Μία 60χρονη Βρετανίδα φαρμακοποιός έγινε η πρώτη κωφή που διέσχισε κωπηλατώντας τον Ατλαντικό ωκεανό σε ένα ταξίδι 3.000 μιλίων.
Η Μο O'Brien και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και η κόρη της, κατέπλευσαν στην Αντίγκουα της Καραϊβικής, , 49 ημέρες μετά την έναρξη του ταξιδιού του από το Λα Γκομέρα στις Κανάριες νήσους, τον Δεκέμβριο.
Η άφιξη τους το βράδυ της Πέμπτης στον προορισμό τους, τις έκανε το γρηγορότερο θηλυκό τρίο που κατάφερε να ολοκληρώσει την πρόκληση. Η ίδια η O'Brien δήλωσε «ανακουφισμένη» για το κατόρθωμά τους. Ο οργανισμός «Ocean Rowing Society» που είναι υπεύθυνος για την καταγραφή και την παρακολούθηση των κωπηλατικών ρεκόρ στους ωκεανούς επιβεβαίωσε την παγκόσμια πρωτιά των τριών γυναικών.
Η Μο O'Brien από την Κορνουάλη, κωπηλάτησε περίπου 3.000 μίλια (δηλαδή 4.800 χιλιόμετρα) στον Ατλαντικό ωκεανό μαζί με την 32χρονη κόρη της Bird Watts και την 45χρονη φίλη τους Claire Allinson από το Ντέβον. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι τρεις γυναίκες κωπηλατούσαν σε ζεύγη τετράωρων βαρδιών, με διαλλείματα δύο ωρών για ξεκούραση, προκειμένου να ολοκληρώσουν τον αγώνα-πρόκληση 'Talisker Whisky Atlantic Challenge'.
Παρά τη ναυτία, τις κακουχίες και την υπερβολική έλλειψη ύπνου που ήρθαν αντιμέτωπες, η O'Brien χαρακτήρισε το όλο εγχείρημα ως μία «εκπαιδευτική διαδικασία» για το πλήρωμα στη διαχείριση του προβλήματος ακοής της. Κατά τον τερματισμό τους στην Αντίγκουα η ίδια δήλωσε «είμαι πολύ ανακουφισμένη που είμαι εδώ αλλά εύχομαι να ήμουν ακόμα εκεί έξω. Μου άρεσε πάρα πολύ».
Η 60χρονη φαρμακοποιός είπε πως ήδη σχεδιάζει το επόμενο κωπηλατικό ταξίδι της στον Ειρηνικό. «Γιατί όχι; Το μόνο που χρειάζομαι είναι μία εβδομάδα να ξεκουραστώ και μερικά καθαρά ρούχα» αστειεύτηκε.
Μερικές από τις χαρακτηριστικές στιγμές της γυναικείας ομάδας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, είχαν να κάνουν με «συναντήσεις» που είχαν με την άγρια θαλάσσια ζωή, όπου συνάντησαν φάλαινες, καρχαρίες και ιπτάμενα ψάρια που η Claire Allinson περιέγραψε ως καταπληκτική εμπειρία. Η Bird Watts, κόρη της 60χρονης, περιέγραψε από τη μεριά της την εμπειρία ως εκπληκτική σχολιάζοντας ωστόσο πως, αν και επέστρεψαν στην ξηρά νιώθει ακόμα πώς κουνάει όπως στη θάλασσα.
Πριν την έναρξη του ταξιδιού τους, η ίδια είπε πως η έλλειψη ακοής της μητέρας της έμοιαζε με «εφιάλτη» καθώς οι κωπηλάτες βασίζονται αρκετά στην αίσθηση της ακοής. Η O'Brien συνήθως επικοινωνεί διαβάζοντας χείλη, αλλά οι κωπηλάτες δεν έχουν απ' ευθείας οπτική επαφή κι έτσι θα ήταν αδύνατο να κάνει τους απαραίτητους διαλόγους κατά την κωπηλασία. Αυτό σήμαινε ότι εκείνη και η κόρη της έπρεπε να μάθουν πώς να επικοινωνούν χωρίς να πανικοβάλλονται. «Αν βρίσκεσαι εν μέσω καταιγίδας συνήθως φωνάζεις στο πλήρωμα να παραμείνει μέσα στην καμπίνα του σκάφους. Αλλά με τη μαμά δεν μπορείς να επικοινωνήσεις σε μία τέτοια στιγμή, κάτι τέτοιο» λέει η 32χρονη Watts.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Έχουμε συγκεκριμένους κώδικες με νεύματα που κάνουμε με τα χέρια τα οποία σημαίνουν συγκεκριμένα πράγματα. Επίσης έχουμε συνεννοηθεί σε περιπτώσεις, όταν για παράδειγμα βρίσκεται μέσα στην καμπίνα κατά τη διάρκεια μίας καταιγίδας, να μη βγαίνει έξω εκτός αν της πούμε».
Άλλες πρακτικές που χρειάστηκε να ακολουθήσει η ομάδα ήταν, η Allison και η Watts, να πρέπει να σταματούν την κωπηλασία για να ξυπνήσουν την 60χρονη προκειμένου να ξεκινήσει τη βάρδια της, καθώς δεν άκουγε τα ξυπνητήρια. «Όταν αποκοιμηθεί, κοιμάται βαθιά» σχολιάζει η κόρη της. «Κάθε πρόκληση που νομίζεις ότι μπορεί να συναντήσεις σε ένα σκάφος, έπρεπε να σκεφτούμε πώς θα την ξεπεράσει ένα κωφό άτομο» πρόσθεσε.
Σε ανάρτησή της σε μπλογκ η 60χρονη έγραψε ότι η ομάδα είχε ανάγκη από «αστείρευτο χιούμορ» να ολοκληρώσει τη δοκιμασία αυτή. «Συχνά 'παρακούω' πράγματα και ανταποκρίνομαι με γελοίες απαντήσεις και δεν ξέρω εάν οι απαντήσεις μου ή η έκφραση του ακροατή που ακούει τις απαντήσεις είναι το πιο αστείο» γράφει. Η ίδια είπε ότι ήθελε να σημαδέψει το πέρασμά της στα 60 της χρόνια με ένα «μεγαλύτερο κατόρθωμα» από αυτά που είχε συμμετάσχει μέχρι τώρα, όπως μαραθώνιοι και φιλανθρωπικές αποστολές.
Μητέρα δύο παιδιών, η 60χρονη Βρετανίδα εμπνεύστηκε την κωπηλατική πρόκληση διαβάζοντας ένα βιβλίο με θέμα δύο γυναίκες από το Γιορκσάιρ που έγιναν οι γηραιότερες που κατάφεραν να κάνουν ένα τέτοιο ταξίδι. Η O'Brien γεννήθηκε με νευροαισθητήρια βαρηκοΐα , ωστόσο μεγάλωσε χωρίς να έχει διαγνωσθεί.
«Οι γονείς μου νόμιζαν ότι είμαι απελπιστικά ντροπαλή, δεν είχαν καταλάβει ότι δεν άκουγα» λέει και προσθέτει ότι η κώφωση «με είχε επηρεάσει πάρα πολύ και σε πολλά επίπεδα». Όπως λέει είναι κάτι που μπορεί να «σε απομονώσει». «Οι κωφοί αποτραβιούνται από τη ζωή» προσθέτει. «Υπήρξαν πολλά πράγματα που σταμάτησα να κάνω γιατί ήταν τόσο δύσκολο».
Προσπάθησε να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις της ζωής που είχε αντιμετωπίσει με ακουστικά βοηθήματα περίπου στην ηλικία των 30, όπου κατάφερε να τα αποκτήσει. Τα βοηθήματα ενίσχυσαν την ακοή της σε ένα ποσοστό 30% στην κλίμακα που ακούει ο μέσος άνθρωπος, ωστόσο είχε να αντιμετωπίσει την παρουσία ενοχλητικού θορύβου.
Ωστόσο, ένας από τους χορηγούς της κωπηλατικής αποστολής τους, η εταιρία ReSound, της προμήθευσε εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που συμπεριλάμβανε ένα μικρόφωνο το οποίο μπορούσε να συντονιστεί με το ακουστικό της μέσω Bluetooth. Η 60χρονη, χρησιμοποιεί μία εφαρμογή στο κινητό της με την οποία μπορεί να ακούσει αυτό που θέλει «καθαρό» από τον θόρυβο.
Αυτό της έδωσε τη δυνατότητα να ακούει του εκπαιδευτές και να περάσει τα υποχρεωτικά μαθήματα για να συμμετάσχει στην κωπηλατική δοκιμασία – και φυσικά να ακούει και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος. Η ίδια, ερασιτέχνης κωπηλάτης εδώ και 20 χρόνια είπε ότι η αποφασιστικότητά της ήταν εκείνο που την βοήθησε να ξεπεράσει τις δυσκολίες.
Τα Ρεκόρ Γκίνες δεν έχουν κατηγορία που να σχετίζεται με αναπηρίες, αλλά τα ρεκόρ που καταγράφει ο οργανισμός Ocean Rowing Society για την κωπηλασία στους ωκεανούς, επιβεβαιώνουν ότι η O'Brien είναι το πρώτο κωφό άτομο που διέσχισε κωπηλατώντας τον ωκεανό.
Η Βρετανική Ένωση Κωφών συνεχάρη την O'Brien την Παρασκευή για το κατόρθωμά της χαρακτηρίζοντας την ίδια ως «έμπνευση και παράδειγμα για το τι μπορούν να καταφέρουν οι κωφοί»
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια