Ατσέμογλου μετά το Νόμπελ Οικονομίας: Καμία χώρα δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο σε έναν τομέα, όπως ο τουρισμός

Ατσέμογλου μετά το Νόμπελ Οικονομίας: Καμία χώρα δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο σε έναν τομέα, όπως ο τουρισμός Facebook Twitter
Daron Acemoglu/ Φωτ.: EPA
0

Ο Νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών στο MIT, Ντάρον Ατσέμογλου, επισημαίνει ότι οι υποσχέσεις του δημοκρατικού καπιταλισμού προς τη μεσαία τάξη δεν έχουν εκπληρωθεί.

Σε συνέντευξή του στο Economist Impact SE Europe Events, κατά τη διάρκεια του 8ου Economist Sustainability Summit, υπογραμμίζει την ανησυχία του για την εμφάνιση μιας κοινωνίας δύο ταχυτήτων, η οποία προκαλεί μεγάλη πίεση στις δυτικές δημοκρατίες. «Δεν έχουν επωφεληθεί όλοι με παρόμοιο τρόπο και οι ευκαιρίες δεν είναι διαθέσιμες για όλους», τονίζει.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ατσέμογλου συνιστά στην Ελλάδα να επενδύσει στη δημιουργία νέων τομέων, όπως ο τομέας της πληροφορίας, αντί να εστιάζει αποκλειστικά στον τουρισμό. Η προοπτική μιας πιο ποικιλόμορφης οικονομίας είναι κρίσιμη για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της χώρας.

Αναφερόμενος στην Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Ατσέμογλου υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν είναι ένας πολύ ικανός πολιτικός, αλλά δεν συμφέρει να ξεκινήσει πόλεμο, αν και μπορεί να αυξήσει την ένταση. Αυτή η παρατήρηση υπογραμμίζει τις περίπλοκες πολιτικές δυναμικές στην περιοχή.

Σχολιάζοντας τις αμερικανικές εκλογές, ο Ατσέμογλου προειδοποιεί ότι η δεύτερη θητεία του Τραμπ θα μπορούσε να είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την πρώτη. Οι Δημοκρατικοί, σύμφωνα με αυτόν, έχουν χάσει τους εργαζόμενους και πρέπει να επανακατακτήσουν αυτήν την ομάδα, καθώς η πολιτική τους φαίνεται να έχει απομακρυνθεί από τα συμφέροντά τους.

Επιπλέον, αναλύει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, υποστηρίζοντας ότι αν και οι δυνατότητές της είναι υπαρκτές, δεν θα οδηγήσουν σε δραματική αύξηση της παραγωγικότητας. Παράλληλα, σημειώνει ότι οι εταιρείες στον τομέα της AI θα παραμείνουν κερδοφόρες όσο η τεχνολογία παραμένει «μόδα».

Αναφορικά με την πράσινη μετάβαση, ο Ατσέμογλου παρατηρεί ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην ενέργεια, ωστόσο αυτό συνοδεύεται από περιβαλλοντικά κόστη. Αντίθετα, η Ευρώπη συνεχίζει να αγωνίζεται για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Για το μεταναστευτικό ζήτημα, κρίνει αφελές το αίτημα για ανοιχτά σύνορα και τονίζει την ανάγκη για μετρημένη προσέγγιση, που να στηρίζεται στη συναίνεση της εργατικής τάξης, για ανθρωπιστικούς και δημογραφικούς λόγους.

Τέλος, αναφέρεται στην καταστροφή της ακαδημαϊκής ελευθερίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας ότι η ελεύθερη έκφραση έχει περιοριστεί, γεγονός που αποτελεί απώλεια για τη χώρα. Ο Ατσέμογλου πιστεύει ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα πρέπει να είναι χώρος ελευθερίας και δημιουργικότητας.

Για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη συνέντευξή του, μπορούν να δουν το σχετικό βίντεο εδώ, διαθέσιμο προς δημοσίευση.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Δημοσκόπηση φέρνει τον Φάρατζ στη δεύτερη θέση πίσω από τους Εργατικούς

Διεθνή / Βρετανία: Δημοσκόπηση φέρνει τον Φάρατζ στη δεύτερη θέση πίσω από τους Εργατικούς

Σύμφωνα με την έρευνα, το Reform, το οποίο απέσπασε το 14% των ψήφων στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, αντλεί ψήφους από τους Συντηρητικούς και λιγότερο από τους Εργατικούς του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Το AfD μοίρασε αεροπορικά εισιτήρια σε μετανάστες που τους λένε «να γυρίσουν πίσω στη χώρα καταγωγής τους»

Διεθνή / «Είναι ωραία και στη δική σας χώρα»: Στη Γερμανία, το AfD μοίρασε αεροπορικά εισιτήρια σε μετανάστες

Το ακροδεξιό, ξενοφοβικό κόμμα AfD μοίρασε σε 30.000 μετανάστες ψεύτικα αεροπορικά εισιτήρια με ημερομηνία αποχώρησης από τη Γερμανία την 23η Φεβρουαρίου, ημέρα των εθνικών εκλογών
LIFO NEWSROOM
Οι Ευρωπαίοιαισιοδοξούν ότι ο Τραμπ δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία

Διεθνή / Οι Ευρωπαίοι αισιοδοξούν ότι ο Τραμπ δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία

Τι λένε οι Ευρωπαίοι σε ιδιωτικές συνομιλίες τους - Τι εκμυστηρεύονται συνεργάτες του Τραμπ - Ο στόχος για λύση του γόρδιου δεσμού του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας τις πρώτες 100 ημέρες του νέου προέδρου των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM