Ελπιδοφόρος: Συγγνώμη «για την οδύνη που προκάλεσα» - Απών από την δεξίωση ομογενών για τον Μητσοτάκη

Απών από την δεξίωση της ομογένειας για τον Μητσοτάκη ο Ελπιδοφόρος - Η συγγνώμη του «για την οδύνη που προκάλεσε» Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ
0

Δεν παρευρέθη τελικά, όπως συμβαίνει κατά παράδοση, στην εκδήλωση προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος

Σύμφωνα με τον Εθνικό Κήρυκα, λίγο νωρίτερα υπήρξε η πληροφορία πως ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τον κ. Ελπιδοφόρο να μην τον προσφωνήσει κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, στη σκιά των γεγονότων που προηγήθηκαν με την παρουσία του στα εγκαίνια του Τουρκικού Σπιτιού, μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξέφρασε τη λύπη του για την οδύνη που προκάλεσε σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς με την παρουσία του στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας». 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και ο ίδιος έχει βιώσει τις «φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού» κι ως εκ τούτου, η παρουσία του στην εκδήλωση «δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας». 

Αναλυτικά η «συγγνώμη» Ελπιδοφόρου

«Ως έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι ̓ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».


Υπενθυμίζεται πως χθες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για την παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου,  στα εγκαίνια του αποκαλούμενου "Σπιτιού της Τουρκίας" στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ερσίν Τατάρ. 

«Μας ενόχλησαν οι κινήσεις. Η κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της...», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Διεθνή / Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του
LIFO NEWSROOM
Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Διεθνή / Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Από τους 135 καρδιναλίους που μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιλογή του διαδόχου, ο πάπας Φραγκίσκος είχε διορίσει περίπου 110, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συντηρητικών
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου – Δεν επιτρέπει αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου

Αποκλείει την αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών - Κατατέθηκε από το μικρότερο εκ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για την ψήφισή του
LIFO NEWSROOM
Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Φωτογραφίες της τελετής επιβεβαίωσης του θανάτου του δόθηκαν στη δημοσιότητα - Σύμφωνα με τη διαθήκη του, ο πάπας Φραγκίσκος επιθυμούσε να ταφεί «χωρίς ιδιαίτερο στολισμό» αλλά με την επιγραφή «Franciscus»
LIFO NEWSROOM