Η Σαμίμα Μεγκούμ, η σήμερα 23χρονη που στα 15 της άφησε το σπίτι της και πήγε στη Συρία όπου παντρεύτηκε τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους, κινδυνεύει με θανατική ποινή αν σταλεί στο Μπαγκλαντές, χώρα καταγωγής των γονιών της, ενώ σήμερα πρακτικά θεωρείται άπατρις.
Η Βρετανία είχε προχωρήσει το 2019, λίγο μετά τον εντοπισμό της σε στρατόπεδο της Συρίας, σε αφαίρεση υπηκοότητας για λόγους ασφαλείας. Σήμερα, η 23χρονη αμφισβητεί αυτή την απόφαση τού τότε υπουργού Εσωτερικών, Σατζίντ Τζαβίτ «που απέτυχε να εξετάσει τις σοβαρές πρακτικές επιπτώσεις» αυτής της κίνησης.
«Είναι σαφές πως η απόφαση στέρησης θα καθιστούσε την αναιρεσείουσα de facto ανιθαγενή» ανέφερε ο Νταν Σκουάιρς στη στη δίκη ενώπιον της Ειδικής Μεταναστευτικής Επιτροπής Εφέσεων (SIAC) που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τα έγγραφα του υπουργείου Εσωτερικών που παρουσιάστηκαν στη δίκη, καταδεικνύουν πως η «de jure ανιθαγένεια» της Μπεγκούμ επιβεβαιώθηκε μόλις μία ημέρα πριν από την ανάκληση της ιθαγένειάς της.
Δεν υπάρχει τίποτα σε κανένα από τα στοιχεία του υπουργού Εσωτερικών που να υποδεικνύει σκέψη -πριν τη λήψη της απόφασης στέρησης ιθαγένειας ή γενικώς- σε ζητήματα που συνδέονται με τη ντε φάκτο υπηκοότητα» σημείωσε ο Σκουάιρς.
Τα ζητήματα που επικαλέστηκε, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το αν η Μπεγκούμ αναγνωρίζεται από το Μπαγκλαντές ως πολίτης του και αν της εξασφαλίζεται κάποιου είδους προστασία ή πρακτική στήριξη.
«Ο υπουργός δεν έλαβε μέτρα, όπως το να επικοινωνήσει με τις μπαγκλαντεσιανές αρχές για να μάθει τη θέση τους σε σχέση με την εφεσιβάλλουσα» κατήγγειλε ο Σκουάιρς.
«Αν είχαν διενεργηθεί αυτές οι έρευνες, οι αρχές του Μπαγκλαντές θα είχαν επιβεβαιώσει πως η εκκαλούσα θα απαγχονιστεί αν μπει στη χώρα» πρόσθεσε.
«Ήταν, ή όφειλε να είναι γνωστό στον υπουργό Εσωτερικών, ότι ακόμη και όταν η στέρηση δεν οδηγεί σε de jure ανιθαγένεια, μπορεί να καταστήσει ένα άτομο de facto ανιθαγενές, με εξαιρετικά σοβαρές πρακτικές συνέπειες» συμπλήρωσε ο δικηγόρος της Μπεγκούμ.
Σημειώνεται πως, τον Μάιο του 2019, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαγκλαντές επιβεβαίωσε πως η Μπεγκούμ είναι αντιμέτωπη με τη θανατική ποινή για την εμπλοκή της σε τρομοκρατία, στην περίπτωση που αποφάσιζε να εισέλθει στη χώρα καταγωγής των γονιών της.
Πέρυσι, η Σαμίμα Μπεγκούμ ικέτευσε τη Βρετανία να της επιτρέψει να επιστρέψει στη χώρα. «Ξέρω ότι δεν έκανα τίποτα στο Ισλαμικό Κράτος (στην οργάνωση), παρά μόνο ότι ήμουν μητέρα και σύζυγος. Το μοναδικό έγκλημα που διέπραξα ήταν ότι ήμουν αρκετά χαζή για να ενταχθώ στο ΙΚ» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι ITV, ντυμένη με ένα αμάνικο φανελάκι.
Την ίδια χρονιά ωστόσο η Μπεγκούμ προκάλεσε αγανάκτηση στη βρετανική κοινή γνώμη, όταν σε άλλη συνέντευξη δεν εξέφρασε καμία τύψη επειδή εντάχθηκε στο ΙΚ. Σε εκείνη τη συνέντευξη φορούσε μια μαύρη ρόμπα μέχρι τον αστράγαλο.
Με πληροφορίες από Guardian