Την αεροπορική βάση του Ισφαχάν, την περιοχή όπου υπάρχει πυρηνική βάση του Ιράν, είχε στόχο το Ισραήλ, στην επίθεση που εξαπέλυσε νωρίς το πρωί της Παρασκευής.
Με την επιλογή του Ισφαχάν, το Ισραήλ στέλνει σαφές μήνυμα στη διεθνή κοινότητα πως μπορεί, έχει τις δυνατότητες, να πλήξει τα πυρηνικά του Ιράν – αν και η πυρηνική βάση του Ισφαχάν απέχει μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το σημείο που επλήγη σήμερα και το Ιράν διαβεβαιώνει πως είναι ασφαλείς.
Κατά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, επλήγη η αεροπορική βάση στο Ισφαχάν, κεντρικά της χώρας. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε συγκεκριμένα πως ακούστηκαν εκρήξεις στην περιοχή του αεροδρομίου της πόλης, αποδίδοντάς τες στην αεράμυνα του Ιράν. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News μετέδωσε πληροφορίες για βομβαρδισμό αεροπορικής βάσης στο Ιράν από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία – μια επίθεση για την οποία είχαν εκ των προτέρων ενημερωθεί οι ΗΠΑ, όπως αναφέρουν ανώνυμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ σε αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ οι New York Times μεταδίδουν πως ανώνυμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την πως το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση.
Σύμφωνα με το IRNA, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν, η αντιαεροπορική άμυνα της χώρας απέκρουσε drones κοντά σε μια μεγάλη αεροπορική βάση στο Ισφαχάν, η οποία εδώ και πολύ καιρό φιλοξενεί τα αμερικανικής κατασκευής F-14 Tomcat - που αγοράστηκαν πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Το ιρανικό δίκτυο Tasnim δημοσίευσε ένα βίντεο με έναν δημοσιογράφο του, ο οποίος είπε ότι βρισκόταν στη νοτιοανατολική περιοχή Zerdenjan του Ισφαχάν, κοντά στη «βάση πυρηνικών». Το βίντεο δείχνει δύο διαφορετικές θέσεις αντιαεροπορικών πυροβόλων όπλων και φαίνεται ότι πράγματι γυρίστηκε στην περιοχή που βρίσκονται τα πυρηνικά του Ιράν στο Ισφαχάν. «Στις 4:45 ακούσαμε κρότους. Δεν συνέβαινε τίποτα», λέει στο βίντεο ο δημοσιογράφος και συνεχίζει: «Ήταν η αεράμυνα, αυτοί οι τύποι που παρακολουθείτε, και εκεί επίσης».
Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Στην εγκατάσταση πυρηνικών του Ιράν στο Ισφαχάν λειτουργούν τρεις μικροί ερευνητικοί αντιδραστήρες στο πλαίσιο του μη στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Το Ισφαχάν φιλοξενεί κι άλλες τοποθεσίες που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της υπόγειας τοποθεσίας εμπλουτισμού του Νατάνζ, η οποία έχει γίνει επανειλημμένα στόχος ύποπτων ισραηλινών επιθέσεων δολιοφθοράς.
Η κρατική τηλεόραση του Ιράν περιέγραψε όλες τις πυρηνικές τοποθεσίες στην περιοχή ως «πλήρως ασφαλείς». Ο πυρηνικός επόπτης των Ηνωμένων Εθνών, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, δήλωσε επίσης ότι «δεν υπάρχουν ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν» μετά το περιστατικό.
Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει προχωρήσει γρήγορα στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε επίπεδα σχεδόν οπλικής ποιότητας μετά την κατάρρευση της συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις, μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τον τότε Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2018. Ενώ το Ιράν επιμένει ότι το πρόγραμμά του είναι για ειρηνικούς σκοπούς, τα δυτικά έθνη και ο ΔΟΑΕ λένε ότι η Τεχεράνη διαχειριζόταν ένα μυστικό πρόγραμμα στρατιωτικών όπλων μέχρι το 2003. Ο ΔΟΑΕ έχει προειδοποιήσει ότι το Ιράν διαθέτει τώρα αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο για να κατασκευάσει πολλά πυρηνικά όπλα, αν το επιλέξει.