Η Παλαιστινιακή Αρχή «είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Τουρκία», σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο Πρέσβη στην γείτονα χώρα.
Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να ενισχύσει τις τουρκικές διεκδικήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.
Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης με την Τουρκία και να συνεργαστεί με την Άγκυρα σε ό,τι αφορά στους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο απεσταλμένος της, τη Δευτέρα στα τουρκικά ΜΜΕ.
Ο Φαέντ Μουσταφά, πρέσβης της Παλαιστίνης στην Άγκυρα, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Παλαιστίνη μπορεί να ακολουθήσει τη συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης της Τουρκίας με τη Λιβύη και να υπογράψει το δικό της σύμφωνο.
«Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που θα εμβαθύνει τις σχέσεις μας με την Τουρκία, και αυτό περιλαμβάνει μια συμφωνία για αποκλειστικές οικονομικές ζώνες», δήλωσε ο Μουσταφά στην εφημερίδα Aydinlik.
«Έχουμε και εμείς δικαιώματα στη Μεσόγειο. Η Παλαιστίνη έχει μερίδια πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε και να υπογράψουμε μια συμφωνία» πρόσθεσε.
Με τη Λωρίδα της Γάζας, τα παλαιστινιακά εδάφη έχουν ακτογραμμή κατά μήκος της ανατολικής Μεσογείου, άρα και το δικαίωμα διεκδικήσεων στην Αν. Μεσόγειο.
Ο Μουσταφά είπε ότι το Ισραήλ περιορίζει τις παλαιστινιακές προσπάθειες για διεξαγωγή δραστηριοτήτων εξερεύνησης και γεώτρησης στο πεδίο του φυσικού αερίου της Γάζας, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1999 περίπου 30 χιλιόμετρα από την πολιορκημένη ακτή του παράκτιου θύλακα.
Με το Ισραήλ και την Αίγυπτο να κρατούν τη Γάζα υπό αυστηρό αποκλεισμό και υπό τις συνεχείς συγκρούσεις και εξάρσεις, το πεδίο, το οποίο εκτιμάται ότι περιέχει σχεδόν 30 τρισεκατομμύρια λίτρα φυσικού αερίου, παρέμεινε αδρανές για σχεδόν 20 χρόνια από την ανακάλυψή του.
«Δεν μπορούσαμε να επωφεληθούμε από το αέριο λόγω της ισραηλινής πίεσης», δήλωσε ο Μουσταφά.
Η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Τουρκίας και της Λιβύης τον περασμένο Νοέμβριο υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο σε μια προσπάθεια να μπλοκάρει περαιτέρω ελληνικές και κυπριακές δραστηριότητες γεώτρησης στην περιοχή.
Μια συμφωνία με την Παλαιστίνη θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τις τουρκικές προσπάθειες για ελαχιστοποίηση των ελληνικών προσδοκιών για τον περιορισμό της τουρκικής δραστηριότητας σε μια στενή ακτογραμμή.
Σύμφωνα με το Ναυτικό Δίκαιο του ΟΗΕ, τα παράκτια κράτη έχουν δικαίωμα σε 320 χιλιόμετρα θαλάσσιου εδάφους από την ακτή τους, όπου μπορούν να δηλώσουν «αποκλειστική οικονομική ζώνη» (ΑΟΖ) και όπου έχουν το δικαίωμα να εξερευνήσουν και να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους.
Ωστόσο, λόγω του κοίλου σχήματος της ανατολικής Μεσογείου, υπάρχει αλληλεπικάλυψη μεταξύ των περιοχών που μπορεί να διεκδικήσει κάθε χώρα, απαιτώντας διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς.
Με πληροφορίες του middleeasteye.net/Aydinlik
σχόλια