Ανάλυση Wall Street Journal: Γιατί το Ισραήλ χτύπησε στο Ιράν με επίθεση περιορισμένης κλίμακας

Ανάλυση Wall Street Journal: Γιατί το Ισραήλ χτύπησε στο Ιράν με επίθεση περιορισμένης κλίμακας Facebook Twitter
GETTY
0

Το Ισραήλ χτύπησε στο Ιράν με επίθεση περιορισμένης κλίμακας, επισημαίνει στην ανάλυσή της για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, η Wall Street Journal.

Το Ισραήλ αντέδρασε κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά της μαζικής επίθεσης με drone και πυραύλων του Ιράν στο έδαφός του, με ένα περιορισμένο χτύπημα που αποσκοπούσε στην αποφυγή ενός νέου κύκλου κλιμάκωσης που θα μπορούσε να ωθήσει τις χώρες πιο κοντά σε πόλεμο. Αυτή είναι η «ανάγνωση» που κάνουν εξειδικευμένοι αναλυτές που μίλησαν στην αμερικανική εφημερίδα για όσα συνέβησαν σήμερα τα ξημερώματα στη Μέση Ανατολή. Η περιορισμένης κλίμακας ισραηλινή επίθεση και η υποβάθμισή της από το Ιράν φάνηκε να είναι μια προσπάθεια και από τις δύο πλευρές να κατευνάσουν τις εντάσεις μετά από περισσότερο από μια εβδομάδα ανησυχιών ότι ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα θα μετατραπεί σε μια μεγαλύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Το Ισραήλ, τις τελευταίες ημέρες, δεχόταν πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να μετριάσει την απάντησή του, ενώ στο εσωτερικό δεν υπήρξε προειδοποίηση στο κοινό για να αναζητήσει καταφύγιο, υποδεικνύοντας ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν περίμεναν μεγάλα ιρανικά αντίποινα. «Είναι απολύτως σαφές ότι αυτό δεν ήταν κάτι που προοριζόταν να προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε ο Raz Zimmt, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ. «Δεν υπάρχει εκτεταμένη επίθεση. Αυτό είναι πολύ σαφές», εξηγεί στη Wall Street Journal. Η επίθεση φάνηκε να είναι παρόμοια με προηγούμενες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αποδίδονταν στην υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ Μοσάντ, δήλωσε ο Ρόνεν Σόλομον, ανεξάρτητος αναλυτής πληροφοριών στο Ισραήλ.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η επίθεση έδειξε στο Ιράν ότι η Μοσάντ θα μπορούσε να χτυπήσει κρυφά μια πυρηνική ή στρατιωτική τοποθεσία χωρίς να χρησιμοποιήσει απροκάλυπτα τον ισραηλινό στρατό ή τα αεροσκάφη του. Το Ισραήλ πιθανότατα ήθελε να αποφύγει μια επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις ή μια ευρύτερη επίθεση, επειδή οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι το Ιράν θα χρησιμοποιούσε πλήγματα ως δικαιολογία για να προχωρήσει στο πυρηνικό του πρόγραμμα, είπε. «Είναι πιο συμβολικό το χτύπημα», είπε ο Solomon, επιτρέποντας στο Ισραήλ να στείλει ένα μήνυμα στο Ιράν και στην Τεχεράνη με τη σειρά της να ανακοινώσει ότι η επίθεση του Ισραήλ προκάλεσε μικρή ζημιά.

Το Ισφαχάν φιλοξενεί μια ιρανική στρατιωτική βάση που φιλοξενεί αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300, ένα εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας κατασκευασμένο από τη Ρωσία. Ο Μαρκ Ντάμποβιτς, διευθύνων σύμβουλος του think tank Foundation for Defense of Democracies με έδρα την Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι η επίθεση του Ισραήλ ήταν πιθανώς η πρώτη φορά που έπληξε έναν στρατιωτικό στόχο στο Ιράν που προστατεύεται από τους S-300, και επίσης ήρθε στην ίδια πόλη όπου βρίσκονται πυρηνικές εγκαταστάσεις. «Στέλνει ένα μήνυμα ότι μπορούμε να διεισδύσουμε στην αεράμυνά σας και να χτυπήσουμε τα ‘κοσμήματα του στέμματός’ σας», είπε ο Ντάμποβιτς.

Η περιορισμένης κλίμακας επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν είχε στόχο την περιοχή γύρω από το Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν, όπου το Ιράν διαθέτει πυρηνικές εγκαταστάσεις και ένα εργοστάσιο μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ακούστηκαν εκρήξεις και ότι ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα αεράμυνας σε επαρχίες σε όλη τη χώρα, αφού εντοπίστηκαν ύποπτα ιπτάμενα αντικείμενα. Προς το παρόν, δεν έχουν γίνει γνωστές όλες οι πτυχές σχετικά με την έκταση ή τον αντίκτυπο της ισραηλινής επίθεσης, ενώ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε το πρωί της Παρασκευής ότι οι δημοσιογράφοι του δεν είχαν δει μεγάλης κλίμακας ζημιές ή εκρήξεις πουθενά στη χώρα και ότι δεν αναφέρθηκαν επεισόδια στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Οι περιορισμοί πτήσεων που επιβλήθηκαν τη νύχτα στο Ιράν, ήρθαν το πρωί.Η κρατική τηλεόραση του Ιράν υποβάθμισε επανειλημμένα το επεισόδιο στις εκπομπές της, λέγοντας ότι τρία μικρά ιπτάμενα αντικείμενα καταρρίφθηκαν από συστήματα αεράμυνας και υπονοώντας ότι είχαν εκτοξευθεί από το εσωτερικό της χώρας. Ο αρχηγός του στρατού του Ιράν, Abdolrahim Mousavi, δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι οι εκρήξεις που ακούστηκαν στο Ισφαχάν ήταν αποτέλεσμα της κατάρριψης ενός ύποπτου αντικειμένου που δεν προκάλεσε ζημιές.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Συρία, εν τω μεταξύ, ανέφεραν την Παρασκευή ότι το Ισραήλ επιτέθηκε επίσης σε εγκαταστάσεις αεράμυνας στη χώρα. Το Ιράν τις τελευταίες ημέρες είχε εκκενώσει προσωπικό από τοποθεσίες στη Συρία, όπου το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης έχει μεγάλη παρουσία. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το Ισραήλ είχε ενημερώσει τους Άραβες συμμάχους του αυτή την εβδομάδα ότι ενδέχεται να χτυπήσει ως αντίποινα της επίθεσης του Ιράν εγκαταστάσεις που συνδέονται με την Τεχεράνη στη Συρία.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός στη Μιανμάρ: «Απελευθερώθηκε ενέργεια ίση με 334 ατομικές βόμβες»

Διεθνή / Σεισμός στη Μιανμάρ: «Απελευθερώθηκε ενέργεια ίση με 334 ατομικές βόμβες»

Η σεισμική δόνηση, η ισχυρότερη των τελευταίων 100 ετών στη νοτιοανατολική Ασία, κατέστρεψε κρίσιμες υποδομές σε μια χώρα ήδη βαθιά πληγωμένη από τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε το 2021
LIFO NEWSROOM
Αντικαταστάθηκε η πρόεδρος του Columbia μετά από απειλές Τραμπ για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης

Διεθνή / Αντικαταστάθηκε η πρόεδρος του Columbia μετά από απειλές Τραμπ για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης

Η απομάκρυνση της Άρμστρονγκ φέρεται να σχετίζεται με δηλώσεις της σε συνάντηση μελών του διδακτικού προσωπικού, στις οποίες φέρεται να υποβάθμισε τη σοβαρότητα των δεσμεύσεων που ανέλαβε το πανεπιστήμιο έναντι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Δικαστής «παγώνει» την απέλαση Τουρκάλας φοιτήτριας για φιλοπαλαιστινιακές απόψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Δικαστής «παγώνει» την απέλαση Τουρκάλας φοιτήτριας για φιλοπαλαιστινιακές απόψεις

Η σύλληψή της έγινε το απόγευμα της Τρίτης, κοντά στο σπίτι της στη Μασαχουσέτη, και κατεγράφη σε βίντεο που κάνει τον γύρο των social media, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών: Η Ρωσία χτίζει στρατιωτική υπεροχή για μελλοντική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ

Διεθνή / Γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών: Η Ρωσία χτίζει στρατιωτική υπεροχή για μελλοντική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ

O Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προτίθεται να περιορίσει τις επιδιώξεις του στην Ουκρανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις απόρρητης έκθεσης που είδε το φως της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Προφυλακίστηκε για «τρομοκρατία» ο Σουηδός δημοσιογράφος Κατζ Τζοακίμ Μεντίν

Διεθνή / Τουρκία: Προφυλακίστηκε για «τρομοκρατία» ο Σουηδός δημοσιογράφος Κατζ Τζοακίμ Μεντίν

Έντονη αντίδραση από ΣτοκχόλμηΗ υπόθεση συνδέεται με διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη τον Ιανουάριο του 2023, κατά την οποία διαδηλωτές κρέμασαν κούκλα που έμοιαζε με τον Τούρκο πρόεδρο έξω από το δημαρχείο της πόλης
LIFO NEWSROOM
Παρ' ολίγον σύγκρουση Airbus της Delta Air Lines με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Ουάσινγκτον

Διεθνή / Παρ' ολίγον σύγκρουση Airbus της Delta Air Lines με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Ουάσινγκτον

Το περιστατικό καταγράφηκε λίγες μόλις εβδομάδες μετά την αεροπορική τραγωδία της 29ης Ιανουαρίου, όταν στρατιωτικό ελικόπτερο Black Hawk συγκρούστηκε με αεροσκάφος της American Airlines
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στη Μιανμάρ: Τουλάχιστον 1.000 νεκροί και 2.376 τραυματίες – Ξεκίνησε η διεθνής αποστολή βοήθειας

Διεθνή / Σεισμός στη Μιανμάρ: Τουλάχιστον 1.000 νεκροί και 2.376 τραυματίες – Ξεκίνησε η διεθνής αποστολή βοήθειας

Η Μιανμάρ, μια χώρα ήδη σε βαθιά πολιτική και ανθρωπιστική κρίση, καλείται να αντιμετωπίσει μία από τις πιο φονικές φυσικές καταστροφές στην πρόσφατη ιστορία της
LIFO NEWSROOM