Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει ρόλο στις προγραμματισμένες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, ο Κέλογκ ξεκαθάρισε πως, παρότι η ΕΕ θα ερωτηθεί, δεν πρόκειται να έχει ουσιαστική συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις.
Κέλογκ: «Οι Ευρωπαίοι να σταματήσουν να διαμαρτύρονται και να αναλάβουν δράση»
Ο Κέλογκ, απαντώντας σε ερώτηση του Guardian, εμφανίστηκε κατηγορηματικός για το ενδεχόμενο ευρωπαϊκής εμπλοκής στις συνομιλίες, δηλώνοντας: «Μπορεί να ακούγεται δυσάρεστο, αλλά σας λέω την αλήθεια: η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες».
Παράλληλα, προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εγκαταλείψουν τη στάση διαμαρτυρίας και να επικεντρωθούν στην παρουσίαση συγκεκριμένων προτάσεων και στην αύξηση των αμυντικών τους δαπανών.
«Στους Ευρωπαίους φίλους μου, θα έλεγα: μπείτε στη συζήτηση, όχι παραπονούμενοι ότι μπορεί να μην είστε στο τραπέζι, αλλά παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις και αυξάνοντας τις αμυντικές σας δαπάνες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Αμερικανός απεσταλμένος σημείωσε επίσης πως ένας από τους βασικούς λόγους που δεν έχει επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία είναι η εμπλοκή πολλών χωρών χωρίς πραγματική ικανότητα επιβολής μιας συμφωνίας.
«Δεν θα ακολουθήσουμε ξανά αυτόν τον δρόμο», πρόσθεσε ο Κέλογκ, σηματοδοτώντας τη νέα αμερικανική προσέγγιση υπό τη διακυβέρνηση Τραμπ.
Διπλωματική ανησυχία στην Ευρώπη – Συνάντηση κορυφής συγκαλεί ο Μακρόν
Η ανακοίνωση του Κέλογκ εντείνει την ανησυχία στην Ευρώπη, καθώς η αμερικανική διπλωματική στρατηγική φαίνεται να περιθωριοποιεί την ΕΕ στο ζήτημα της Ουκρανίας.
Σε απάντηση των εξελίξεων, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ επιβεβαίωσε την παρουσία του, δηλώνοντας:
«Πρέπει να δείξουμε τη δύναμη και την ενότητά μας».
Στη σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχουν οι χώρες του σχήματος «Βαϊμάρη +», δηλαδή:
- Γαλλία
- Γερμανία
- Ιταλία
- Πολωνία
- Δανία
- Πιθανή η συμμετοχή της Ολλανδίας
- Υπάρχουν σκέψεις για πρόσκληση και στη Μεγάλη Βρετανία
Η σύνοδος του Παρισιού θεωρείται κομβικής σημασίας για τη χάραξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής απέναντι στις κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, καθώς και για το μέλλον της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.