Έπειτα από περισσότερους από δύο μήνες καθαρισμού και ανακαίνισης, παρουσιάστηκε σήμερα η αναστηλωμένη Φοντάνα ντι Τρέβι.
Ο καθαρισμός και η ανακαίνιση εντάσσονται στις προετοιμασίες της Ρώμης για το 2025, το ιερό έτος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Το σιντριβάνι που ολοκληρώθηκε το 1762, είναι ένα αριστούργημα του ύστερου μπαρόκ, με αγάλματα Τριτώνων που καθοδηγούν το άρμα με τα κοχύλια του θεού Ωκεανού, απεικονίζοντας το θέμα της εξημέρωσης των υδάτων.
Το Ιωβηλαίο της Καθολικής Εκκλησίας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θρησκευτικό γεγονός που γιορτάζεται για την προώθηση της πίστης, της φιλανθρωπίας και της συγχώρεσης. Το Βατικανό αναμένει ότι έως και 32 εκατομμύρια τουρίστες θα μεταβούν στην ιταλική πρωτεύουσα για το Ιωβηλαίο, θέτοντας σε τεράστια πίεση τις απαρχαιωμένες υποδομές της Ρώμης και τη δυσχέρεια της διαχείρισης της ροής των επισκεπτών.
Είναι μια ειδική ευκαιρία «για τους πιστούς σε όλο τον κόσμο να ανανεώσουν την πνευματική τους δέσμευση και να λάβουν άφεση αμαρτιών». H παράδοση χρονολογείται από το 1300, όταν ο Πάπας Βονιφάτιος Η΄ συγκάλεσε ένα ιερό έτος, μετά το οποίο οι συνήθεις εορτασμοί γιορτάζονται γενικά κάθε 25 ή 50 χρόνια, με έκτακτους εορτασμούς ανάλογα με τις ανάγκες.
Οι εργασίες, για τις οποίες η πόλη της Ρώμης όρισε προϋπολογισμό 327.000 ευρώ, περιελάμβαναν την απομάκρυνση της βρωμιάς, της ρύπανσης, του οξειδίου του σιδήρου και των αλάτων από το μνημείο του 18ου αιώνα, ένα από τα πιο γνωστά από τα πολλά τουριστικά αξιοθέατα της Ρώμης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σιντριβάνι είχε αδειάσει, αλλά οι επισκέπτες μπορούσαν να το βλέπουν από μια προσωρινή πεζογέφυρα.
Fontana di Trevi, in restauro.
— Hans Zollner SJ (@hans_zollner) December 22, 2024
Roma 🇮🇹 pic.twitter.com/hm6VgRQlw4
Φοντάνα ντι Τρέβι: Πώς θα αποφευχθεί η επιστροφή του μεγάλου πλήθους
Η Φοντάνα ντι Τρέβι είναι αξιομνημόνευτη για μια από τις πιο διάσημες σκηνές στον κινηματογράφο, όταν στην ταινία La Dolce Vita του Φεντερίκο Φελίνι η Ανίτα Έκμπεργκ μπαίνει στο σιντριβάνι και κάνει νόημα στον συμπρωταγωνιστή της Μαρτσέλο Μαστρογιάνι να την ακολουθήσει: «Μαρτσέλο! Έλα εδώ!».
Για να αποφευχθεί η επιστροφή του μεγάλου πλήθους που συνήθιζε να κατακλύζει τη μικρή πλατεία που στεγάζει το σιντριβάνι, ο δήμαρχος της Ρώμης Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι δήλωσε ότι οι επισκέπτες θα πρέπει να σχηματίζουν ουρά με 400 άτομα τη φορά. Στο μέλλον, η πόλη της Ρώμης μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να εισαγάγει εισιτήριο για το μνημείο, πρόσθεσε ο Γκουαλτιέρι.
Η παράδοση υπαγορεύει στους επισκέπτες να ρίχνουν ένα νόμισμα στο σιντριβάνι για να εγγυηθούν την επιστροφή τους στη Ρώμη. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι επισκέπτες έπρεπε να ρίχνουν νομίσματα σε μια προσωρινή πισίνα.