Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές της θεραπείας του Πάρκινσον με βλαστοκύτταρα

Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές της θεραπείας του Πάρκινσον με βλαστοκύτταρα Facebook Twitter
EPA
0

Τον Αύγουστο θα ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, μίας θεραπείας του Πάρκινσον με βλαστοκύτταρα.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες που ανέπτυξαν τη μέθοδο στο πανεπιστήμιο του Κιότο, επιζητούν μια πρωτοποριακή φόρμουλα για τη θεραπεία της εκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου.

Η θεραπεία βασίζεται στη μεταμόσχευση «επαναπρογραμματισμένων» βλαστοκυττάρων στον εγκέφαλο των ασθενών.

Τα πολυδύναμα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα δημιουργούνται με την αφαίρεση ώριμων κυττάρων, είτε από το δέρμα είτε από το αίμα, και τον «επαναπρογραμματισμό» τους ώστε να συμπεριφέρονται ως εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα.

Το Πάρκινσον εκδηλώνεται αρχικά με τρέμουλο, δυσκολία στο περπάτημα και ανικανότητα προσανατολισμού που οφείλεται στην την έλλειψη ντοπαμίνης, η οποία παράγεται από τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Πέρυσι, επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κιότο κατάφεραν να αποκαταστήσουν εγκεφαλικά κύτταρα σε πιθήκους, χρησιμοποιώντας πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, καθώς τα κύτταρα αυτά μπορούν να διαφοροποιηθούν ώστε να παράγουν ντοπαμίνη.

«Αυτή θα είναι η πρώτη κλινική δοκιμή στον κόσμο, κατά την οποία θα χρησιμοποιηθούν πολυδύναμα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα για τοΠάρκινσον», δήλωσε ο καθηγητής στο Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών του πανεπιστημίου του Κιότο, Τζουν Τακαχάσι.

«Θα συνεχίσουμε την έρευνά μας με προσοχή και ενθουσιασμό, έτσι ώστε η νέα θεραπεία να φτάσει στους ασθενείς το ταχύτερο δυνατόν», δήλωσε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του κέντρου ο Σίνια Γιαμανάκα.

Με πληροφορίες από Reuters

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM