Μια υπόθεση που συγκίνησε τις Ηνωμένες Πολιτείες είχε αίσιο τέλος, έστω προσωρινά: Ο 43χρονος μετανάστης από τη Βενεζουέλα, Χοσέ Γκρεγκόριο Γκονθάλεθ, θα αφεθεί προσωρινά ελεύθερος από τις μεταναστευτικές αρχές των ΗΠΑ, προκειμένου να προχωρήσει στη δωρεά νεφρού προς τον άρρωστο αδελφό του, ο οποίος πάσχει από τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια.
Η απόφαση ελήφθη από την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ (ICE) έπειτα από έντονες πιέσεις της οργάνωσης The Resurrection Project, που εκπροσωπεί την οικογένεια και κινητοποίησε την τοπική κοινωνία του Σικάγου με αγρυπνίες και εκκλήσεις για ανθρωπιστική παρέμβαση.
Ο Χοσέ Γκονθάλεθ συνελήφθη από τις μεταναστευτικές αρχές στις 3 Μαρτίου, έξω από το σπίτι του αδελφού του, Χοσέ Αλφρέδο Πατσέκο, λίγες ώρες αφότου εκείνος είχε επιστρέψει από αιμοκάθαρση. Είχε ζητήσει άσυλο στις ΗΠΑ, αλλά δεν κατάφερε να περάσει τη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης, γεγονός που τον έθεσε υπό επιτήρηση με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, δίχως όμως ποινικό μητρώο.
Παρά τη συμμόρφωσή του με όλους τους όρους της εποπτείας, οδηγήθηκε σε κέντρο κράτησης στην Ιντιάνα, γεγονός που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του αδελφού του.
Ο 37χρονος Πατσέκο, που έχει τρία παιδιά και πηγαίνει τρεις φορές την εβδομάδα για τετράωρες συνεδρίες αιμοκάθαρσης, δήλωσε: «Ο αδελφός μου δεν είναι εγκληματίας, ούτε στη Βενεζουέλα, ούτε εδώ. Ήρθε μόνο για να μου σώσει τη ζωή».
Η ιατρική ομάδα του Πατσέκο είχε επιβεβαιώσει πως ο Χοσέ ήταν ο κατάλληλος δότης. Ακόμα και σε περίπτωση ασυμβατότητας, η συμμετοχή τους σε πρόγραμμα ανταλλαγής μεταμοσχεύσεων θα μπορούσε να σώσει δύο ζωές.
Η ανθρωπιστική απελευθέρωση του Χοσέ, έστω και προσωρινή, του επιτρέπει να παραμείνει στις ΗΠΑ μέχρι να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση. Οι ακριβείς όροι της απελευθέρωσης δεν έχουν κοινοποιηθεί από την ICE.
Η υπεύθυνη προγραμμάτων του The Resurrection Project, Ερέντιρα Ρεντόν, δήλωσε: «Πρόκειται για νίκη της ανθρωπιάς και της συμπόνιας. Η απόφαση δείχνει ότι τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα υπερβαίνουν το μεταναστευτικό καθεστώς».
Σύμφωνα με τις ιατρικές γνωματεύσεις, η πιθανότητα επιβίωσης του Πατσέκο χωρίς μεταμόσχευση είναι εξαιρετικά περιορισμένη: «Η αναμονή για πτωματικό νεφρό διαρκεί πέντε χρόνια. Οι ασθενείς που παραμένουν σε αιμοκάθαρση συχνά δεν τα καταφέρνουν».
Η υπόθεση της οικογένειας από τη Βενεζουέλα έχει συγκινήσει χιλιάδες πολίτες στις ΗΠΑ, ανοίγοντας για ακόμα μια φορά τη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο η μεταναστευτική πολιτική συναντά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανάγκες ζωής και θανάτου.
Όπως σημείωσε η Ρεντόν: «Η ιστορία αυτή μας υπενθυμίζει πως ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια και τη ζωή πρέπει να είναι πάνω από όλα».
Με πληροφορίες από CNBC