ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Σήμανση επικινδυνότητας όπως στα πακέτα των τσιγάρων, ζητά επιστήμονας

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Σήμανση επικινδυνότητας όπως στα πακέτα των τσιγάρων, ζητά επιστήμονας Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Freepik
0

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) θα πρέπει να πωλούνται φέροντας προειδοποιήσεις όπως αυτές που υπάρχουν στα προϊόντα καπνού, σύμφωνα με τον διατροφολόγο που επινόησε πρώτος τον όρο.  

Ο καθηγητής Κάρλος Μοντέιρο του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο θα επισημάνει τον αυξανόμενο κίνδυνο που παρουσιάζουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα για τα παιδιά και τους ενήλικες στο Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία αυτή την εβδομάδα. 

«Τα UPFs κυριαρχούν όλο και περισσότερο στις διατροφικές συνήθειες παγκοσμίως, παρά τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν για την υγεία», δήλωσε ο Μοντέιρο στον Guardian ενόψει του συνεδρίου στο Σάο Πάολο.  

«Τα UPFs εκτοπίζουν πιο υγιεινά, λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα σε όλο τον κόσμο και προκαλούν επίσης υποβάθμιση της ποιότητας της διατροφής λόγω των διαφόρων επιβλαβών χαρακτηριστικών τους. Τα τρόφιμα αυτά επιπλέον προκαλούν παχυσαρκία αλλά και άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης».  

Η αυστηρή προειδοποίηση έρχεται εν μέσω της ραγδαίας αύξησης της παγκόσμιας κατανάλωσης προϊόντων UPFs, όπως είναι τα δημητριακά, οι μπάρες πρωτεΐνης, τα ανθρακούχα ποτά, τα έτοιμα γεύματα και το fast food.Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν πάνω από τη μισή διατροφή του μέσου ανθρώπου. Για ορισμένους, ιδίως για τους νεότερους και φτωχότερους, συχνό είναι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα να αποτελούν το 80% των τροφών που καταναλώνουν.   

Τον Φεβρουάριο, έρευνα διαπίστωσε ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται άμεσα με 32 επιβλαβείς επιπτώσεις για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, δυσμενούς ψυχικής υγείας και πρόωρου θανάτου. 

Ο Μοντέιρο και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά τον όρο UPF πριν από 15 χρόνια όταν σχεδίαζαν το σύστημα ταξινόμησης τροφίμων «Nova». Αυτό αξιολογεί όχι μόνο το θρεπτικό περιεχόμενο αλλά και τις διεργασίες που υφίστανται τα τρόφιμα πριν καταναλωθούν. 

Το σύστημα κατατάσσει τα τρόφιμα και τα ποτά σε τέσσερις ομάδες: ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά, επεξεργασμένα τρόφιμα και εξαιρετικά επεξεργασμένα (υπερεπεξεργασμένα) τρόφιμα. 

Ο Μοντέιρο δήλωσε στον Guardian ότι ανησυχεί πλέον τόσο πολύ για τον αντίκτυπο που έχουν τα UPF στην ανθρώπινη υγεία, που οι μελέτες που δημοσιεύονται δεν αρκούν πλέον για να προειδοποιήσουν το κοινό για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. 

Τα μέτρα που ζητάει ο Μοντέιρο για την προστασία του κοινού από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα

«Χρειάζονται εκστρατείες δημόσιας υγείας, όπως αυτές κατά του καπνού, για να περιοριστούν οι κίνδυνοι των UPF», δήλωσε.   

«Οι διαφημίσεις για UPF θα πρέπει επίσης να απαγορευτούν ή να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό, και θα πρέπει να εισαχθούν προειδοποιήσεις στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται για τα πακέτα τσιγάρων». 

«Οι πωλήσεις UPFs στα σχολεία και στις εγκαταστάσεις υγείας θα πρέπει να απαγορευτούν και θα πρέπει να υπάρξει βαριά φορολόγηση αυτών των προϊόντων, με τα έσοδα που θα προκύψουν να χρησιμοποιούνται για την επιδότηση των φρέσκων τροφίμων», συμπλήρωσε ο διατροφολόγος. 

Ο Mοντέιροαναμένεται να πει στο συνέδριο ότι οι εταιρείες- κολοσσοί που εμπορεύονται UPFs γνωρίζουν ότι, για να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους, πρέπει να είναι πιο προσιτά και πιο νόστιμα από τα φρεσκομαγειρεμένα γεύματα.  

«Για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, τα UPF πρέπει να έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής», είπε. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Τech & Science
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Τech & Science / ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ