβλία Petri χρησιμοποιώντας εμβρυϊκά κύτταρα δέρματος από ποντίκια που καλλιεργήθηκαν σε ένα ειδικό είδος γέλης.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances.

«Αν σκεφτείτε έναν θύλακα τρίχας, έχει την τρίχα στη μέση και στη συνέχεια στρώματα επιθηλιακών κυττάρων γύρω από τον θύλακα και άλλα εξειδικευμένα κύτταρα», δήλωσε στο New Scientist ένας κυτταρικός βιολόγος που δεν συμμετείχε στη μελέτη σχετικά με την ανακάλυψη.

«Το τζελ επιτρέπει σε αυτά τα κύτταρα να αναπτυχθούν σε ένα εργαστήριο με τρόπο που σημαίνει ότι μπορούν να σκαρφαλώνουν το ένα πάνω και γύρω από το άλλο» όπως κάνουν στο σώμα.

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των επιθηλιακών κυττάρων, τα οποία σχηματίζουν την εξωτερική στιβάδα του δέρματος, και του συνδετικού ιστού, προκαλούν το σχηματισμό τριχοθυλακίων όπως αναπτύσσεται ένα έμβρυο. Αυτή η μελέτη αποκάλυψε ότι ο έλεγχος αυτών των αλληλεπιδράσεων είναι το κλειδί.

Σε συνθήκες εργαστηρίου, οι άξονες των τριχών αναπτύχθηκαν ως 3 χιλιοστά κατά τη διάρκεια 23 ημερών.

«Το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιήσουμε κύτταρα ανθρώπινης προέλευσης και να τα εφαρμόσουμε για την ανάπτυξη φαρμάκων και την αναγεννητική ιατρική», δήλωσε ο καθηγητής της Γιοκοχάμα, Junji Fukuda.

Η διαδικασία δεν έχει δοκιμαστεί με χρήση ανθρώπινων κυττάρων, αλλά η ανακάλυψη είναι ένα βήμα προς την κατανόηση των διαταραχών της τριχόπτωσης και την εξεύρεση νέων φαρμάκων για την ανάπτυξη μαλλιών.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Τech & Science / Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Το Parker Solar Probe είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που εισέρχεται στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως κορώνα, και θα επιστρέψει δεδομένα από περιοχές που μέχρι τώρα δεν έχουν εξερευνηθεί
LIFO NEWSROOM
Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM