Οι New York Times με σημερινό άρθρο τους, ρίχνουν περισσότερο φως στα αίτια της έντονης οικονομικής αναταραχής τις τελευταίες ημέρες στην Ευρωζώνη, αναταραχή που επηρεάζει τα διεθνή χρηματιστήρια και την αμερικανική οικονομία. Το συμπέρασμα της εφημερίδας, είναι ότι η Ευρώπη (πιο συγκεκριμένα η Μέρκελ) θα πρέπει να δώσει επιτέλους μια λύση. Ή θα επιτρέψει τη χρεοκοπία της Ελλάδας ή θα βάλει το χέρι στην τσέπη του γερμανικού λαού για να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να μην κινδυνεύσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Όπως γράφουν οι NYT, πρόκειται για μια θεμελιώδη επιλογή της καγκελαρίου. Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι αν δεν δράσει αποφασιστικά, τότε μια απότομη ύφεση θα “βυθίσει” ακόμη περισσότερο τις οικονομίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η αναταραχή των ημερών στα χρηματιστήρια προήλθε από τις απειλές για υποβάθμιση των γαλλικών τραπεζών, που είναι εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος. Αυτή ήταν η αιτία που η γαλλική κυβέρνηση συζητά με τη Γερμανία (που βλέπει την κρίση στο κατώφλι της), για τον τρόπο που θα βρεθεί η έξοδος από το τούνελ.
Το έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης- γράφει η εφημερίδα- που άρχισε στα δύσκολα χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι στην πρώτη γραμμή. Αν η Ελλάδα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ, καθώς όλο και περισσότερες φωνές στη γερμανική Δεξιά το ζητούν, αυτό θα ήταν μια ενοχλητική ήττα για την αλληλεγγύη στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Οι επικριτές της κυρίας Μέρκελ λένε, ότι έχει επικεντρωθεί πολύ στο να κρατήσει τις ισορροπίες στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, με συνέπεια να μην αναλαμβάνει κινδύνους για τη διάσωση της ευρωζώνης. Η προσπάθεια της καγκελαρίου να ικανοποιήσει και τις δυο πλευρές έχει σαν αποτέλεσμα να μην ικανοποιείται καμία.
"Το χάσμα ανάμεσα στο τι είναι απαραίτητο από την άποψη της οικονομικής πολιτικής και ό, τι είναι δυνατό από την άποψη της εσωτερικής και κομματικής πολιτικής έχει διευρυνθεί», δηλώνει στην εφημερίδα ο Cornelius Adebahr, ειδικός σε θέματα Ευρώπης στο γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στο Βερολίνο. "Χρειάζεται να δείξει ισχυρότερη ηγεσία, αλλά μέχρι τώρα, δεν έχει ακόμη αποκαλύψει προς ποια κατεύθυνση θέλει πραγματικά να προχωρήσουμε."
Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί, χωρίς τις ενδοκυβερνητικές αντίθετες φωνές που ακούει η κυρία Μέρκελ στον τρικομματικό συνασπισμό της, θέλει να αποσπάσει από την καγκελάριο, βαθύτερες δεσμεύσεις για την οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ και να κάνει για άλλη μια φορά Γερμανία και Γαλλία την κινητήριο δύναμη τηευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Ο αναπληρωτής διευθυντής του Bruegel, ενός ερευνητικού οργανισμού με έδρα τις Βρυξέλλες, δηλώνει στους NYT ότι η προσποίηση πως η ελληνική κρίση θα λυνόταν με ότι έγινε ως τώρα, δεν έπιασε.
Η πιο πρόσφατη αστάθεια στις αγορές μπορεί-σημειώνει η εφημερίδα- να σηματοδοτήσει και το τέλος των μέχρι τώρα προσπαθειών της Μέρκελ να θωρακίσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, αποφεύγοντας ένα αμετάκλητο βήμα προς την εμβάθυνση της οικονομικής και δημοσιονομικής ένωσης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.
Ο Μάικλ Σρέντερ, επικεφαλής του τμήματος έρευνας στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας εκτιμά ότι η παρούσα παρατεταμένη κατάσταση μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη και από τη χρεοκοπία της Ελλάδας. "Αυτό που είναι πραγματικά ένας κίνδυνος είναι αυτό το χάος που έχουμε αυτή τη στιγμή.", λέει.
Ο Σαρκοζί ξέρει-όσο κι αν σε προσωπικό επίπεδο δεν βγαίνει συμπάθεια- ότι δεν μπορεί να πορευτεί χωρίς τη Μέρκελ. Και οι υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης γνωρίζουν, ότι θα χρειαστεί μια κεντρική δημοσιονομική ένωση για να αντικαταστήσει τις υβριδικές δομές της Ευρώπης. Ένα εκτεταμένο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα είναι σε θέση να ενεργεί ως ένα είδος τράπεζας-ευρωομόλογα δηλαδή- που υποστηρίζεται από όλα τα μέλη θα ήταν σημαντικό όπλο απέναντι στις αγορές.
Αυτό είναι που προσπαθεί να καθυστερήσει η Μέρκελ, ξέροντας ότι είναι δύσκολο να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο. Θα δυσκολευτεί να περάσει την απόφαση της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα, πόσω μάλλον ακόμη πιο τολμηρές αποφάσεις. Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες στη γερμανική βουλή αλλά και από οικονομολόγους, ακούγονται όλο πιο δυνατά φωνές για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Όμως αν η Γερμανίδα καγκελάριος τολμήσει τελικά και φέρει το θέμα των ευρωομολόγων στη βουλή, το πιο πιθανό είναι οι κυβερνητικοί της σύμμαχοι να επιλέξουν το όχι. “Και αυτό- προειδοποιεί ο κ. Adebahr-θα ήταν το τέλος του δρόμου”.