Τον Αύγουστο θα ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, μίας θεραπείας του Πάρκινσον με βλαστοκύτταρα.
Οι Ιάπωνες επιστήμονες που ανέπτυξαν τη μέθοδο στο πανεπιστήμιο του Κιότο, επιζητούν μια πρωτοποριακή φόρμουλα για τη θεραπεία της εκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου.
Η θεραπεία βασίζεται στη μεταμόσχευση «επαναπρογραμματισμένων» βλαστοκυττάρων στον εγκέφαλο των ασθενών.
Τα πολυδύναμα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα δημιουργούνται με την αφαίρεση ώριμων κυττάρων, είτε από το δέρμα είτε από το αίμα, και τον «επαναπρογραμματισμό» τους ώστε να συμπεριφέρονται ως εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα.
Το Πάρκινσον εκδηλώνεται αρχικά με τρέμουλο, δυσκολία στο περπάτημα και ανικανότητα προσανατολισμού που οφείλεται στην την έλλειψη ντοπαμίνης, η οποία παράγεται από τα κύτταρα του εγκεφάλου.
Πέρυσι, επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κιότο κατάφεραν να αποκαταστήσουν εγκεφαλικά κύτταρα σε πιθήκους, χρησιμοποιώντας πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, καθώς τα κύτταρα αυτά μπορούν να διαφοροποιηθούν ώστε να παράγουν ντοπαμίνη.
«Αυτή θα είναι η πρώτη κλινική δοκιμή στον κόσμο, κατά την οποία θα χρησιμοποιηθούν πολυδύναμα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα για τοΠάρκινσον», δήλωσε ο καθηγητής στο Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών του πανεπιστημίου του Κιότο, Τζουν Τακαχάσι.
«Θα συνεχίσουμε την έρευνά μας με προσοχή και ενθουσιασμό, έτσι ώστε η νέα θεραπεία να φτάσει στους ασθενείς το ταχύτερο δυνατόν», δήλωσε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του κέντρου ο Σίνια Γιαμανάκα.
Με πληροφορίες από Reuters
σχόλια