Σουηδοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο ναυάγια που πιστεύεται ότι είναι πολεμικά πλοία του 17ου αιώνα, και τουλάχιστον ένα από τα οποία είναι πιθανό να είναι αδελφό πλοίο του Βάσα, ενός ιστορικού σκάφους που βυθίστηκε στο πρώτο του ταξίδι.
Το Βάσα, ένα πολεμικό πλοίο του 17ου αιώνα που ανήκε στα πολεμικά πλοία του Βασιλικού Στόλου της Σουηδίας και πήρε το όνομά του από την ομώνυμη δυναστεία, κατασκευάστηκε μεταξύ του 1626 και 1628 και βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι στις 10 Αυγούστου 1628 έξω από το λιμάνι της Στοκχόλμης. Είναι το μόνο πλοίο του 17ου αιώνα που διατηρείται μέχρι και σήμερα σε άριστη κατάσταση. Το σκαλισμένο σκαρί του Bάσα μήκους 69 μέτρων με 64 κανόνια, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Σουηδίας και χιλιάδες επισκέπτες το θαυμάζουν από κοντά σε ειδικό μουσείο.
«Όταν κατέβηκα ως ο πρώτος δύτης, είδα αυτόν τον τοίχο ύψους πέντε ή έξι μέτρων και κατάλαβα πως υπήρχε ένα μεγάλο πολεμικό πλοίο», δήλωσε ο αρχαιολόγος Jim Hansson. Τα δύο ναυάγια βρέθηκαν στο σουηδικό αρχιπέλαγος έξω από την πόλη Vaxholm, σε ένα στενό πέρασμα που οδηγούσε στη Στοκχόλμη.
Τρία άλλα πλοία -το Applet, το Kronan και το Scepter- παραγγέλθηκαν από το ίδιο ναυπηγείο και όλα δόθηκαν στο σουηδικό ναυτικό και συμμετείχαν σε μάχες. «Πιστεύουμε ότι κάποια από αυτά είχαν βυθιστεί στην περιοχή», δήλωσε ο Patrik Hoglund, ένας άλλος αρχαιολόγος και δύτης που συμμετείχε στην έρευνα.
Οι δύτες πήραν δείγματα ξύλου από τα πιο πρόσφατα ναυάγια, τα οποία θα σταλούν σε εργαστήριο για χρονολόγηση. «Θα μπορέσουμε να δούμε πού κόπηκε η ξυλεία και να ανατρέξουμε στα αρχεία και νομίζω ότι έχουμε καλές πιθανότητες να πούμε ακριβώς ποια πλοία είναι», δήλωσε ο Hansson.
Παρά το γεγονός ότι τα ναυάγια είναι στο νερό εδώ και αιώνες, όπως ήταν και το Βάσα, βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση χάρη στα υφάλμυρα νερά της Βαλτικής Θάλασσας. «Δεν έχουμε αλμυρό νερό και κάποιοι οργανισμοί που ζουν σε άλλα ύδατα δεν υπάρχουν Βαλτική, επομένως είναι πολύ καλά διατηρημένα στα νερά μας», δήλωσε ο Hoglund. Προς το παρόν δεν έχει εκπονηθεί σχέδιο ανέλκυσης.
σχόλια