Λίβανος: Παραιτείται η κυβέρνηση - Στον απόηχο της φονικής έκρηξης στην Βηρυτό

Λίβανος: Παραιτείται η κυβέρνηση - Στον απόηχο της φονικής έκρηξης στην Βηρυτό Facebook Twitter
Λίβανος: Παραιτείται η κυβέρνηση - Στον απόηχο της φονικής έκρηξης στην Βηρυτό (Reuters)
0

Προς παραίτηση οδεύει η κυβέρνηση του Λιβάνου, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας της χώρας, με αφορμή την φονική έκρηξη στην Βηρυτό την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας του Λιβάνου, μετά από συνάντηση που είχε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, έκανε γνωστό πως παραιτείται η κυβέρνηση της χώρας του στον απόηχο της τραγωδίας στην Βηρυτό.

Ο Diab, επικεφαλής της κυβέρνησης του Λιβάνου εδώ και σχεδόν 7 μήνες, αναμένεται να εκφωνήσει διάγγελμα προς το έθνος στις 19.30 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το γραφείο του.

Είναι πλέον θέμα ωρών η παραίτηση της κυβέρνησης, μετά την παραίτηση ήδη τεσσάρων υπουργών και τουλάχιστον τριών ακόμα που δεσμεύτηκαν να κινηθούν ανάλογα εάν ο πρωθυπουργός Hassan Diab δεν ανακοινώσει την παραίτηση του ίδιου του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός Hassan Diab θα ανακοινώσει σύντομα και επίσημα την παραίτηση της κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου στο Reuters.

  

Η υπουργός Δικαιοσύνης Marie Claude Najem ήταν η τελευταία υπουργός που ανακοίνωσε την παραίτησή της τη Δευτέρα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ghazi Wazni έφτασε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με την επιστολή παραίτησής του, αλλά την κράτησε μέχρι τη συνεδρίαση.

Ο Υπουργός Πληροφοριών Manal Abdel Samad και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Διοικητικής Ανάπτυξης Damianos Kattar, έμπιστος του Diab στο υπουργικό συμβούλιο, παραιτήθηκε την Κυριακή, επικαλούμενος την έκρηξη και την αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών Nassif Hitti ανακοίνωσε και αυτός την παραίτησή του.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί νεολαίας και αθλητισμού και τηλεπικοινωνιών δήλωσαν ότι θα ανακοινώσουν τις παραιτήσεις τους από το υπουργικό συμβούλιο των 20 υπουργών του Diab εάν δεν το ανακοινώσει ο ίδιος επίσημα.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 158 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 6.000 τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα του Λιβάνου την Τρίτη, μετά από την έκρηξη 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου σε αποθήκη στο λιμάνι.

Η έκρηξη έχει καταστρέψει ολόκληρα κτίρια αφήνοντας περίπου 300.000 ανθρώπους στη Βηρυτό άστεγους.

Τη ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Βηρυτό.

Με πληροφορίες του Reuters/alarabiya.net/aljazeera

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής : Όχι σε διαπραγμάτευση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία

Διεθνή / Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής: Όχι σε διαπραγμάτευση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία

Η ΕΕ επιμένει ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός πρέπει να αποτελεί μέρος μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας, συνοδευόμενης από ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Ρουμανία: Συλλήψεις για σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, με εμπλοκή 101χρονου στρατιωτικού

Διεθνή / Ρουμανία: Συλλήψεις για σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, με εμπλοκή 101χρονου στρατιωτικού

Η ένταση στη Ρουμανία έχει κορυφωθεί από τον Δεκέμβριο, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τις προεδρικές εκλογές, επικαλούμενο πιθανή ρωσική παρέμβαση υπέρ του ακροδεξιού Καλίν Γκεοργκέσκου
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Οι παιδικοί καρκίνοι έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 1975» – Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Διεθνή / Τραμπ: «Οι παιδικοί καρκίνοι έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 1975» – Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Η συζήτηση για τον παιδικό καρκίνο επανέρχεται στο προσκήνιο, με την επιστημονική κοινότητα να καλεί για περισσότερη έρευνα στις αιτίες της αύξησης των περιστατικών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο των περιβαλλοντικών επιδράσεων
LIFO NEWSROOM
Χαμάς για τελεσίγραφο Τραμπ: «Ενθαρρύνει το να υπαναχωρήσει από την εκεχειρία στη Γάζα»

Διεθνή / Χαμάς για τελεσίγραφο Τραμπ: Οι απειλές του ενθαρρύνουν το Ισραήλ να υπαναχωρήσει από την εκεχειρία στη Γάζα

Η Χαμάς κατηγορεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι με το τελεσίγραφό του για απελευθέρωση των ομήρων επιδιώκει να υπονομεύσει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα
LIFO NEWSROOM