Το YouTube θα παρουσιάσει ένα νέο εργαλείο για την καταπολέμηση των online θεωριών συνωμοσίας μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, μια τελευταία προσπάθεια από τη βίντεο πλατφόρμα της Google για να σταματήσει την εξάπλωση της παραπληροφόρησης.
Το YouTube θα προσθέσει πληροφορίες από τη Wikipedia σε βίντεο σχετικά με δημοφιλείς θεωρίες συνωμοσίας για την παροχή εναλλακτικών απόψεων σε αμφιλεγόμενα θέματα, δήλωσε σήμερα η διευθύνων σύμβουλός του. Η Susan Wojcicki, CEO του YouTube, δήλωσε ότι αυτά τα πλαίσια κειμένου, τα οποία η εταιρεία καλεί «πληροφορίες», θα αρχίσουν να εμφανίζονται σε όλα τα βίντεο που σχετίζονται με κάθε είδους συνωμοσία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Η Wojcicki, η οποία μίλησε το βράδυ της Τρίτης σε ένα πάνελ στο South by Southwest Interactive φεστιβάλ στο Ώστιν, έδειξε παραδείγματα πληροφοριακών δεικτών που θα ενσωματωθούν σε κάποια βίντεο σχετικά με την προσγείωση στο φεγγάρι και τη γρίπη των χημικών αεροψεκασμών (chemtrails).
«Όταν υπάρχουν βίντεο που επικεντρώνονται γύρω από κάτι το οποίο δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια θεωρία συνωμοσίας - και χρησιμοποιούμε μια λίστα γνωστών διαδικτυακών συνωμοσιών από την Wikipedia - τότε θα θα τα συνοδεύουμε με πληροφορίες από την Wikipedia, οι οποίες θα δείχνουν ότι για το συγκεκριμένο γεγονός υπάρχουν τεκμηριωμένες πληροφορίες», δήλωσε η Wojcicki.
New from @YouTube - CEO Susan Wojciki announces a feature to fight conspiracy theories w/ related links to news, Wikipedia #sxsw pic.twitter.com/sLtjdQNqbu
— Maureen Fitzgerald (@movandy) March 13, 2018
Η συγκεκριμένη κίνηση της διάσημης πλατφόρμας έρχεται ένα χρόνο μετά από μια περίοδο κατά την οποία το YouTube έχει φιλοξενήσει έναν μεγάλο όγκο εξτρεμιστικού περιεχομένου (το οποίο έχει προσπαθήσει να μειώσει με κάθε τρόπο) και έχει κατηγορηθεί για τη χρήση αλγοριθμικών συστάσεων στους χρήστες (δηλαδή, για τα βίντεο που προτείνει όταν κάποιος ψάχνει ένα συγκεκριμένο θέμα), τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως επισημαίνουν οι κριτικοί του, έχουν σχεδιαστεί για να ωθήσουν τους θεατές στα άκρα.
Τα πληροφοριακά στοιχεία που παρουσίασε η Wojcicki στο πάνελ, εμφανίστηκαν αμέσως κάτω από το βίντεο ως σύντομο κείμενο, με ένα σύνδεσμο στην Wikipedia για περισσότερες πληροφορίες.
Η Wikipedia - μια ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια που συντάσσεται από εθελοντές - είναι μια ατελής πηγή πληροφόρησης, την οποία, ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι φοιτητές στην Ευρώπη, δεν επιτρέπονται να αναφέρουν ως πηγή βιβλιογραφίας στις μελέτες τους. Μπορεί, απλά να παρέχει μια πιο ουδέτερη, εμπειρική προσέγγιση σε κάποιο θέμα, πιθανότατα και σε κάποιο βίντεο του YouTube για τα χημικά που μας ψεκάζουν, αλλά δεν αποτελεί επίσημα τεκμηριωμένη πληροφόρηση.
Βέβαια, αυτό που δεν ανέφερε η CEO του YouTube είναι πόσες συνωμοσίες φιλοξενούνται στην πλατφόρμα του, ή τουλάχιστον πόσες υπάρχουν σε κάποια αρχική λίστα της εταιρείας. Πρόσθεσε, όμως, ότι πρόκειται για ένα επεκτάσιμο πρόγραμμα και ότι η εταιρεία θα μπορούσε να παρουσιάσει επιπλέον εναλλακτικές πηγές πληροφοριών κάτω από αμφιλεγόμενα στοιχεία στο μέλλον.
Πράγμα που σημαίνει ότι για να δημιουργηθεί μια τόσο μεγάλη και ριζική αλλαγή στην προβολή βίντεο που αφορούν αμφιλεγόμενες θεωρίες, υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα στον βίντεο ιστότοπο της Google, η οποία με κάθε τρόπο θέλει να σταματήσει τη διάδοση της παραπληροφόρησης και να κερδίσει ξανά τη χαμένη εμπιστοσύνη των χρηστών της.
σχόλια