Το παρασκήνιο πίσω από το πραξικόπημα του στρατού στην Ταϊλάνδη φωτίζουν διάφορα διεθνή μέσα σήμερα. Όλα φαίνεται πως ξεκίνησαν σε μια συνάντηση που είχε καλέσει ο αρχηγός του στρατού Στρατηγός Πραγιούθ Τσαν- ότσα, κεκλεισμένων των θυρών, στην οποία μέλη της οικογένειας του εξόριστου πρώην πρωθυπουργού (ανάμεσα τους και η μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Γινγκλάκ Σιναουάτρα) συζήτησαν με ηγέτες των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Η ώρα περνούσε, το αδιέξοδο παρέμενε και ο Πραγιούθ πήρε το λόγο και με ήρεμη φωνή είπε: " Καθώς δεν μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να φέρουμε την ειρήνη στη χώρα και καθώς κανείς δεν υποχωρεί, θα ήθελα να ανακοινώσω ότι αναλαμβάνω την εξουσία", είπε. "Όλοι σας παραμείνετε εδώ" συμπλήρωσε.
Αυτό είναι το 12ο πραξικόπημα από το 1932, όταν η χώρα έπαψε να είναι απόλυτη Μοναρχία.
Διεθνείς αντιδράσεις
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι' αυτό το στρατιωτικό πραξικόπημα", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τζον Κέρι. "Η ενέργεια αυτή θα έχει αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ταϊλάνδης, ειδικά στις σχέσεις μας με τον στρατό της χώρας. Είμαστε σε διαδικασία επανεξέτασης της στρατιωτικής και οποιαδήποτε άλλης βοήθειας, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία", ανέφερε μια ανακοίνωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Ταϊλάνδη. "Ο στρατός πρέπει να δεχτεί και να σεβαστεί" το Σύνταγμα και την διακυβέρνηση από τους πολιτικούς, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κάθριν Αστον, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. "Είναι ύψιστης σημασίας η Ταϊλάνδη να επιστρέψει γρήγορα στη νόμιμη δημοκρατική διαδικασία . Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουμε τη σημασία της διεξαγωγής αξιόπιστων εκλογών το συντομότερο δυνατό", συμπλήρωσε.
Και ο Ιάπωνας Υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα χαρακτήρισε το πραξικόπημα "λυπηρό" και απηύθυνε έκκληση για "ταχεία αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος".
σχόλια