Ακτιβιστές κατά του «επαίσχυντου» σχεδίου της Ιαπωνίας για το κλίμα

Ακτιβιστές κατά του «επαίσχυντου» σχεδίου της Ιαπωνίας για το κλίμα Facebook Twitter
1

Η Ιαπωνία έχει εκπονήσει ήδη τα σχέδιά της για την αντιμετώπιση των εκπομπών άνθρακα, όπως ορίζει η συμφωνία του Παρισιού, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στον ΟΗΕ για το κλίμα.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη οικονομία που προχωρά σε μια τέτοια κίνηση, εξοργίζοντας τους υπερασπιστές της προστασία του περιβάλλοντος.

Οι προτάσεις της έχουν δεχτεί σφοδρή κριτική από ακτιβιστές που χαρακτηρίζουν το ιαπωνικό σχέδιο ανεπαρκές εν μέσω φόβων ότι η κρίση του κορωνοϊού θα μπορούσε να ωθήσει τις χώρες να περιορίσουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα.

Η Βρετανία, που θα φιλοξενήσει το συνέδριο για το κλίμα, ελπίζει ότι κάθε χώρα θα θέσει νέους στόχους για την εκπομπή ρύπων με απώτερο σκοπό την μηδενική απόδοση ως το 2050.

Οι στόχοι της Ιαπωνίας για τις εκπομπές άνθρακα, όπως ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα το πρωί, είναι σχεδόν αμετάβλητοι από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2015 στο Παρίσι.

Ο στόχος της χώρας για μείωση των εκπομπών κατά 26% μέχρι το 2030, με βάση τα επίπεδα του 2013, θεωρείται «εξαιρετικά ανεπαρκής» από την ανάλυση του Climate Action Tracker, γεγονός που σημαίνει ότι εάν όλοι οι στόχοι βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο, η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη θα υπερβεί τους 3 βαθμούς Κελσίου.

Η Ιαπωνία, πέμπτη στην κατάταξη με τις περισσότερες εκπομπές άνθρακα και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, είναι από τις μόνες ανεπτυγμένες χώρες που εξακολουθούν να κατασκευάζουν νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Τα ενεργειακά συστήματα της Ιαπωνίας μπήκαν σε εποχές αναταραχής μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα το 2011, οπότε και η χώρα αναγκάστηκε να κλείσει πολλούς πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Η πολιτική της χώρας επηρεάστηκε επίσης από τον εντεινόμενο ανταγωνισμό της γειτονικής Κίνας, καθώς ξεπέρασε την Ιαπωνία ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως το 2010.

Κάποτε ισχυρός υποστηρικτής της δράσης για το κλίμα, και περήφανη για το Πρωτόκολλο του Κιότο που υπέγραψε υπό την αιγίδα της, η Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ήπια στις δεσμεύσεις της σε μια σειρά συναντήσεων των Ηνωμένων Εθνών πριν και μετά τη διάσκεψη του Παρισιού το 2015.

Οι διαδηλωτές φοβούνται ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα θεωρηθεί από ορισμένες χώρες μέσο αποδυνάμωσης της δέσμευσής τους για τη Συμφωνία του Παρισιού και θα παρουσιάσει λιγότερο αυστηρούς στόχους αντί για τις μεγάλες περικοπές που απαιτούνται.

«Η Ιαπωνία δεν πρέπει να επιβραδύνει τις ενέργειές της για το κλίμα ακόμη και εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης για την καταπολέμηση του κορωνοϊού και πρέπει να επανεξετάσει και να ενισχύσει αυτό το σχέδιο γρήγορα, ώστε να συμβαδίζει με τη Συμφωνία του Παρισιού» δήλωσε η Kimiko Hirata, διευθύντρια του δικτύου Kiko στην Ιαπωνία.

Πρόσθεσε, δε, ότι ο πρωθυπουργός, Shinzo Abe, φάνηκε ικανοποιημένος με «να επιλύσει ένα χαμηλό στόχο και πολιτικές για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του άνθρακα, που μας οδηγούν σταθερά προς την οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή».

Η Kat Kramer, επικεφαλής του παγκόσμιου δικτύου για το κλίμα Christian Aid, δήλωσε σχετικά με το τελευταίο σχέδιο της Ιαπωνίας πως «είναι επαίσχυντο το γεγονός ότι παραβιάζουν το σχέδιο κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας, αποφεύγοντας τον εξονυχιστικό έλεγχο που χρειάζεται».

Η Laurence Tubiana, διευθύνουσα σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Ιδρύματος και «αρχιτέκτονας» της Συμφωνίας του Παρισιού, χαρακτήρισε την κίνηση της Ιαπωνίας απογοητευτική και την αντιπαράθεσε σε αυτή των οικονομικών αντιπάλων της Ε.Ε., του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κίνας και της Νότιας Κορέας, χωρών που, όπως είπε, κατευθύνονται σε οικονομίες με χαμηλή κατανάλωση άνθρακα.

«Σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας χρειαζόμαστε πιο τολμηρά και αμοιβαία εντατικά σχέδια που προστατεύουν τις κοινωνίες μας από τους παγκόσμιους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε όλοι» δήλωσε η Tubiana.

Οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί και οι δεσμεύσεις για το κλίμα έχουν υποστεί επίθεση με αφορμή την κρίση λόγω κορωνοϊού.

Υπό τη διοίκηση Τραμπ, ο Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος στις ΗΠΑ έχει υπαναχωρήσει σε βασικούς κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένων των προτύπων απόδοσης των οχημάτων.

Στην Ε.Ε. οι αυτοκινητοβιομηχανίες με επιστολή τους ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τη μείωση του άνθρακα.

Υπάρχει ακόμη περιθώριο για την Ιαπωνία να αναθεωρήσει τους στόχους της. Άλλες χώρες δεν έχουν ακόμη υποβάλει λεπτομερείς εκθέσεις, αλλά αρκετές, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. και περισσότερων από 70 μικρότερες οικονομίες, δημοσιοποίησαν την πρόθεσή τους να φτάσουν στο όριο του καθαρού, μηδενικού διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050 κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους πέρσι για το κλίμα στη Μαδρίτη.

Οι φετινές συνομιλίες, που ονομάζονται Cop 26, εξακολουθούν να είναι επίσημα προγραμματισμένο να διενεργηθούν στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο, αν και υπήρξε πίεση για αναβολή.

Σημαντικές προσωπικότητες όμως, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος για το κλίμα, Lord Stern, και η πρώην επικεφαλής του κλίματος των Ηνωμένων Εθνών, Christiana Figueres, τάχθηκαν εναντίον ενδεχόμενης αναβολής σε αυτό το στάδιο, καθώς φοβούνται ότι μια καθυστέρηση θα σημαίνει ότι οι χώρες θα επιβραδύνουν τις εργασίες τους για περικοπές στις εκπομπές ρύπων.

Σύμφωνα με τα σχέδια που υπέβαλαν οι εθνικές κυβερνήσεις στον ΟΗΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, η θερμοκρασία στον πλανήτη θα αυξηθεί πάνω από 3 βαθμούς Κελσίου, όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις.

Ένας αριθμός που, όπως λένε οι επιστήμονες, θα είναι καταστροφικός όσον αφορά την αύξηση των ακραίων καιρικών συνθηκών, της ξηρασίας, των πλημμυρών, του καύσωνα και την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας.

Χρειάζονται επειγόντως νέα σχέδια, λένε οι διαδηλωτές, καθώς οι εκπομπές έχουν αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 4% μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού.

Με πληροφορίες του «Guardian»

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επίσκοπος που τόλμησε να πει αλήθειες στον Τραμπ: «Θα υψώσει κανείς τη φωνή του;»

Διεθνή / Η επίσκοπος που τόλμησε να πει αλήθειες στον Τραμπ: «Θα υψώσει κανείς τη φωνή του;»

Η Επίσκοπος Μπάντε ανέβηκε στην εξέχουσα αυτή θέση χωρίς πραγματική πολιτική δύναμη, παρά μόνο με την πνευματική εξουσία που προσφέρει ο ρόλος της και η δυνατότητα να μιλήσει ανενόχλητη για 14 λεπτά
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Αυτή τη στιγμή λαμβάνονται απίστευτης εμβέλειας μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αδιαφορώντας για το αμύθητο οικονομικό κόστος. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να είχε προ πολλού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που απειλεί την ανθρωπότητα ολόκληρη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Μάλιστα, τα μέτρα για την μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό/παραγωγικό/καταναλωτικό/κοινωνικό μοντέλο, σχεδιασμένα προσεκτικά και εφαρμοζόμενα σταδιακά, όχι μόνο θα είχαν μικρότερες συνέπειες, αλλά και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας.