Θεραπεία κατά της επιληψίας: 13χρονο αγόρι ο πρώτος ασθενής με εμφύτευμα για να ελεγχθούν οι κρίσεις του

Θεραπεία κατά της επιληψίας: Ένα 13χρονο αγόρι είναι ο πρώτος ασθενής που έβαλε εμφύτευμα για να ελεγχθούν οι κρίσεις του Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Ένας έφηβος από το Ηνωμένο Βασίλειο με επιληψία έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο τοποθετήθηκε ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα με στόχο να θέσει υπό έλεγχο τις επιληπτικές του κρίσεις. 

Ο νευροδιεγέρτης που έχει ο 13χρονος Όραν Νόουλσον βρίσκεται κάτω από το κρανίο του και στέλνει ηλεκτρικά σήματα βαθιά στον εγκέφαλο, μειώνοντας τις ημερήσιες επιληπτικές κρίσεις του κατά 80%. 

Η μητέρα του, Τζαστίν δήλωσε ότι ο γιος της είναι πιο ευτυχισμένος, πιο ομιλητικός και έχει πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής από τότε που έγινε η εγκατάσταση του εμφυτεύματος. «Το μέλλον μοιάζει ελπιδοφόρο, κάτι που δεν θα μπορούσα ούτε καν να φανταστώ πριν από έξι μήνες», δήλωσε. 

Ο Μάρτιν Τίσνταλ, ο νευροχειρουργός παίδων που ηγήθηκε της χειρουργικής ομάδας στο νοσοκομείο Great Ormond Street (Gosh) στο Λονδίνο, δήλωσε: «Για τον Όραν και την οικογένειά του, η επιληψία άλλαξε εντελώς τη ζωή τους και έτσι το να τον βλέπουμε να ιππεύει ένα άλογο και να ανακτά την ανεξαρτησία του είναι απολύτως εκπληκτικό. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ευτυχείς που είμαστε μέρος του ταξιδιού τους». 

Ο Όραν, ο οποίος ζει στο Σόμερσετ, υποβλήθηκε στην επέμβαση τον Οκτώβριο στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος που έγινε σε συνεργασία με το University College του Λονδίνου, το νοσοκομείο King's College και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. 

Ο 13χρονος από τη Μεγάλη Βρετανία πάσχει από το σύνδρομο Lennox-Gastaut, μια ανθεκτική στη θεραπεία μορφή επιληψίας, την οποία ανέπτυξε σε ηλικία τριών ετών. Πριν από την τοποθέτηση της συσκευής, δεν είχε περάσει ούτε μια μέρα χωρίς να πάθει επιληπτικές κρίσεις και μερικές φορές είχε υποστεί εκατοντάδες μέσα σε μια μέρα. Συχνά έχανε τις αισθήσεις του και σταματούσε να αναπνέει, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ανάνηψη. 

 Αυτό σημαίνει ότι ο Όραν χρειαζόταν φροντίδα όλο το εικοσιτετράωρο, καθώς οι κρίσεις μπορούσαν να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ενώ διέτρεχε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου.  

Η εφεύρεση που σχεδόν εξάλειψε τις επιπλειπτικές κρίσεις του Όραν

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο Τίσνταλ και η ομάδα του εισήγαγαν δύο ηλεκτρόδια βαθιά στον εγκέφαλο του 13χρονου μέχρι να φτάσουν στον θάλαμο του εγκεφάλου. Τα καλώδια, τα οποία χρειάστηκε να τοποθετηθούν με ακρίβεια μικρότερη του χιλιοστού, συνδέθηκαν με τον νευροδιεγέρτη. Αυτή η τετράγωνη συσκευή μεγέθους 3,5 εκατοστών και πάχους 0,6 εκατοστών, τοποθετήθηκε σε ένα κενό στο κρανίο του Oran όπου είχε αφαιρεθεί το οστό και συνδέθηκε με βίδες στο κρανίο.   

Μόλις ανάρρωσε από το χειρουργείο, η συσκευή του Όραν ενεργοποιήθηκε, παρέχοντας συνεχή ήπια ηλεκτρική διέγερση στον εγκέφαλό του με στόχο να μπλοκάρει τις ηλεκτρικές οδούς που επιτρέπουν την εκδήλωση των επιληπτικών κρίσεων

«Είδαμε μεγάλη βελτίωση, οι επιληπτικές κρίσεις έχουν μειωθεί και είναι λιγότερο σοβαρές», δήλωσε η μητέρα του. «Είναι πολύ πιο ομιλητικός, είναι πιο αφοσιωμένος. Έγινε 13 ετών και σίγουρα τώρα έχω έναν έφηβο που χαίρεται να μου λέει όχι». 

Στην πιλοτική δοκιμή του εμφυτεύματος, θα συμμετάσχουν τώρα τρεις επιπλέον ασθενείς με σύνδρομο Lennox-Gastaut, με σκοπό να συμπεριληφθούν συνολικά 22 ασθενείς.   

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που χτίζουμε τη βάση για να αποδείξουμε την ικανότητα της βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης (μέσω του εμφυτεύματος) να θεραπεύει την παιδιατρική επιληψία και ελπίζουμε ότι στα επόμενα χρόνια θα είναι μια τυπική θεραπεία που θα προσφέρεται». 

Με πληροφορίες από Guardian 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM