Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο ζωντανής απεικόνισης που αποκαλύπτει τη διαδικασία της ωορρηξίας με πρωτοφανή λεπτομέρεια.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Cell Biology, παρουσιάζει τη χρήση μιας νέας τεχνικής καταγραφής εικόνας που αναδεικνύει τρεις διακριτές φάσεις της ωορρηξίας: διαστολή, συστολή και ρήξη του ωοθυλακίου, που ολοκληρώνεται με την απελευθέρωση του ωαρίου.
Η απεικόνιση πραγματοποιήθηκε με συνδυασμό μικροσκοπίας confocal και διφωτονικής, σε ωοθυλάκια ποντικιών, επιτρέποντας τη λεπτομερή παρακολούθηση της διαδικασίας της ωορρηξίας σε διαστήματα των 10 λεπτών για 24 ώρες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια με δείκτες κυτταρικών μεμβρανών και DNA, για να καταστήσουν ορατές τις περίπλοκες κινήσεις κατά την ωορρηξία.
These results establish a mechanistic framework for ovulation, a process of fundamental importance for reproduction.
— Schuh Lab (@SchuhLab) October 16, 2024
Our system enables continuous visualisation of events within the ovulating follicle, paving the way for mechanistic and systematic studies of ovulation. (7/7) pic.twitter.com/RFB0S17ZWJ
Η μελέτη εντόπισε τη διαστολή του ωοθυλακίου ως την πρώτη φάση της διαδικασίας, που προκλήθηκε από την έκκριση υαλουρονικού οξέος και την εισροή υγρών. Η συστολή ελέγχεται από κύτταρα λείου μυός, πιθανώς μέσω της σηματοδότησης της προγεστερόνης και της ενδοθηλίνης. Τέλος, η ρήξη του ωοθυλακίου, που ολοκληρώνεται σε τρία στάδια (ρήξη υγρού, ρήξη κυττάρων και απελευθέρωση του ωαρίου), καταγράφεται με εξαιρετική λεπτομέρεια.
Αυτή η νέα μέθοδος όχι μόνο αποκαλύπτει τις λεπτομερείς χωροχρονικές πτυχές της ωορρηξίας, αλλά και ανοίγει νέους δρόμους για τη μελέτη των κυτταρικών και μοριακών μηχανισμών που εμπλέκονται στην αναπαραγωγή.