Έπεσα χτες το βράδυ πάνω σε ένα σέλφι που έστειλε ένας φίλος στο Facebook από κάποιο πανηγύρι στο Ρέθυμνο. Ενώ συνήθως προσπερνάω κάθε φωτογραφική προσπάθεια αυτοπροβολής, κοινώς βαριέμαι τα σέλφι, το συγκεκριμένο με κράτησε γιατί ήταν τραβηγμένο με τη νέα Samsung Gear 360 και ήταν ένα (σχεδόν παραμορφωμένο από τον ευρυγώνιο φακό) αυτοπορτέτο. Σε σημείο που ο άνθρωπος ο οποίος το τράβηξε φαινόταν σαν μια μικρή κουκίδα στο κάτω μέρος μιας μεγα-πανοραμικής φωτογραφίας, ενώ το υπόλοιπο οπτικό κάδρο γέμιζε από τα εκατοντάδες κεφάλια των υπόλοιπων που συμμετείχαν στη γιορτή. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φωτογραφικές εφαρμογές (οι οποίες σας επιτρέψουν να καλύψετε 360 μοίρες στο κάδρο σας) είναι ένας καλός σύντροφος για το έξυπνο κινητό σας και μπορούν εύκολα να σας βάλουν στην μεγάλη ιδέα της εξελιγμένης πανοραμικής φωτογραφίας. Μερικές από αυτές όπως οι Photosynth, AutoStich Panorama, DMD Panorama, 360 Panorama, Sphere μέχρι το πασίγνωστο και πολύ «εφετζίδικο» Tiny Planet Photos and Video κάνουν καλή δουλειά, αλλά πρέπει να κρατάτε το κινητό σταθερό και ευθυγραμμισμένο για να έχετε τέλεια αποτελέσματα. Επιπλέον υπάρχουν έξτρα φακοί που προσαρμόζονται στα κινητά (όπως o Ιnsta360 Nano που είναι από τους πιο καλούς και πιο ακριβούς) με τους οποίους μπορείτε να τραβήξετε μερικές πραγματικά απίστευτες φωτογραφίες και στη συνέχεια να τις μοιραστείτε σε όλες τις αγαπημένες σας εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης ή στα μπλόγκ σας. Γιατί αν ήδη μοιράζεστε τα πάντα για τη ζωή σας, όπως για παράδειγμα τι φάγατε, τι ταινία είδατε, που χορέψατε, που ταξιδέψατε, πώς αφήνετε το κρεβάτι σας το πρωί όταν φεύγετε για το γραφείο ή πόσο χαρούμενοι είστε δίπλα στους φίλους σας, τότε υπάρχει και μια νέα (πρώτη) γενιά φωτογραφικών μηχανών 360 μοιρών, που όχι μόνο θα σας μάθουν να βλέπετε και άλλα πράγματα στα σέλφι σας (εκτός του εαυτού σας), αλλά θα σας προετοιμάσουν (σιγά σιγά) και για τον κόσμο της «επαυξημένης πραγματικότητας».
«Γιατί όλο αυτό τώρα;», μπορεί να αναρωτιέστε. Επειδή, βιώνουμε τον κόσμο μέσα σε μια υποκειμενική αντίληψη 360 μοιρών, η οποία περιβάλλεται από αξιοθέατα και ήχους. Ακόμα και αν κάτι δεν φαίνεται στη στιγμαία οπτική μας επαφή, μπορούμε να γυρίσουμε το κεφάλι να δούμε από που έρχεται ένας ήχος ή που μπορεί να οδηγεί ένα μονοπάτι στο δάσος που απλώνεται μπροστά μας. Μέχρι πρόσφατα, η λήψη φωτογραφιών και βίντεο μεγα-πανοραμικού περιεχομένου ήταν ένα ακριβό σπορ. 'Επρεπε να στήσεις πολλάπλές κάμερες, να μεταφέρεις από όλες τις κάμερες τις φωτογραφίες σε έναν υπολογιστή, μετά να τις συγχωνεύσεις όλες σε μια εννιαία εικόνα και τέλος να μετατρέψεις το αρχείο σε μια μορφή που όλοι οι υπόλοιποι θα μπορούσαν να δουν εύκολα (και να κατανοήσουν ότι πρόκειται για ένα σούπερ πανοραμικό πλάνο). Σήμερα, ο καθένας μπορεί να αγοράσει μια αξιοπρεπή κάμερα 360° για λιγότερο από 500 ευρώ, να καταγράψει ένα βίντεο μέσα σε λίγα λεπτά και ύστερα να το ανεβάσει εύκολα στο Facebook ή στο YouTube. Βέβαια, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των βίντεο είναι ερασιτεχνικού περιεχομένου, αρκετά θολό στις άκρες των κάδρων. Μερικά από αυτά συλλαμβάνουν την εικόνα σε 360° οριζόντια, αλλά όχι κάθετα, πράγμα που σημαίνει ότι χάνεται η ολοσφαιρική αντίληψη του θέματος. Και τέλος, το μεγαλύτερο μέρος αυτού του υλικού είναι καθημερινό και κοινότοπο. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, το να βλέπεις τις φωτογραφίες διακοπών ενός ξένου, είναι εξίσου βαρετό και σε σφαιρική και σε απλή φωτογραφική απόδοση.
Η ψηφιακή φωτογραφία 360 μοιρών, όμως, ενώ είναι ήδη μια από τις πιο σύγχρονες και άρα κορυφαίες τεχνολογίες απεικόνισης, εξακολουθεί να αναπτύσσεται όλο και περισσότερο γοργούς ρυθμούς. Υπάρχουν πολλά εμπορικά προϊόντα που την καλύπτουν σε αυτό το στάδιο και πολλά περισσότερα είναι στο δρόμο τους για τις βιτρίνες. Υπάρχουν πολύ ακριβές κάμερες που μεταφέρουν τη σφαιρικότητα των τοπίων σε υψηλή ευκρίνεια, υπάρχουν και οι πιο προσιτές που κάνουν μια αξιοπρεπέστατη δουλειά, και είναι πολύ εύχρηστες. Πρόσφατα, όλοι οι δημοσιογράφοι των New York Times και του Reuters εφοδιάστηκαν από με μια τέτοια κάμερα για την παραγωγή σφαιρικών φωτογραφιών και βίντεο για να καταγράφουν τα πάντα, από τους τυφώνες στην Αϊτή μέχρι τα προσφυγικά στρατόπεδα στη Γάζα. Ένα πρόσφατο σφαιρικό βίντεο στους ΝΥΤ από τη Νιγηρία, για παράδειγμα, σε έβαζε στο κέντρο ενός πλήθους που λαμβάνει φαγητό από τις μονάδες βοηθείας, ξεκινώντας από τον άνθρωπο που ανεβαίνει σε ένα φορτηγό, αρχίζει να ανοίγει σάκους με ρύζι ενώ εσύ ακούς πολλά βήματα και φωνές, χωρίς να βλέπεις από που έρχονται. Γυρνάς το κεφάλι, ή καλύτερα την εικόνα του βίντεο και βλέπεις ένα πλήθος που συγκεντρώνεται πίσω από την καρότσα του φορτηγού για να διεκδικήσουν το φαγητό τους. Η σκηνή είναι τόσο αληθινή και δραματικά επιτακτική ώστε η μορφή οπτικού υλικού 360° γίνεται αυτόματα ένα νέο πρότυπο για τα ακατέργαστα στιγμιότυπα των ειδησεογραφικών καναλιών – κάτι που το Twitter προσπαθεί να ενθαρρύνει, επιτρέποντας την προβολή ζωντανών σφαιρικών βίντεο στην εφαρμογή Periscope.
Πολλές εταιρείες φωτογραφικών μηχανών επωφελήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τη συνεχή αναζήτηση της smartphone βιομηχανίας να ενσωματώσει μια υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση στα gadget της. Πολλοί ανταγωνιστές ανάγκασαν κατασκευαστές εξαρτημάτων όπως η Sony να συρρικνώσουν τους αισθητήρες εικόνας και να εξασφαλίσουν ότι θα προσέφεραν κυρίως υψηλή ανάλυση και όσο το δυνατόν καλύτερη απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Καθώς η τεράστια smartphone αγορά πίεσε (προς τα κάτω) τις τιμές των εξαρτημάτων, οι κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών 360° βρήκαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν φτηνές κάμερες κάτω των 500 ευρώ. Και σε αυτό το νέο trend βοήθησε όχι μόνο το γεγονός ότι υπάρχουν αισθητήρες που κοστίζουν 1 δολάριο αντί των 1000 που κοστίζουν στις πιο ακριβές κάμερες, αλλά και μια γενικότερη εξέλιξη των οπτικών συστημάτων. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές κάμερες, οι οποίες έχουν αρκετά στενά οπτικά πεδία, οι κάμερες 360 ° έχουν υπερβολικούς φακούς fisheye, οι οποίοι χρειάζονται ειδικά οπτικά για να ευθυγραμμίσουν και να εστιάσουν τις εικόνες σε πολλαπλά σημεία. Κάτι ανάλογο σαν την οπτική τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην «εικονική πραγματικότητα» (VR). Αυτό σημαίνει ότι η δημοτικότητα των νέων σφαιρικών συσκευών θα ωφελήσει και έναν κλάδο, ο οποίος ενώ τόσες δεκαετίες υπόσχεται σχεδόν ονειρικές καταστάσεις, δεν έχει καταφέρει να αγγίξει το μεγάλο κοινό. Γιατί όσο περισσότεροι πειραματίζονται με κάμερες 360° τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το περιεχόμενο για όσους θέλουν να το παρακολουθήσουν μέσα από VR συσκεύες.
Σύμφωνα με μια μελέτη της ερευνητικής εταιρείας Futuresource Consulting οι σφαιρικές κάμερες άγγιξαν το 1% της παγκόσμιας φωτογραφικής αγοράς το 2016 και προβλέπεται να φτάσουν το 4% το 2017. H ίδια έρευνα αναφέρει ότι όταν οι άνθρωποι ανακαλύπτουν τα σφαιρικά βίντεο, κάτι αλλάζει στον τρόπο που βλέπουν ή αντιλαμβάνονται το περιβάλλον, σαν κάτι να ξεκλειδώνει το πλήρες δυναμικό της οπτικής συμπεριφορά τους. Και δεν πρόκειται για ψέμα. Αν δεν έχετε ακόμα χαθεί στο ήδη υπάρχον σφαιρικό υλικό που παίζει στο ίντερνετ, δοκιμάστε το και θα δείτε. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσετε να βλέπετε τι συμβαίνει και τι καταγράφετε πλέον σε 360°, είτε αυτό είναι μια φωτογραφία από ένα πανηγύρι, είτε ένα βίντεο από μια ψηλή βουνοκορφή, είτε ένα σέλφι με φίλους σε ένα σπίτι ή σε ένα μπαρ, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα θέλετε να δείτε όλο και περισσότερα, και σε λίγο καιρό να πρωταγωνιστήσετε κι εσείς μέσα σ' αυτά.
4 φωτογραφικές μηχανές 360 μοιρών κάτω των 500 ευρώ
ALLie Camera
Χρησιμοποιεί τεχνολογία που αναπτύχθηκε αρχικά για τη βιομηχανία οπτικών επιτήρησης χώρων και μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού. Τα βίντεο που τραβάει είναι εκπλητικά και δίκαια κερδίζει τον τίτλο της καλύτερης νέας συσκευής για livestreaming βίντεο 360 μοιρών.
Kodak Pixpro SP360 4K
Μια μικρή αλλά πανίσχυρη actioncam που μπορείτε να τη φορτώσετε ακόμα και drone για να πετύχετε τα πιο πανοραμικά βίντεο που έχετε φανταστεί. Έχει αδιάβροχη θήκη, ανάλυση φωτογραφίας 8 megapixels, οπτικό πεδίο 360 μοιρών, σύνδεση WiFi και φέρνει τη δυνατότητα λειτουργίας βίντεο VR για να μετατρέψετε τη δράση σας σε εικονικής πραγματικότητας πλάνα, ανάλυσης 4Κ. Διαθέτει τη δική της εφαρμοφή για iOS και Android για να έχετε άμεση πρόσβαση στα πλάνα μέσω του κινητού σας.
360Fly 4K
Με σήμα κατατεθέν την μύγα, η οποία έχει ομάδες από πολλά μάτια και το κάθε ένα βλέπει μόνο ένα κομμάτι της εικόνας, χρησιμοποιεί έναν ενιαίο φακό fisheye 240 μοιρών για να συλλάβει ένα wrap-around τοπίο του τι συμβαίνει γύρω σας, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε stiching, δηλαδή να κολλάτε ξεχωριστά αρχεία βίντεο στο μοντάζ. Υποστήρίζει βίντεο στα 30 fps ανάλυσης 2880x2880 και έχει τη δική της εφαρμοφή για iOS και Android.
Ricoh Theta S
Η Ricoh έβαλε τους αισθητήρες της εικόνας στις πλευρές της κάμερας αντί για πίσω από τους φακούς, καθιστώντας έτσι δυνατή την λεπτή φόρμα της. Από φωτογραφίες μέχρι βίντεο (μέγιστος χρόνος 25 λεπτά) σε ένα ζωηρό κόσμο 360° υψηλής ευκρίνειας και διάφραγμα f/2 απίστευτα φωτεινές λήψεις.
*H επιλογή όλων των φωτογραφιών του άρθρου έγινε από ανοιχτούς λογαριασμούς στο Instagram που χρησιμοποιούν τα hashtags #tinyplanet και #lifein360