Σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό σχετικά με τις μεταλλάξεις αναφέρθηκε ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης τόνισε ότι η θνησιμότητα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού που επικρατεί στην Ευρώπη, είναι αυξημένη κατά 60%, ενώ πλέον σύμφωνα με μελέτη η γύρη και η ανθοφορία παίζουν καταλυτικό ρόλο στη μετάδοση του ιού.
«Σίγουρα υπάρχει κόπωση, όμως κι ο καιρός αυτός οι 10-12 βαθμοί Κελσίου, είναι ιδεώδης για τη διάδοση του ιού. Η ανθοφορία και η γύρη είναι πλέον ένας επιπρόσθετος παράγοντας σε ό,τι αφορά στην μεταδοτικότητα», δήλωσε ο καθηγητής σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής στο OPEN. «Σε 35 χώρες που έγινε έρευνα και συγκέντρωση δεδομένων -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- όταν υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση γύρης, υπήρχε αύξηση κρουσμάτων», συμπλήρωσε.
«Γνωρίζαμε ότι το βρετανικό στέλεχος που επικρατεί στην Ευρώπη έχει τουλάχιστον 50% μεταδοτικότητα από τα προηγούμενα στελέχη. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε 50% προσεκτικότεροι. Γνωρίζουμε επίσης ποια από τις 8 μεταλλάξεις του βρετανικού είναι πιο μεταδοτική, άρα όποιος μολύνεται μ’ αυτήν διαδίδει για περισσότερες ημέρες τον ιό» πρόσθεσε και συμπλήρωσε λέγοντας ότι η παραλλαγή αυτή, έχει 30% μεγαλύτερη θνησιμότητα.
Τέλος ο καθηγητής στράφηκε κατά των όσων κρατούν ανεύθυνη στάση απέναντι στην πανδημία και επικαλούμενος έρευνα του Κέιμπριτζ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν η πολιτική στάση να επηρεάζει το πώς τοποθετούμαστε απέναντι σε ένα ιατρικό θέμα. «Μου θυμίζει το Τσερνόμπιλ, λυπάμαι που θα το πω, όταν κάποιοι κομματικοί σχηματισμοί έβαζαν στην Τσιμισκή της Θεσσαλονίκης φοιτητές να τρώνε μαρούλια», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε σε βιολογικό πόλεμο.