Νιγηρία: Ελεύθεροι αφέθηκαν περισσότεροι από 300 μαθητές που είχαν απαχθεί

Νιγηρία: Ελεύθεροι αφέθηκαν περισσότεροι από 300 μαθητές που είχαν απαχθεί Facebook Twitter
Νιγηρία: Περισσότεροι από 300 μαθητές που είχαν απαχθή αφέθηκαν ελεύθερα
0

Περισσότεροι από 300 μαθητές που απήχθησαν στη βόρεια Νιγηρία αφέθηκαν ελεύθερα και παραδόθηκαν σε άνδρες της  κυβερνητικής ασφάλειας, δήλωσε ο κρατικός κυβερνήτης της Κατσίνα σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Τα αγόρια, την απαγωγή των οποίων ανέλαβε νωρίτερα η ισλαμιστική μαχητική ομάδα της Μπόκο Χαράμ, τώρα επιστρέφουν στην Κατσίνα, είπε.

Με νεότερη ενημέρωση απόψε ένας τοπικός αξιωματούχος της νιγηριανής Πολιτείας Κατσίνα δήλωσε πως 344 αγόρια που είχαν απαχθεί στη βόρεια Νιγηρία την περασμένη εβδομάδα, απελευθερώθηκαν από τους αιχμαλώτους τους.

«Έχουμε 344 μαθητές, αυτήν τη στιγμή εξετάζονται στη Ζαμφάρα. Ευχαριστούμε τον Θεό για την απελευθέρωσή τους», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Κατσίνα, ένας σύμβουλος του τοπικού κυβερνήτη.

Εκατοντάδες ανήλικοι, μαθητές γυμνασίου και λυκείου, απήχθησαν την περασμένη Παρασκευή από ενόπλους από το οικοτροφείο όπου διέμεναν στην Κανκάρα της Πολιτείας Κατσίνα. 

Νωρίτερα σήμερα κυκλοφόρησε βίντεο που φέρεται να απεικονίζει 520 απαχθέντες μαθητές. Ωστόσο ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν όντως αυτός ήταν ο πραγματικός αριθμός των απαχθέντων. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP 520 μαθητές απήχθησαν την περασμένη εβδομάδα.

Ο ακριβής αριθμός των ομήρων παραμένει αδιευκρίνιστος: οι αρχές ανακοίνωσαν αρχικά ότι ήταν 333 και σήμερα το πρωί αναθεώρησαν τον αριθμό αυτόν στους 400.

Την Τρίτη, η Μπόκο Χαράμ ανέλαβε την ευθύνη για την επιδρομή της περασμένης Παρασκευής, η οποία πραγματοποιήθηκε εκατοντάδες χιλιόμετρα από το προπύργιο της στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Το βίντεο κυκλοφόρησε με ηχογραφημένη μια φωνή που θυμίζει εκείνη του ηγέτη της ομάδας, Abubakar Shekau, ο οποίος ακούγεται να αναλαμβάνει την ευθύνη.

«Νωρίτερα κυκλοφόρησα ένα ηχητικό που επιβεβαιώνει ότι οι άνθρωποι μας έκαναν τη δουλειά του Θεού, αλλά οι άνθρωποι το αρνήθηκαν. Εδώ, αυτοί είναι οι άντρες μου, και τα παιδιά σου έχουν μιλήσει» φέρεται να λέει η φωνή.

Το βίντεο εστάλη στο AFP μέσω του ίδιου καναλιού με τα προηγούμενα μηνύματα της Μπόκο Χαράμ.

Πηγές ασφαλείας ανέφεραν την Τετάρτη στο AFP ότι η επιχείρηση διεξήχθη κατόπιν εντολής της Μπόκο Χαράμ από έναν διαβόητο τοπικό γκάνγκστερ που ονομάζεται Awwalun Daudawa, σε συνεργασία με τους Idi Minorti και Dankarami, δύο άλλους αρχηγούς με ισχυρές τοπικές ομάδες.

Με πληροφορίες του Reuters

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 17.12.2020

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok  με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Διεθνή / Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok  με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Επί δύο χρόνια οι δύο γυναίκες μοιράζονται τις περιπέτειές τους με 10 εκατομμύρια συνδρομητές - Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι η νέα γενιά να μην αφήνει μόνους τους ηλικιωμένους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Υπόθεση Πελικό: «Μού ζήτησε φωτογραφία με το πέος μου, μού έστειλε φωτογραφία της Ζιζέλ με πέντε άνδρες», ομολόγησε κατηγορούμενος

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Μού ζήτησε φωτογραφία με το μόριό μου, μού έστειλε φωτογραφία της Ζιζέλ με πέντε άνδρες», ομολόγησε κατηγορούμενος

Με την απολογία του τρίτου από τους 50 κατηγορούμενους συνεχίστηκε την Παρασκευή η πολύκροτη δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ντόντο: Το «ανόητο» πτηνό που εξαφανίστηκε πριν από 350 χρόνια- Αλήθειες και μύθοι

Διεθνή / Ντόντο: Το «ανόητο» πτηνό που εξαφανίστηκε πριν από 350 χρόνια- Αλήθειες και μύθοι

Το ντόντο ήταν το πρώτο καταγεγραμμένο είδος που εξαφανίστηκε εξαιτίας ανθρώπινων παρεμβάσεων και η εξαφάνισή του συνέβη πριν καν οριστούν οι κανόνες της επιστημονικής ονοματολογίας
LIFO NEWSROOM
«Είμαι ένας μαύρος Ναζί»: Υποψήφιος κυβερνήτης του Τραμπ προκαλεί σάλο με παλαιότερες αναρτήσεις του

Διεθνή / «Είμαι ένας μαύρος Ναζί»: Υποψήφιος κυβερνήτης του Τραμπ προκαλεί σάλο με παλαιότερες αναρτήσεις του

Μεταξύ άλλων έχει δηλώσει πως «η σκλαβιά δεν είναι κακή», ενώ έχει εκφράσει τον σεβασμό του προς το πρόσωπο του Αδόλφου Χίτλερ- Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του
LIFO NEWSROOM
Η Microsoft «αναβιώνει» την πυρηνική ενέργεια στις ΗΠΑ για να ααλύψει τις ανάγκες της τεχνητής νοημοσύνης

Διεθνή / Η Microsoft «αναβιώνει» την πυρηνική ενέργεια στις ΗΠΑ για να καλύψει τις ανάγκες της τεχνητής νοημοσύνης

Πώς ΑΙ και Data centers εκτοξεύουν τις ανάγκες για ενέργεια- Η Constellation Energy, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης πυρηνικών αντιδραστήρων στις ΗΠΑ, σχεδιάζει την επανεκκίνηση της μονάδας το 2028
LIFO NEWSROOM