Λίγες ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση έξω από τα παλιά γραφεία του Charlie Hebdo, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε το περίγραμμα της στρατηγικής του για την αντιμετώπιση του ισλαμισμού.
Από την κωμόπολη Mureaux με πληθυσμό πολλαπλών εθνικοτήτων, ο Μακρόν αναφέρθηκε στις αποσχιστικές τάσεις σε μία κοινωνία με τον όρο Séparatisme, τάσεις που κατά τον ίδιο ενέχουν τον κίνδυνο «ισλαμιστικού αυτονομισμού».
Ο Γάλλος πρόεδρος θα στηρίξει τη μελλοντική δράση και τα μέτρα πρόληψης κατά της ριζοσπαστικοποίησης σε πέντε άξονες: δημόσιες υπηρεσίες, ενώσεις πολιτών, σχολεία, ανεξαρτησία του Ισλάμ στη Γαλλία και αγάπη για τη Δημοκρατία.
Εκτιμά δε πως θα είναι έτοιμος να παρουσιάσει το σχετικό νομοσχέδιο «κατά των αποσχιστικών τάσεων στην κοινωνία» στο υπουργικό συμβούλιο της 9ης Δεκεμβρίου.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο ρόλο που έχει να παίξει το σχολείο. «Η αντίσταση της Δημοκρατίας θα επιτευχθεί μέσα από το σχολείο» υπογράμμισε. «Το σχολείο είναι η καρδιά της κοσμικότητας, είναι ο κοινός μας θησαυρός» πρόσθεσε.
Αναλυτικά έχει αποφασιστεί:
- Η φοίτηση στο σχολείο, από την σχολική χρονιά 2021 θα είναι πλέον υποχρεωτική από την ηλικία των 3 ετών. Μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας θα επιτρέπεται πλέον η διδασκαλία στο σπίτι.
- Θα καταργηθούν οι δάσκαλοι των «εθνικών γλωσσών» που έρχονται στη Γαλλία από Τουρκία, Μαρόκο, και Αλγερία και συχνά δεν μιλούν τα γαλλικά. Θα υπάρξει πλέον αυστηρός έλεγχος στους διορισμούς.
- Σε συνεργασία με το Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης στη Γαλλία (CFCM ) θα ξεκινήσει η διαδικασία εκπαίδευσης Ιμάμηδων με απονομή σχετικού τίτλου σπουδών στη Γαλλία.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των θρησκευτικών ενώσεων και των τζαμιών ο πρόεδρος επιδιώκει την κατάργηση των έξωθεν χρηματοδοτήσεων από Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Τουρκία ή και από χώρες του Μαγκρέμπ (βόρεια Αφρική).
Αναγνώρισε ότι συχνά χρήματα συνδέονται με ιδιωτικά συμφέροντα για υποτιθέμενη βοήθεια προς αθλητικές οργανώσεις ή για βοήθεια επισιτισμού. «Είναι οι τρόποι με τους οποίους οι ισλαμιστές βρίσκουν την ευκαιρία να προσηλυτίσουν τους αδύναμους».
Ο ίδιος δεσμεύτηκε για μεγαλύτερο έλεγχο αλλά και διεύρυνση των κριτήριων, βάσει των οποίων οι νομάρχες θα μπορούν να προχωρούν στη διάλυση των οργανώσεων.
Αγάπη στη Δημοκρατία
Η ουδετερότητα των κρατικών λειτουργών αλλά και των υπαλλήλων σε επιχειρήσεις εξουσιοδοτημένες από το κράτος είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο κατά της ισλαμιστικής προπαγάνδας: όχι μαντίλες, όχι σεξιστικές διακρίσεις σε λεωφορεία ή μαζικά μέσα μεταφοράς.
Ο εκάστοτε νομάρχης θα έχει το δικαίωμα να κλείνει τις πισίνες όπου δίνονται ειδικά ωράρια για τις γυναίκες.
Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τέλος τους πάντες να συμβάλουν στην προστασία της Δημοκρατίας ώστε να μπορεί ο καθένας να ελπίζει σε αυτήν για το μέλλον του. Μίλησε για «αγάπη στη Δημοκρατία» που «δεν προκαθορίζεται αλλά αποδεικνύεται στην πράξη».
Με πληροφορίες από Deutsche Welle
σχόλια