Τον Φεβρουάριο του 2020 θα πραγματοποιηθεί η πλήρης ακρόαση για να αποφασιστεί αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πρέπει να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με σημερινή απόφαση δικαστηρίου του Λονδίνου.
Οι αρχές των ΗΠΑ έχουν απαγγείλει 18 κατηγορίες σε βάρος του 47χρονου Ασάνζ, περιλαμβανομένης της συνωμοσίας για παράνομη απόκτηση πρόσβασης σε κυβερνητικούς υπολογιστές των ΗΠΑ και της παραβίασης ενός νόμου για την κατασκοπεία. Αν καταδικαστεί, κινδυνεύει να περάσει πολλές δεκαετίες στη φυλακή. «Είναι σημαντικό ο κόσμος να μην ξεγελαστεί και θεωρήσει πως τα WikiLeaks δεν είναι τίποτ΄άλλο από ένας εκδότης», είπε ο Ασάνζ ο οποίος παρουσιάστηκε μέσω βιντεοσύνδεσης από μια φυλακή του Λονδίνου, φορώντας ένα γκρι μπλουζάκι και γυαλιά με μαύρο σκελετό.
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπάθησε να παραπλανήσει τον Τύπο», δήλωσε σε δικαστήριο του Ουεστμίνστερ. Καθώς ο Μπρεν Μπράντον, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, άρχισε να διαβάζει μια περίληψη των κατηγοριών σε βάρος του, μεταξύ των οποίων το σπάσιμο ενός κωδικού για την πρόσβαση σε ένα αμυντικό δίκτυο των ΗΠΑ, ο Ασάνζ είπε: «Δεν έχω σπάσει κανέναν κωδικό». Ο γεννημένος στην Αυστραλία Ασάνζ ήρθε στη δημοσιότητα όταν τα WikiLeaks δημοσιοποίησαν χιλιάδες απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ το 2010, προκαλώντας την οργή της Ουάσινγκτον που υποστήριξε ότι έθεσε ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.
Οι υποστηρικτές του λένε πως είναι ήρωας επειδή αποκάλυψε αυτό που θεωρούν πως είναι κατάχρηση εξουσίας από σύγχρονα κράτη και γιατί υπερασπίστηκε την ελευθερία του λόγου. Πέρασε σχεδόν επτά χρόνια κρυμμένος σε στενόχωρα δωμάτια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε το 2012 προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία για να ανακριθεί στο πλαίσιο μιας έρευνας για βιασμό. Βγήκε από την πρεσβεία μετά την άρση της ασυλίας του από τον Ισημερινό, στις 11 Απριλίου, και φυλακίστηκε για 50 εβδομάδες επειδή παραβίασε τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του.
Οι κατηγορίες των ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απαγγείλει σε βάρος του Ασάνζ διάφορες κατηγορίες περιλαμβανομένης της κατασκοπείας λέγοντας πως δημοσιοποίησε παράνομα τα ονόματα μυστικών πηγών και συνωμότησε με την πρώην αναλύτρια των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Τσέλσι Μάνινγκ προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες. Ο Μπράντον είπε πως οι ενέργειες του Ασάνζ ήταν επικίνδυνες και πως «δημοσιεύοντας το απόρρητο υλικό ο κ. Ασάνζ προκάλεσε σοβαρό και άμεσο κίνδυνο πολλές πηγές υπηρεσιών πληροφοριών, περιλαμβανομένων δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ακτιβιστών, να υποστούν σοβαρή φυσική βλάβη ή να συλληφθούν αυθαιρέτως».
Ωστόσο ο δικηγόρος του Ασάνζ Μαρκ Σάμερς είπε πως οι κατηγορίες είναι «μια απαράδεκτη και ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των δημοσιογράφων και στην ελευθερία του λόγου» και πως ο πελάτης του δεν είχε πρόσβαση σε υπολογιστή ώστε να μπορεί να παρακολουθεί την υπόθεση. Είπε στο δικαστήριο πως ο Ασάνζ, ο οποίος ήταν πολύ άρρωστος για να παρακολουθήσει την προηγούμενη ακρόαση τον Μάιο, λαμβάνει ιατρική φροντίδα. Δεν επεκτάθηκε. Η δικαστής Έμα Άρμπουτνοτ είπε πως η πλήρης ακρόαση θα ξεκινήσει στις 25 Φεβρουαρίου του 2020.
Ενδιάμεση ακροαματική διαδικασία τον Οκτώβριο
Ενδιαμέσως, ακροαματική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου προκειμένου να αποφασιστεί μεταξύ άλλων ποιο δικαστήριο θα εξετάσει το αμερικανικό αίτημα. «Η ανάγνωση του κατηγορητηρίου είναι πολύ αποκαλυπτική για τη φύση όλης αυτής της υπόθεσης», εκτίμησε την Τρίτη ο αρχισυντάκτης των WikiLeaks, Κρίστιν Χράφνσον, υπογραμμίζοντας πως η νομοθεσία κατά της κατασκοπίας την οποία επικαλείται η αμερικανική δικαιοσύνη είναι ένα «αρχαϊκό νομικό σύστημα» που «δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν εναντίον ενός εκδότη και δημοσιογράφου».
Όπως λέει, η υπόθεση αυτή είναι «μια αποφασιστική στιγμή για τη δημοσιογραφία. Για την ελευθερία του Τύπου». Ο δικηγόρος Κριστόφ Μαρσάντ, μέλος της νομικής ομάδας του Τζούλιαν Ασάνζ, φοβάται πως αν ο τελευταίος «πατήσει το πόδι του σε αμερικανικό έδαφος, δεν θα φύγει ποτέ από τη χώρα. Θα παραμείνει στη φυλακή όλη του τη ζωή επειδή είναι θέμα εκδίκησης» για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί επίσης από τις βρετανικές αρχές να μην δεχθούν το αμερικανικό αίτημα έκδοσης επειδή ο Τζούλιαν Ασάνζ «διατρέχει έναν πραγματικό και σοβαρό κίνδυνο προσβολής των δικαιωμάτων του» αν εκδοθεί στις ΗΠΑ.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή του να μην τον στείλει σε μέρη όπου μπορεί να υποστεί βασανιστήρια, κακομεταχείριση ή τη θανατική ποινή», ανέφερε ο Μάσιμο Μοράτι, αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης. Ανακοινώνοντας χθες, Πέμπτη, ότι επικύρωσε το αμερικανικό αίτημα έκδοσης, ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Σάτζιντ Τζάβιντ δήλωσε πως «εναπόκειται τώρα στα δικαστήρια να αποφασίσουν». Επαφίεται ωστόσο στο υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο, εντέλει αν θα εφαρμόσει ή όχι τη δικαστική απόφαση.
Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP
σχόλια