Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Σήμανση επικινδυνότητας όπως στα πακέτα των τσιγάρων, ζητά επιστήμονας

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Σήμανση επικινδυνότητας όπως στα πακέτα των τσιγάρων, ζητά επιστήμονας Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Freepik
0

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) θα πρέπει να πωλούνται φέροντας προειδοποιήσεις όπως αυτές που υπάρχουν στα προϊόντα καπνού, σύμφωνα με τον διατροφολόγο που επινόησε πρώτος τον όρο.  

Ο καθηγητής Κάρλος Μοντέιρο του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο θα επισημάνει τον αυξανόμενο κίνδυνο που παρουσιάζουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα για τα παιδιά και τους ενήλικες στο Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία αυτή την εβδομάδα. 

«Τα UPFs κυριαρχούν όλο και περισσότερο στις διατροφικές συνήθειες παγκοσμίως, παρά τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν για την υγεία», δήλωσε ο Μοντέιρο στον Guardian ενόψει του συνεδρίου στο Σάο Πάολο.  

«Τα UPFs εκτοπίζουν πιο υγιεινά, λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα σε όλο τον κόσμο και προκαλούν επίσης υποβάθμιση της ποιότητας της διατροφής λόγω των διαφόρων επιβλαβών χαρακτηριστικών τους. Τα τρόφιμα αυτά επιπλέον προκαλούν παχυσαρκία αλλά και άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης».  

Η αυστηρή προειδοποίηση έρχεται εν μέσω της ραγδαίας αύξησης της παγκόσμιας κατανάλωσης προϊόντων UPFs, όπως είναι τα δημητριακά, οι μπάρες πρωτεΐνης, τα ανθρακούχα ποτά, τα έτοιμα γεύματα και το fast food.Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν πάνω από τη μισή διατροφή του μέσου ανθρώπου. Για ορισμένους, ιδίως για τους νεότερους και φτωχότερους, συχνό είναι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα να αποτελούν το 80% των τροφών που καταναλώνουν.   

Τον Φεβρουάριο, έρευνα διαπίστωσε ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται άμεσα με 32 επιβλαβείς επιπτώσεις για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, δυσμενούς ψυχικής υγείας και πρόωρου θανάτου. 

Ο Μοντέιρο και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά τον όρο UPF πριν από 15 χρόνια όταν σχεδίαζαν το σύστημα ταξινόμησης τροφίμων «Nova». Αυτό αξιολογεί όχι μόνο το θρεπτικό περιεχόμενο αλλά και τις διεργασίες που υφίστανται τα τρόφιμα πριν καταναλωθούν. 

Το σύστημα κατατάσσει τα τρόφιμα και τα ποτά σε τέσσερις ομάδες: ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά, επεξεργασμένα τρόφιμα και εξαιρετικά επεξεργασμένα (υπερεπεξεργασμένα) τρόφιμα. 

Ο Μοντέιρο δήλωσε στον Guardian ότι ανησυχεί πλέον τόσο πολύ για τον αντίκτυπο που έχουν τα UPF στην ανθρώπινη υγεία, που οι μελέτες που δημοσιεύονται δεν αρκούν πλέον για να προειδοποιήσουν το κοινό για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. 

Τα μέτρα που ζητάει ο Μοντέιρο για την προστασία του κοινού από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα

«Χρειάζονται εκστρατείες δημόσιας υγείας, όπως αυτές κατά του καπνού, για να περιοριστούν οι κίνδυνοι των UPF», δήλωσε.   

«Οι διαφημίσεις για UPF θα πρέπει επίσης να απαγορευτούν ή να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό, και θα πρέπει να εισαχθούν προειδοποιήσεις στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται για τα πακέτα τσιγάρων». 

«Οι πωλήσεις UPFs στα σχολεία και στις εγκαταστάσεις υγείας θα πρέπει να απαγορευτούν και θα πρέπει να υπάρξει βαριά φορολόγηση αυτών των προϊόντων, με τα έσοδα που θα προκύψουν να χρησιμοποιούνται για την επιδότηση των φρέσκων τροφίμων», συμπλήρωσε ο διατροφολόγος. 

Ο Mοντέιροαναμένεται να πει στο συνέδριο ότι οι εταιρείες- κολοσσοί που εμπορεύονται UPFs γνωρίζουν ότι, για να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους, πρέπει να είναι πιο προσιτά και πιο νόστιμα από τα φρεσκομαγειρεμένα γεύματα.  

«Για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, τα UPF πρέπει να έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής», είπε. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Τech & Science / ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM