Από τεχνολογικής άποψης το Ντουμπάι ζει ήδη στο μέλλον του υπόλοιπου κόσμου. Άνθρωποι πετούν με jetbacks, πολεοδόμοι σχεδιάζουν ακτογραμμές και τεχνητά νησιά αναψυχής και πολλά από τα πανύψηλα κτίρια τρυπούν τα χαμηλά σύννεφα.
Η εντυπωσιακή μητρόπολη δεσπόζει στη μέση της ερήμου σαν εξωγήινη εγκατάσταση και ένα μελλοντικό αρχιτεκτονικό πρότζεκτ, σχεδιάζεται συνειδητά με το «βλέμμα» σε άλλον πλανήτη.
Το 2017, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν ανακοινώσει την φιλοδοξία τους να αποικίσουν τον Άρη μέσα στα επόμενα 100 χρόνια και πολλοί αρχιτέκτονες και επιστήμονες ήδη φαντάζονται και σχεδιάζουν στο χαρτί και στις οθόνες τους φουτουριστικές αρειανές πόλεις, θέλοντας να πειραματιστούν στην αφιλόξενη έρημο που αγγίζει τα όρια του Ντουμπάι.
Το Mars Science City, η Αρειανή Πόλη της Επιστήμης, μένει για την ώρα στα χαρτιά, φιλοδοξώντας ωστόσο να καλύψει κάποτε 176.000 τετραγωνικά μέτρα ερήμου (το μέγεθος περίπου 30 γηπέδων ποδοσφαίρου) με κόστος περίπου 135 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το πλάνο είναι να λειτουργήσει ως «γήινος εξομοιωτής» των συνθηκών στον κόκκινο πλανήτη, βοηθώντας το Κέντρο Διαστήματος Mohammed Bin Rashid (MBRSC) να αναπτύξει την απαραίτητη τεχνολογία για το επόμενο βήμα της ανθρωπότητας στον Άρη. Οι αρχιτέκτονες του Bjarke Ingels Group σχεδίασαν - όπως τους ζητήθηκε - μια πρότυπη πόλη ικανή να φιλοξενήσει ζωή στον γειτονικό πλανήτη, που είναι τέταρτος από τον Ήλιο (η Γη μας είναι τρίτη).
Πώς χτίζει κανείς μια αρειανή πόλη
Για το Mars Science City οι αρχιτέκτονες έλαβαν υπόψιν τους τις προκλήσεις του διαφορετικού, εξωγήινου κόσμου: ο Άρης έχει λεπτή ατμόσφαιρα και μηδενικό μαγνητικό πεδίο, οπότε η προστασία από επιβλαβείς ακτινοβολίες είναι ελάχιστη. Η θερμοκρασία με μέση τιμή τους -63 βαθμούς Κελσίου είναι ένα άλλο πρόβλημα που καλούνται να συνυπολογίσουν. Λεπτή ατμόσφαιρα θα πει επίσης μικρή πίεση αέρα, που σημαίνει ότι τα υγρά εξατμίζονται πιο εύκολα.
Ο Jakob Lange, της Bjarke Ingels Group, εξήγησε στο αμερικανικό CNN πως η ομάδα του ελπίζει να βρει τρόπους για να απαντήσει στις δυσκολίες του Κόκκινου Πλανήτη. Για την διατήρηση μιας φιλόξενης θερμοκρασίας και της κατάλληλης πίεσης, η αρειανή πόλη θα αποτελείται από θόλους - «βιοδομές», καλυμμένες με διάφανες πολυαιθυλενικές μεμβράνες. Το οξυγόνο θα παράγεται από την εφαρμογή ηλεκτρικής τάσης σε πάγο στο υπέδαφος και θα γεμίζει την βιοδομή.
Καθώς ο πληθυσμός θα μεγαλώνει, καινούργιες βιοδομές θα προστίθενται στο ήδη υπάρχον σύστημα σχηματίζοντας δίκτυα μικρών χωριών και στη συνέχεια πόλεων, στο σχήμα δαχτυλιδιών. Η πρώτη πόλη θα τροφοδοτείται ενεργειακά από την ηλιακή ενέργεια και η λεπτή ατμόσφαιρα θα βοηθά ώστε να διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία.
Επειδή η ατμόσφαιρα είναι πολύ λεπτή και αραιή στον Άρη, η μετάδοση της θερμότητας είναι μικρή, που σημαίνει ότι ο αέρας στο εσωτερικό των δομών δεν θα ψύχεται τόσο γρήγορα όσο θα συνέβαινε στη Γη, λέει ο Lange.
Τα κτίρια εντός των θόλων θα κατασκευάζονται με την τεχνική της 3D εκτύπωσης, χρησιμοποιώντας ως δομικό υλικό το άφθονο αρειανό χώμα. Τα δωμάτια θα εκτείνονται ως και 6 μέτρα κάτω από το έδαφος, προστατεύοντας από την ακτινοβολία και πιθανά ατυχήματα πτώσης μετεωριτών.
Χωρίς τους περιορισμούς της μεγάλης γήινης βαρύτητας, η αρειανή αρχιτεκτονική θα μπορούσε να τολμήσει νέες μορφές και γεωμετρίες. «Η βαρύτητα είναι χοντρικά στο ένα τρίτο της γήινης που σημαίνει ότι μπορείς να κατασκευάσεις πιο μακρόστενες δομές», συνεχίζει, εξηγώντας πως η φυσική εκεί γεννά «σχεδόν ολοκληρωτικά καινούργιους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να οικοδομήσει στο Διάστημα».
Το MBRSC ξεκαθαρίζει πως η Science City («Πόλη της Επιστήμης») είναι ακόμα στο αρχικό στάδιο του οραματισμού του κόνσεπτ και για την ώρα οι υπεύθυνοι δεν έχουν καταλήξει σε ένα τελικό σχέδιο. Ωστόσο η Bjarke Ingels Group ήδη επεξεργάζεται τις απαραίτητες προσαρμογές στην πρότασή της, αν επιλεγεί για την πρότυπη πόλη στην έρημο του Ντουμπάι.
Το πρότζεκτ Mars Science City είναι μόνο ένα από τα φιλόδοξα σχέδια του Κέντρου Διαστήματος Mohammed Bin Rashid του Ντουμπάι. Πέρυσι, η χώρα έστειλε τον πρώτο της αστροναύτη στο Διάστημα και αυτό τον καλοκαίρι, στα μέσα Ιουλίου, θα εκτοξεύσει την πρώτη διαπλανητική αποστολή του με προορισμό τον Άρη.
Οι ηγέτες των ΗΑΕ διακήρυξαν πως η επιτυχία της αποστολής είναι κρίσιμη για την επιβίωση και το μέλλον ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.
Η αποστολή "Hope Mars" προετοιμαζόταν από το 2014 και σύμφωνα με τον επικεφαλής του πρότζεκτ, Ομράν Σαράφ, θεωρείται ουσιώδης για τη μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Αν το επιτρέψει ο καιρός, η εκτόξευση θα γίνει στις 15 Ιουλίου. Στόχος δεν είναι η προσεδάφιση στον Άρη αλλά η τροχιακή μελέτη της ατμόσφαιρας του πλανήτη για ένα ολόκληρο αρειανό έτος, ώστε να κατανοηθεί πληρέστερα το Κλίμα του. Ένα από τα ζητούμενα είναι να διαπιστωθεί τι οδήγησε στην μεγάλη ατμοσφαιρική απώλεια του κόκκινου πλανήτη, από την επιφάνεια του οποίου έχουν εξαφανιστεί το υδρογόνο και το οξυγόνο.
«Μελετάμε έναν πλανήτη που φαίνεται να ήταν παρόμοιος με τον δικό μας, αλλά υπέστη κάποια μορφή αλλαγής και πλέον δεν μπορεί να συγκρατήσει νερό, έναν από τους βασικούς δομικούς λίθους της ζωής», εξηγεί η 33χρονη υπουργός προηγμένων επιστημών Σαράχ αλ Αμίρι.
«Για παράδειγμα, όταν σημειώνεται μια μεγάλη αμμοθύελλα στον Άρη, αυτό αυξάνει άραγε τις πιθανότητες διαφυγής υδρογόνου και οξυγόνου;» αναρωτιέται. Τα δεδομένα που συλλεχθούν θα διατεθούν σε 200 ερευνητικά ινστιτούτα και θα συμπληρώσουν το έργο άλλων αποστολών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της NASA.
Για να φτάσουν οι πρώτοι άποικοι στον πλανήτη Άρη θα χρειαστούν ακόμα γενιές και τα ΗΑΕ ελπίζουν πως το πρότζεκτ Mars Science City θα εμπνεύσει τους επόμενους, για να κάνουν αυτό το ταξίδι πραγματικότητα.
Με πληροφορίες από CNN
σχόλια