Αφγανιστάν: Ταλιμπάν που έψαχναν δημοσιογράφο της Deutsche Welle σκότωσαν συγγενή του

Αφγανιστάν: Ταλιμπάν που έψαχναν δημοσιογράφο της Deutsche Welle σκότωσαν συγγενή του Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Μαχητές των Ταλιμπάν, που έψαχναν δημοσιογράφο της Deutsche Welle στο Αφγανιστάν πυροβόλησαν και σκότωσαν μέλος της οικογένειάς του και τραυμάτισαν έναν ακόμη συγγενή του, σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο. 

Οι Ταλιμπάν έκαναν έρευνες πόρτα- πόρτα στο δυτικό Αφγανιστάν, προσπαθώντας να βρουν τον δημοσιογράφο, ο οποίος τώρα εργάζεται στη Γερμανία, ανέφερε η DW. 

Άλλοι συγγενείς του δημοσιογράφου κατάφεραν να διαφύγουν την τελευταία στιγμή. Ο γενικός διευθυντής της DW, Πέτερ Λίμπουργκ, καταδίκασε ισχυρά τα γεγονότα και ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να αναλάβει δράση. 

«Η δολοφονία ενός στενού συγγενή ενός εκ των συνεργατών μας από τους Ταλιμπάν στη Χεράτ χθες είναι ασύλληπτα τραγικό γεγονός και δείχνει τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουν όλοι οι εργαζόμενοί μας και οι οικογένειές τους στο Αφγανιστάν. Είναι προφανές ότι οι Ταλιμπάν ήδη κάνουν οργανωμένες έρευνες για δημοσιογράφους, τόσο στην Καμπούλ όσο και στην επαρχία. Δεν έχουμε χρόνο!», υπογράμμισε ο Λίμπουργκ. 

Οι Ταλιμπάν έχουν κάνει εφόδους στα σπίτια τουλάχιστον τριών δημοσιογράφων της Deutsche Welle, σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο. Παράλληλα, η DW τονίζει- περιγράφοντας την κατάσταση για τους εκπροσώπους του Τύπου στο Αφγανιστάν- ότι ο Nematullah Hemat του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού Ghargasht TV εκτιμάται ότι απήχθη από τους Ταλιμπάν. Επίσης, Ταλιμπάν πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Toofan Omar, επικεφαλής του ιδιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού Paktia Ghag Radio, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. 

Στις 2 Αυγούστου, δύο άνδρες, που πιθανότατα ήταν Ταλιμπάν, πυροβόλησαν και σκότωσαν στον δρόμο στην Τζαλαλαμπάντ τον μεταφραστή Amdadullah Hamdard, που συχνά συνεργαζόταν με την εφημερίδα Die Zeit. Και πριν ένα μήνα, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ του Reuters Danish Siddiqui έπεσε νεκρός στην πόλη Κανταχάρ, κατά πάσα πιθανότητα από πυρά Ταλιμπάν. 

Σε ανοιχτή επιστολή που υπογράφουν η DW, πολλά γερμανικά ΜΜΕ, η ένωση εκδοτών εφημερίδων της Γερμανίας και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, γίνεται έκκληση στη γερμανική κυβέρνηση να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα για επείγουσα έκδοση βίζας σε Αφγανούς συνεργάτες τους. 

Επίσης, η ένωση Γερμανών δημοσιογράφων (DJV) καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να αναλάβει γρήγορα δράση, δεδομένου ότι έχουν μπει στο στόχαστρο άνθρωποι που εργάζονταν για δυτικά ΜΜΕ. «Η Γερμανία δεν πρέπει να μείνει απαθής ενώ οι συνάδελφοί μας διώκονται και ακόμη και δολοφονούνται», τόνισε ο πρόεδρος της DJV, Φρανκ Ούμπεραλ. Είναι απολύτως σημαντικό, υπογράμμισε, να σωθούν αυτοί οι δημοσιογράφοι και να τους προσφερθεί καταφύγιο στη Γερμανία. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ανασύρθηκαν και τα 67 πτώματα της αεροπορικής τραγωδίας στην Ουάσινγκτον

Διεθνή / ΗΠΑ: Ανασύρθηκαν και τα 67 πτώματα της αεροπορικής τραγωδίας στην Ουάσινγκτον

Οι αρχές επιβεβαίωσαν πως ανασύρθηκαν τα πτώματα «των 67 θυμάτων της σύγκρουσης στον αέρα», προσθέτοντας πως σχεδόν όλα, με μόνο μια εξαίρεση, «αναγνωρίστηκαν» με απόλυτη βεβαιότητα
LIFO NEWSROOM
Πρόβλεψη για σεισμό 7,6 Ριχτέρ και τσουνάμι επτά μέτρων στη θάλασσα του Μαρμαρά από γνωστό Τούρκο γεωλόγο

Διεθνή / Πρόβλεψη για σεισμό 7,6 Ριχτέρ και τσουνάμι επτά μέτρων στη θάλασσα του Μαρμαρά από γνωστό Τούρκο γεωλόγο

Ο καθηγητής Τζελάλ Σένγκιορ δήλωσε ότι ο αναμενόμενος σεισμός στη θάλασσα του Μαρμαρά θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι επτά μέτρων που θα «χτυπούσε» τις δυτικές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης
LIFO NEWSROOM
Πώς έγινε η επίθεση στη Σουηδία: Οι περιγραφές από μαθητές και δασκάλους - «Είναι τρελό, είμαι θυμωμένη»

Διεθνή / Πώς έγινε η επίθεση στη Σουηδία: Οι περιγραφές από μαθητές και δασκάλους - «Είναι τρελό, είμαι θυμωμένη»

Τα τελευταία χρόνια, η Σουηδία αντιμετωπίζει τη βία των συμμοριών, με ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις αυτοσχέδιων μηχανισμών μα ελάχιστα σοβαρά επεισόδια έχουν σημειωθεί σε σχολεία - Ποιος ήταν ο δράστης - Η «χειρότερη ένοπλη επίθεση» στην ιστορία της χώρας
LIFO NEWSROOM