Γιατί ο κόσμος συρρέει στις εκθέσεις βιβλίων και όχι στα βιβλιοπωλεία;

Γιατί ο κόσμος συρρέει στις εκθέσεις βιβλίων και όχι στα βιβλιοπωλεία; Facebook Twitter
Πώς θα ήταν, άραγε, η Ελλάδα αν, έστω, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού διάβαζε; Αν στα σχολεία τα παιδιά γνώριζαν από νωρίς τις συγκινήσεις της λογοτεχνίας και τους καλλιεργούσαν την αγάπη για την ανάγνωση αντί να τους προκαλούν απώθηση; Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0

ΒΡΑΔΥ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΗΝ Έκθεση Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως. Στην κεντρική σκηνή της εισόδου μια θεατρική παράσταση για παιδιά κρατούσε αμείωτο το ενδιαφέρον των ανήλικων θεατών, οι αχανείς διάδρομοι στις αλέες του πάρκου γεμάτοι με τα περίπτερα των εκδοτών το ένα δίπλα στο άλλο ξέχειλα από βιβλία, πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις ταυτόχρονα εν εξελίξει στις διάφορες σκηνές της έκθεσης και, το πιο εντυπωσιακό: επικρατούσε το αδιαχώρητο. Οι διάδρομοι έσφυζαν από ζωή, ο συνωστισμός σε αρκετά σημεία ήταν έντονος και στα περίπτερα που είχαν περισσότερη κίνηση γινόταν λαϊκό προσκύνημα, με το πλήθος που στεκόταν να δυσκολεύει τη διέλευση για τους υπόλοιπους. Παρέες, ζευγάρια, οικογένειες με παιδιά και μεμονωμένοι επισκέπτες, όλων των ηλικιών, να περιφέρονται χαζεύοντας, ξεφυλλίζοντας και αγοράζοντας βιβλία, χαιρετώντας γνωστούς και φίλους. Καταξιωμένοι ή και λιγότερο γνωστοί συγγραφείς να υπογράφουν αντίτυπα και να συζητούν με αναγνώστες και από τα μεγάφωνα να ανακοινώνονται επαναλαμβανόμενα ονόματα συγγραφέων και εκδηλώσεις. Μια ατμόσφαιρα ευφορίας και ιλαρότητας, έντονου ενδιαφέροντος και βιβλιοφιλικής περιέργειας επικρατούσε σε κάθε γωνιά της έκθεσης.

Αν κάποιος άσχετος με τα του βιβλίου στη χώρα μας προσγειωνόταν εκείνο το βράδυ στο Πεδίον του Άρεως, βλέποντας όχι μόνο το πλήθος του κόσμου αλλά και την ηλικιακή κατανομή, με πάρα πολλούς νέους γύρω του, και, το κυριότερο, το κλίμα που επικρατούσε, θα πίστευε πως το βιβλίο όχι μόνο γνωρίζει άνθηση και οι εκδότες ευημερούν αλλά και πως η αναγνωσιμότητα είναι σε υψηλά επίπεδα. Ακόμα και όσοι έχουμε μια εμπειρία από τον χώρο του βιβλίου, σχεδόν θα το πιστεύαμε για λίγο, συμμετέχοντας σε αυτήν τη γιορτή. Και οι διοργανωτές του 52ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2024, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ), με το κεντρικό αφιέρωμα να έχει τον φιλόδοξο τίτλο «Νεολαία και Ανάγνωση. Από σένα η Άνοιξη εξαρτάται», δεν μπορεί παρά να ήταν απόλυτα ικανοποιημένοι, γιατί όντως το κλίμα ήταν γιορτινό και αρκετά νεανικό.

Έχουν καταλάβει πως ο κόσμος έχει κουραστεί από τις πανομοιότυπες παρουσιάσεις βιβλίων και από παρωχημένες μεθόδους προσέλκυσης πελατών, από τις τακτικές των σουπερ-μάρκετ και από βιβλιοπωλεία ανάλογης λογικής και αισθητικής, από αδιάφορους, βαριεστημένους και ανενημέρωτους υπαλλήλους σε επιχειρήσεις που ποτέ δεν επενδύουν σε ανθρώπινο δυναμικό;

Διαβάζω στο δελτίο τύπου του Φεστιβάλ Βιβλίου τα νούμερα που το αφορούν, που δεν είναι καθόλου αμελητέα και συμφωνούν με αυτή την αίσθηση υπερδραστηριότητας και ευημερίας: «200 εκδοτικοί οίκοι, 280 περίπτερα, 200 πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, διαδραστικά εκπαιδευτικά δρώμενα και πολλά άλλα». Την προσοχή μου, όμως κλέβουν, τα ρετροφουτουριστικά σχέδια του γνωστού εικαστικού Λεωνίδα Γιαννακόπουλου που κοσμούν την αφίσα της έκθεσης, με τον ποδηλάτη που ταξιδεύει στον ουρανό και περνάει ανάμεσα από φανταστικούς κόσμους βγαλμένα, θα έλεγε κανείς, από κάποιο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν. Απόλυτα ταιριαστά με το πνεύμα μιας έκθεσης βιβλίου και τα πολλαπλά ταξίδια που προσφέρει η εμπειρία της ανάγνωσης, αλλά ενισχύουν μέσα μου και την ιδέα του φεστιβάλ ως ενός εντελώς αποκομμένου από την πραγματικότητα φανταστικού βιβλιοφιλικού σύμπαντος.

Πώς θα ήταν, άραγε, η Ελλάδα αν, έστω, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού διάβαζε; Αν στα σχολεία τα παιδιά γνώριζαν από νωρίς τις συγκινήσεις της λογοτεχνίας και τους καλλιεργούσαν την αγάπη για την ανάγνωση αντί να τους προκαλούν απώθηση; Αν υπήρχαν παντού οργανωμένες και εκσυγχρονισμένες σχολικές βιβλιοθήκες και η βιβλιοθήκη ήταν το κέντρο κάθε κοινότητας; Αν ήταν άλλα τα στατιστικά της αναγνωσιμότητας; Μιλάμε για μια βιβλιοφιλική ουτοπία που μόνο να ονειρευτούμε μπορούμε, όσο κι αν επιμέρους ενέργειες για την καλλιέργεια της ανάγνωσης και την ανάδειξη και προβολή του βιβλίου διοργανώνονται από διάφορους κρατικούς φορείς και ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Γεγονός είναι πως οι εκθέσεις βιβλίου πάντα μάζευαν πλήθος κόσμου που τις επισκεπτόταν για βόλτα και για να αγοράσει συγκεντρωτικά βιβλία από πολλούς διαφορετικούς εκδότες, ενώ μπορεί να μην ήταν θαμώνας των βιβλιοπωλείων με την ίδια ζέση· προφανώς και δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο. Μια μεγάλη μερίδα κόσμου εσφαλμένα πιστεύει πως θα βρει καλές τιμές και εκπτώσεις σ’ αυτές, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς δεν πρόκειται για παζάρι των εκδοτών.

Μια βιβλιοφιλική ουτοπία / Μια ουτοπία για το βιβλίο Facebook Twitter
Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τον βασικό λόγο που οι εκθέσεις βιβλίου σημειώνουν τέτοια επισκεψιμότητα. Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi

Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τον βασικό λόγο που οι εκθέσεις βιβλίου σημειώνουν τέτοια επισκεψιμότητα. Είναι ο ίδιος λόγος που, για παράδειγμα, το αφιέρωμα στις ταινίες του Ταρκόφσκι στο σινεμά «Ριβιέρα» πριν από λίγες βδομάδες είχε sold out προβολές και τεράστιες ουρές στα ταμεία, και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» κάθε χρόνο παρατηρείται κοσμοσυρροή, ενώ τον χειμώνα πιθανόν να βλέπουμε άδειες αίθουσες, μπορεί και στις ίδιες ακριβώς ταινίες που προβάλλει το φεστιβάλ· ο ίδιος λόγος που συγκεκριμένες θεατρικές παραστάσεις γίνονται sold out πριν από την πρεμιέρα ακόμα, ενώ σε άλλα θέατρα με το ζόρι βρίσκουν θεατές με προσκλήσεις. Είναι άλλο πράγμα μια έξοδος για βόλτα, μια κεντρική εκδήλωση που είναι γεγονός για την πόλη, η επιτυχία ενός αφιερώματος ή μιας συγκεκριμένης θεματικής ενότητας, άλλο πράγμα ακόμα και η επιθυμία να συμμετάσχεις στο γενικότερο hype και εντελώς άλλο η σταθερή καλλιέργεια και η συστηματική βιβλιοφιλία ή αγάπη για κάποια άλλη τέχνη.

Από την άλλη, και τα βιβλιοπωλεία δεν έχουν δεχτεί λίγα πλήγματα την τελευταία εικοσαετία. Με την επέλαση του ίντερνετ και το ηλεκτρονικό εμπόριο να κερδίζει διαρκώς έδαφος, τη δεκαετή οικονομική κρίση στη συνέχεια που οδήγησε σε λουκέτο από μεγάλα βιβλιοπωλεία-αλυσίδες μέχρι συνοικιακά, η πίτα της αγοράς άρχισε να συρρικνώνεται και τα κεντρικά βιβλιοπωλεία να μαζεύουν όλο και περισσότερο κόσμο, ενώ τα αποκεντρωμένα να κλείνουν το ένα μετά το άλλο· έστω και αν προς στιγμή μια νέα τάση με τα βιβλιοπωλεία-καφέ φάνηκε να αναδύεται ή να ξεπηδούν φωτεινές εξαιρέσεις, όπως το βιβλιοπωλείο «Πλειάδες» στο Παγκράτι και το «Fata Libelli» στον Πειραιά. 

Μια βιβλιοφιλική ουτοπία / Μια ουτοπία για το βιβλίο Facebook Twitter
Το έντυπο βιβλίο ευτυχώς δεν έφυγε ακόμα από τη μόδα, παρά την επικράτηση της οθόνης και παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις από Κασσάνδρες που διαψεύστηκαν. Φωτ.: George Vitsaras / SOOC

Αν υπάρχει κάτι σε έλλειψη σήμερα στην αγορά των βιβλιοπωλείων, εκτός από τα ενημερωμένα συνοικιακά στις γειτονιές, τα ψαγμένα του κέντρου με τους καταρτισμένους υπαλλήλους, όπως η Πολιτεία της Ασκληπιού και ο Ναυτίλος της Χαριλάου Τρικούπη, είναι επίσης ελάχιστα. Και δεν είναι τυχαίο ότι τα συγκεκριμένα άντεξαν σε τόσες κρίσεις. Αλλά και βιβλιοπωλεία που θα έχουν μια νέα αισθητική και αντίληψη να προσφέρουν δεν έχουμε πολλά, όπως, για παράδειγμα, το ενδιαφέρον μονοθεματικό Hyper Hypo με βιβλία τέχνης και design.

Με λίγα λόγια, προφανώς και ο ενθουσιασμός από την επιτυχία ενός φεστιβάλ βιβλίου που διαρκεί περίπου δύο βδομάδες, όσο μεγάλη κι αν είναι, παραμένει συγκρατημένος. Ωστόσο, αναρωτιέμαι αν τα σύγχρονα βιβλιοπωλεία, σε αυτή την αναμφισβήτητα εχθρική για το έντυπο εποχή, έχουν ψυλλιαστεί τις νέες ανάγκες του κοινού. Έχουν καταλάβει πως ο κόσμος έχει κουραστεί από τις πανομοιότυπες παρουσιάσεις βιβλίων και από παρωχημένες μεθόδους προσέλκυσης πελατών, από τις τακτικές των σουπερ-μάρκετ και από βιβλιοπωλεία ανάλογης λογικής και αισθητικής, από αδιάφορους, βαριεστημένους και ανενημέρωτους υπαλλήλους σε επιχειρήσεις που ποτέ δεν επενδύουν σε ανθρώπινο δυναμικό; Το έντυπο βιβλίο ευτυχώς δεν έφυγε ακόμα από τη μόδα, παρά την επικράτηση της οθόνης και παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις από Κασσάνδρες που διαψεύστηκαν. Και ακόμα και στα βιβλιοπωλεία, όπως και σε άλλους τομείς του πολιτισμού, καταπώς φαίνεται, ισχύει πως είτε τηρείς απαρέγκλιτα μια παλιά δοκιμασμένη συνταγή που σέβεται τον αναγνώστη και είσαι συνεπής απέναντί του, χωρίς να προσπαθείς να τον ξεγελάσεις, είτε βρίσκεις τρόπο να αντιπροσωπεύσεις και να καθρεφτίσεις το μέλλον του βιβλίου, δηλαδή σαν σε μια ρετρο-φουτουριστική ουτοπία του Ιουλίου Βερν.


 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

4 ανεξάρτητοι βιβλιοπώλες της Αθήνας μιλούν για τη νέα πραγματικότητα στον κόσμο του βιβλίου

Βιβλίο / 4 ανεξάρτητοι βιβλιοπώλες της Αθήνας μιλούν για τη νέα πραγματικότητα στον κόσμο του βιβλίου

Μιλήσαμε με τους εκπροσώπους 4 ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων της Αθήνας για τις νέες συνθήκες εργασίας τους και τις αναγνωστικές τάσεις που δημιουργούνται την εποχή του κορωνοϊού.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
O μεγάλος χάρτης των μικρών βιβλιοπωλείων της Αθήνας

Αθήνα / O μεγάλος χάρτης των μικρών βιβλιοπωλείων της Αθήνας

28 μέρη της Aθήνας που προάγουν τη φιλαναγνωσία, διευθύνσεις στις οποίες συγκεντρώνονται ολόκληρες παρέες ανθρώπων που αγαπούν να διαβάζουν. Τα μικρά και ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία της Αθήνας είναι τόπος συνάντησης όσων ασχολούνται ενεργά με τα βιβλία και όσων το ονειρεύτηκαν κάποια στιγμή.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει η στροφή της Γερμανίας στο Μεταναστευτικό

Βασιλική Σιούτη / Η κυβέρνηση ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει η στροφή της Γερμανίας στο Μεταναστευτικό

Η Γερμανία πιέζει εδώ και καιρό την Ελλάδα να αυξήσει τα επιδόματα προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, για να μην αποτελούν παράγοντα έλξης τα δικά της υψηλότερα επιδόματα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κυριάκος Πιερρακάκης: «Μην εγκλωβιζόμαστε σε τοτέμ, σύμβολα και ταμπού άλλων δεκαετιών»

Συνέντευξη / «Θέλουμε ένα δημόσιο σχολείο ανοιχτό, ελεύθερο, ψηφιακό, που θα λειτουργεί με ασφάλεια και κανόνες»

Λίγο μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης απαντά σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα για τα πολυετή εκπαιδευτικά προβλήματα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντεπίθεση της «λαϊκής δεξιάς» της ΝΔ

Βασιλική Σιούτη / Η αντεπίθεση της «λαϊκής δεξιάς» της ΝΔ

Οι μέρες της απόλυτης ησυχίας τελειώνουν και για τη Νέα Δημοκρατία, όπως φαίνεται από την οργανωμένη παρέμβαση των έντεκα βουλευτών της, με την οποία αμφισβητούν την προστασία των ευάλωτων οφειλετών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τζον Τασιούλας: «Με ανησυχεί που οι νέοι χάνουν την πίστη τους στη δημοκρατία»

Οπτική Γωνία / Τζον Τασιούλας: «Με ανησυχεί που οι νέοι χάνουν την πίστη τους στη δημοκρατία»

Ο Ελληνοαυστραλός καθηγητής Ηθικής και Νομικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μιλά στη LiFO για τις συνέπειες της διείσδυσης των νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη δημοκρατία αλλά και για το τι μας διδάσκει ο Αριστοτέλης για την ΑΙ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ζήσουμε ένα νέο Τσερνόμπιλ ή μια Φουκουσίμα;

Οπτική Γωνία / Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ζήσουμε ένα νέο Τσερνόμπιλ ή μια Φουκουσίμα;

Μπορεί η πυρηνική ενέργεια να είναι η απάντηση στο ενεργειακό πρόβλημα και να συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης; Ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής Θανάσης Γεράνιος εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους *

Οπτική Γωνία / Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους *

Όποιος και αν εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όποιος και αν εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τίποτα ουσιαστικό δεν πρόκειται να αλλάξει σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκηνικό και μια ενδεχόμενη αναδιάταξή του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Το κινητό στην τσάντα ή για τον θρίαμβο μιας ιδεολογίας

Λοξή Ματιά / Το κινητό στην τσάντα ή για τον θρίαμβο μιας ιδεολογίας

«Δεν υπάρχει κανένας επαρκής κοινωνικός λόγος να υπάρξει ένα iPhone 16 στη θέση του προηγούμενου μοντέλου. Ωστόσο, όπως βλέπουμε, όλα πρέπει να δείχνουν πως η απόλαυση του χρήστη θα ενταθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε αυτό για το οποίο δεν υπήρχε καμιά ανάγκη να υπάρξει να πρέπει υποχρεωτικά να συμβεί και να γιορταστεί»
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κώστας Μπακογιάννης: «Ο δήμαρχoς είναι αδιάφορος, ο δήμος είναι ακέφαλος και η πόλη ακυβέρνητη»

Οπτική Γωνία / Κώστας Μπακογιάννης: «Ο δήμαρχoς είναι αδιάφορος, ο δήμος είναι ακέφαλος και η πόλη ακυβέρνητη»

Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, έναν χρόνο μετά την ήττα του στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά του και μιλά για τα λάθη και τις αστοχίες που του κόστισαν μια δεύτερη θητεία, για το έργο του δημάρχου Χάρη Δούκα αλλά και τι σκέφτεται για το πολιτικό του μέλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ