Διαβάζω στον Guardian.
Η ημερομηνία 7/9/11 αποτελείται από τρεις μονούς συνεχόμενους αριθμούς, το 7, το 9 για τον Σεπτεμβρη και το 11 για τη χρονιά που διανύουμε. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει μόνο 5 φορές μέσα σε έναν αιώνα, κάτι που κάνει τη συγκεκριμένη ημερομηνία σημαδιακή για πολλούς φανατικούς οπαδούς της παράξενης αυτής νουμερολογιακής συγκυρίας. Αμερικανοί από την Καλιφόρνια ετοιμάζονται να γιορτάσουν την ημέρα αυτή, όντας πεπεισμένοι ότι πρόκειται για ασυνήθιστο φαινόμενο ξεχωριστής σημασίας, μιας και η πρώτη εκ των πέντε ημερομηνία μονών συνεχόμενων αριθμών του αιώνα ήταν στην 1/3/5, δεκατρείς μήνες μετά την πρώτη στην ιστορία πτήση με αεροπλάνο των αδερφών Wright.
Πρωτεργάτης των εκδηλώσεων είναι ο συνταξιούχος δάσκαλος Ρον Γκόρντον από το Redwood City, νότια του Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος ετοιμάζεται να γιορτάσει όλο το εικοσιτετράωρο την Μονή (παράξενη) Μέρα και Νύχτα της εβδόμης Σεπτεμβρίου 2011 (7/9/11). Η ιστοσελίδα του προσφέρει χρηματικό διεθνές έπαθλο ύψους 791.10 δολαρίων, το οποίο θα μοιραστεί ανάμεσα σε όποιον κάνει την καλύτερη Μονή/Παράξενη παρέλαση, ωδή ή τελετή επετείου.
Η κόρη του, απόφοιτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, συμμετέχει κι αυτή στο διαγωνισμό με μια σελίδα στο Facebook, στην οποία καλεί τους πιστούς της σέκτας των μονών αριθμών να δημιουργήσουν τις δικές τους παραδόσεις, με βάση τους μονούς αριθμούς που συναντάμε για παράδειγμα στο high-five (το κόλλα το, με το νούμερο 5 των δαχτυλων της παλάμης), ή παραδόσεις που θα βασίζονται στα λογοπαίγνια που υπάρχουν στην αγγλική γλώσσα με τη λέξη odd, που σημαίνει μονός αριθμός αλλά και παράξενο, όπως το odd socks (για τις παράταιρες κάλτσες) ή τα στοιχήματα που προσπαθούν να νικήσουν τις πιθανότητες (beat the odds).
Αλλο κουφό στο ίδιο πνεύμα είναι και το ότι η λέξη odd, όπως και η λέξη μονός, αποτελείται από μονό αιρθμό γραμμάτων.
Ο Γκόρντον δήλωσε στην Wall Street Journal: “Οι ημερομηνίες αυτές είναι απλά κάποιες χαριτωμένες, περίεργες περιπτώσεις τις οποίες συναντούμε τυχαία. Κάτι μέσα μου όμως με κάνει να θέλω να προειδοποιήσω ότι: Προσοχή! Κάτι πρόκειται να συμβεί!”.
Η ιδέα αυτή του ήρθε όταν δίδασκε μαθηματικά στο σχολείο της περιοχής και έψαχνε τρόπους να κάνει το μάθημα πιο ελκυστικό στους μαθητές. Στη λίστα με τις παράξενες ημερομηνίες έχει και την Ημέρα των Τετραγωνικών Ριζών αλλά και τις Παλινδρομικές Ημέρες. Παλινδρομικές ημερομηνίες είναι αυτές που διαβάζονται το ίδιο και από αριστερά προς τα δεξιά αλλά και αντίστροφα, όπως το 11/02/2011 ή το 1/10/11.
(Οι ημερομηνίες είναι γραμμένες με τον αμερικανικό τρόπο, δηλαδή μήνας/μέρα/χρόνος).
σχόλια