Η αστυνομία στην Ελβετία προχώρησε σε πολυάριθμες συλλήψεις αφού κάποιος φέρεται να έβαλε τέλος στη ζωή του χρησιμοποιώντας μια λεγόμενη κάψουλα αυτοκτονίας.
Η αστυνομία στην περιοχή Σαφχάουζεν δήλωσε ότι συνέλαβε «πολλά άτομα» ως ύποπτα για υποκίνηση και υποβοήθηση αυτοκτονίας, μετά τον θάνατο ατόμου που φέρεται να χρησιμοποίησε την κάψουλα αυτοκτονίας κατασκευασμένη από τη Sarco χθες, Δευτέρα (23/9). Ενώ η υποβοήθηση θανάτου προστατεύεται νομικά σε ορισμένες περιπτώσεις στην Ελβετία, η κάψουλα αυτοκτονίας Sarco έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Οι αστυνομικοί βρήκαν τη συσκευή και το πτώμα στον τόπο του εγκλήματος.
Η κάψουλα αυτοκτονίας είναι εφεύρεση του Φίλιπ Νίτσκε, ενός Αυστραλού γιατρού γνωστού για τις αμφιλεγόμενες θέσεις του όσον αφορά το τέλος της ζωής. Η καμπίνα κινείται πάνω σε ρόδες, ώστε να μεταφέρεται εύκολα.
Η εταιρεία πίσω από την αμφιλεγόμενη κάψουλα λέει ότι μπορεί να λειτουργήσει αποκλειστικά από το άτομο που επιθυμεί να θέσει τέλος στη ζωή του, χωρίς ιατρική επίβλεψη. Η αστυνομία δήλωσε ότι χρησιμοποιήθηκε τη Δευτέρα σε μια δασική καλύβα σε περιοχή της Σαφχάουζεν, ένα αραιοκατοικημένο τμήμα της Ελβετίας στα γερμανικά σύνορα. Η αστυνομία δήλωσε ότι ενημερώθηκε από ένα δικηγορικό γραφείο για μια αυτοκτονία που αφορούσε τη συσκευή. Ο αριθμός των συλληφθέντων και η ταυτότητά τους δεν γνωστοποιήθηκαν, ενώ δεν κατονομάστηκε ο θανών.
Τη Δευτέρα (23/9), η υπουργός Εσωτερικών της Ελβετίας, Ελίζαμπεθ Μπάουμ-Σνάιντερ, δήλωσε στη διάρκεια συνεδρίασης ερωτήσεων στο κοινοβούλιο ότι «ο θάλαμος αυτοκτονίας Sarco αντιβαίνει στον νόμο». Πρώτα απ’όλα, δεν ανταποκρίνεται «στις απαιτήσεις όσον αφορά το δικαίωμα στην ασφάλεια των προϊόντων». Επιπλέον, η χρήση αζώτου στο εσωτερικό αυτής της κάψουλας «δεν συνάδει» με τον νόμο για τα χημικά προϊόντα, εξήγησε η υπουργός.
Τον Ιούλιο, μια ομάδα υπέρ του υποβοηθούμενου θανάτου, η οποία προωθεί τη συσκευή Sarco, δήλωσε ότι ανέμενε τη χρήση της κάψουλας αυτοκτονίας εντός του 2024. Οι υποστηρικτές λένε ότι παρέχει μια επιλογή που δεν εξαρτάται από φάρμακα ή γιατρούς και ότι διευρύνει την πρόσβαση στην ευθανασία, καθώς η φορητή συσκευή μπορεί να εκτυπωθεί τρισδιάστατα και να συναρμολογηθεί στο σπίτι.
Ωστόσο, υπήρξαν αντιδράσεις και στην Ελβετία, παρά το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει μερικούς από τους πιο προστατευτικούς νόμους στον κόσμο σχετικά με την υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Οι επικριτές φοβούνται ότι ο μοντέρνος σχεδιασμός της συσκευής εξιδανικεύει την αυτοκτονία και το γεγονός ότι μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ιατρική επίβλεψη είναι ανησυχητικό. Η υποβοηθούμενη θανάτωση είναι παράνομη στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά χιλιάδες έχουν ταξιδέψει στην Ελβετία όλα αυτά τα χρόνια για να βάλουν τέλος στη ζωή τους.
*Με πληροφορίες από BBC