Συνολικά 2.746 γυναίκες δολοφονήθηκαν στο Μεξικό το 2016, κάτι που σημαίνει ότι διαπράττονταν κατά μέσον όρο πάνω από επτά φόνοι γυναικών κάθε μέρα στη χώρα αυτή, αποκαλύπτει μελέτη που έδωσαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη ο ΟΗΕ και η μεξικανική κυβέρνηση.
Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει μια αύξηση κατά 18% σε σύγκριση με το 2015, έτος κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν 2.324 φόνοι γυναικών.
«Η αύξηση αυτή είναι σημαντική, όχι μόνο λόγω του μεγέθους της, αλλά επίσης επειδή σηματοδοτεί μια αναστροφή της πτωτικής τάσης που καταγραφόταν τα προηγούμενα χρόνια», επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για τα βίαια επεισόδια με θύματα γυναίκες κατά την περίοδο 1985-2016.
Σε μόλις πέντε Πολιτείες του Μεξικού καταγράφηκε το 40,2% των βίαιων επεισοδίων που αποδείχθηκαν μοιραία για τις γυναίκες την περασμένη χρονιά: στην Πολιτεία του Μεξικού (κεντρικά), στην Πολιτεία Γκερέρο (νότια), στην Πολιτεία Τσιουάουα (βόρεια), στη Βερακρούς (ανατολικά) και στην Πόλη του Μεξικού, γνωστή κι ως Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα.
Η Πολιτεία του Μεξικού, που γειτονεύει με την πρωτεύουσα, ήταν αυτή όπου σημειώθηκαν οι περισσότεροι φόνοι γυναικών το 2016 (421). Στην μελέτη διευκρινίζεται ότι «τα μισά θύματα ήταν από 15 ως 35 ετών».
Μια σημαντική διάκριση με τα βίαια εγκλήματα θύματα των οποίων πέφτουν άνδρες είναι ότι οι φόνοι των γυναικών χαρακτηρίζονται συνήθως από «πιο απάνθρωπες» μεθόδους, όπως η χρήση μαχαιριών ή η πρόκληση θανάτου από ασφυξία. Αυτό υποδεικνύει ότι «το πολιτισμικό πρότυπο της απαξίωσης των γυναικών», η πρόσληψή τους ως «αντικειμένων μιας χρήσης» είναι κάτι «που δεν έχει αλλάξει», τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Η βία εναντίον των γυναικών και των μικρών κοριτσιών, η οποία μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα, διαπράττεται συχνότερα για να διατηρείται και να αναπαράγεται η πειθαρχία και η υποταγή στις σχέσεις εξουσίας», εκτιμούν επίσης.
Οι συγγραφείς της μελέτης απευθύνουν έκκληση στις αρχές να κάνουν βαθύτερη έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί εάν γυναίκες δολοφονούνται απλούστατα «επειδή είναι γυναίκες», ή εξαιτίας άλλων κινήτρων.
Στα τέλη Νοεμβρίου, το μεξικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INEGI) επισήμαινε ότι το 66,1% εκ των 46,5 εκατομμυρίων γυναικών του Μεξικού ηλικίας 15 ετών και άνω έχουν υποστεί κατά τη διάρκεια της ζωής τους κάποιας μορφής βία (ψυχολογική, σωματική, οικονομική, καθώς και άλλες μορφές διακρίσεων).
Τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές αυτής του 2000 η Σιουδάδ Χουάρες, μια πόλη στο βόρειο Μεξικό, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με τις ΗΠΑ, έγινε διαβόητη για τις αναρίθμητες δολοφονίες γυναικών—κατά μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα θύματα ήταν χιλιάδες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP