Περίπου 1,4 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι ίσως πεθάνουν από φυματίωση έως το 2025, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην καταπολέμηση της λοίμωξης.
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, οι παγκόσμιες προσπάθειες καταπολέμησης του κορωνοϊού επηρεάζουν αρνητικά τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη της φυματίωσης, ενώ οι συγγραφείς της μελέτης προβλέπουν έως και 6,3 εκατομμύρια επιπλέον περιστατικά φυματίωσης ως το 2025. Η φυματίωση, μία βακτηριακή λοίμωξη που προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες και υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ευθύνεται για τον θάνατο 1,5 εκατ. ανθρώπων ετησίως.
Για την εξάλειψη της φυματίωσης, που είναι πιο θανατηφόρα από οποιαδήποτε άλλη μολυσματική ασθένεια, καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες τις τελευταίες δεκαετίες. Οι προσπάθειες αυτές ωστόσο «εκτροχιάστηκαν» λόγω του κορωνοϊού, σύμφωνα με τη δρ. Lucica Ditiu, εκτελεστική διευθύντρια του Stop TB Partnership, μια πρωτοβουλία υπό τα Ηνωμένα Έθνη που αποσκοπεί στην εξάλειψη της φυματίωσης έως το 2030. Η Ditiu υποστηρίζει ότι αν οι κυβερνήσεις αγνοήσουν τη φυματίωση θα «χαθεί» τουλάχιστον μία πενταετία προόδου ενάντια στη πιο θανατηφόρα λοίμωξη στον κόσμο, ενώ εκατομμύρια θα αρρωστήσουν.
Η έρευνα βασίστηκε σε μοντελοποίηση κατά την οποία ο χρόνος του lockdown υπολογίστηκε σε τρεις μήνες και το διάστημα επανέναρξης των υπηρεσιών για τη φυματίωση σε δέκα. Η έρευνα ανατέθηκε από την Stop TB Partnership στο Imperial College London, στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και στην Avenir Health και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της USAID. Στη μοντελοποίηση εξετάζεται ο αντίκτυπος των μέτρων του κορωνοϊού σε Ινδία, Κένυα και Ουκρανία, τρεις χώρες με «υψηλή επιβάρυνση» γεγονός που συνεπάγεται με μεγάλο αριθμό εκτιμώμενων περιπτώσεων.
Ο αριθμός των περιστατικών και των θανάτων από φυματίωση μειώθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω συντονισμένων προσπαθειών σε χώρες με «υψηλή επιβάρυνση», σύμφωνα με τη Stop TB Partnership. Όμως, λόγω των περιορισμών που εφαρμόστηκαν παγκοσμίως για τον κορωνοϊό η ανίχνευση κρουσμάτων φυματίωσης «έχει μειωθεί δραματικά», οι θεραπείες έχουν καθυστερήσει, ενώ ελοχεύει ο κίνδυνος διακοπής της θεραπείας σε ασθενείς. Μεταξύ άλλων Stop TB Partnership καλεί τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης κατά τη διάρκεια το lockdown.
Με πληροφορίες από CNN
σχόλια