Η Γερουσία στην Αργεντινή ενέκρινε οριακά το αμφιλεγόμενο πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων του προέδρου Χαβιέ Μιλέι, με την ψηφοφορία να διεξάγεται καθώς μαίνονταν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας έξω από το Κογκρέσο, στο Μπουένος Άιρες.
Οι διαδηλωτές στο Μπουένος Άιρες - που υποστηρίζουν ότι τα μέτρα θα βλάψουν εκατομμύρια Αργεντινούς - πέταξαν βόμβες πετρελαίου και πέτρες, πυρπολώντας αυτοκίνητα. Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να περιγράφουν τη σκηνή ως «πεδίο μάχης».
Οι μεταρρυθμίσεις του Μιλέι υποτίθεται πως έχουν στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας της χώρας και περιλαμβάνουν κήρυξη οικονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, περικοπή των συντάξεων και υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ο Μιλέι, δεξιός οικονομολόγος, εξελέγη εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης την οποία εξακολουθεί να παλεύει να ανακόψει μετά από έξι μήνες στην εξουσία. Ο ετήσιος πληθωρισμός είναι επί του παρόντος κοντά στο 300%, ενώ περισσότεροι από τους μισούς Αργεντινούς ζουν σε καθεστώς φτώχειας.
🔴⚡️URGENT : Argentine, la situation est en ce moment explosive près du Congrès argentin à Buenos Aires, les argentins en colère demandent le départ du President argentin, Javier Miliei qui depuis son arrivé a aggravé la situation sociale et économique du pays. pic.twitter.com/NZOUQNoiOc
— LE RIFAIN LA NOUVELLE DU FRONT (@rifain_nouvelle) June 12, 2024
Στα μέτρα «σοκ» του κ. Μιλέι αντιτίθενται τα αριστερά πολιτικά κόμματα, τα εργατικά συνδικάτα και οι κοινωνικές οργανώσεις. Ωστόσο, η πρόταση, η οποία ήταν αρχικά ισόπαλη με 36-36 στη Γερουσία, εγκρίθηκε προκαταρκτικά την Τετάρτη, αφού η επικεφαλής της αίθουσας, η αντιπρόεδρος Victoria Villarruel, έσπασε την ισοπαλία. «Για αυτούς τους Αργεντινούς που υποφέρουν, που περιμένουν, που δεν θέλουν να δουν τα παιδιά τους να φεύγουν από τη χώρα... η ψήφος μου είναι θετική», είπε η κ. Βιγιαρουέλ αφού έσπασε την ισοπαλία.
Το νομοσχέδιο των 328 άρθρων θα εξεταστεί τώρα σημείο προς σημείο πριν από την αναμενόμενη πλήρη έγκρισή του την Πέμπτη. Στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Κάτω Βουλή για το τελικό πράσινο φως.
No es Palestina, tampoco Ucrania; es Buenos Aires, que arde en protestas contra el “libertario” Milei.
— Juan el Mestizo (@elmestizojuan) June 12, 2024
Milei, en seis meses, convirtió a la Argentina en un estado fallido. pic.twitter.com/BvDm2yFAy7
Πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Γερουσία, οι διαδηλωτές φώναζαν: «Η χώρα δεν πωλείται, η χώρα μάχεται», ενώ ένα πανό έγραφε: «Πώς μπορεί ένας αρχηγός κράτους να μισεί το κράτος;».
Οι συμπλοκές ξέσπασαν όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να κατευθυνθούν προς το Κογκρέσο μέσα από φράχτες, πετώντας πέτρες στους αστυνομικούς που χρησιμοποίησαν χημικά. Παρατηρητές και βουλευτές της αντιπολίτευσης είπαν ότι δεκάδες διαδηλωτές και κάποιοι βουλευτές χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια. Τουλάχιστον πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης στο πλήθος νοσηλεύτηκαν, δήλωσε η βουλευτής Σεσίλια Μορό στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Τουλάχιστον 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν επίσης, δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν ότι συνέλαβαν 15 άτομα.
❗️Así lucen las calles de Buenos Aires ante las protestas por la ley de bases pic.twitter.com/C8h0OY2gXF
— Sepa Más (@Sepa_mass) June 12, 2024
«Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι στην Αργεντινή συζητάμε έναν νόμο που θα μας φέρει πίσω 100 χρόνια», δήλωσε ο Φάμπιο Νούνεθ, ένας 55χρονος διαμαρτυρόμενος δικηγόρος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Το γραφείο του προέδρου Μιλέι εξέδωσε δήλωση ευχαριστώντας τις δυνάμεις ασφαλείας για την καταστολή των «τρομοκράτων» που περιέγραψε ως απόπειρα πραξικοπήματος. «Θα αλλάξουμε την Αργεντινή, θα την κάνουμε την πιο φιλελεύθερη χώρα στον κόσμο», είπε ο Μιλέι σε διάσκεψη στο Μπουένος Άιρες.
Το άκρως διχαστικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την Κάτω Βουλή τον Απρίλιο, μετά από σημαντικές τροποποιήσεις σε αυτό. Ο Μιλέι ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2023 υποσχόμενος να περικόψει με αλυσοπρίονο τις δημόσιες δαπάνες - κατά την προεκλογική του εκστρατεία, εμφανίστημε με ένα αλυσοπρίονο για να συμβολίσει την αποφασιστικότητά του. Έκτοτε, δημιούργησε υπουργικό συμβούλιο με μισό αριθμό υπουργών από ό,τι προηγουμένως, έκοψε 50.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο, ανέστειλε νέες συμβάσεις δημοσίων έργων και αφαίρεσε τις επιδοτήσεις καυσίμων και μεταφορών.
Με πληροφορίες από BBC