Η ιθαγενής γερουσιαστής Λίντια Θορπ κλήθηκε να επαναλάβει τον όρκο της στην αυστραλιανή βουλή και κατά τη διάρκειά του, χαρακτήρισε την Βασίλισσα Ελισάβετ «αποικιοκράτισσα.»
Η Θορπ, γερουσιαστής των Πρασίνων της Βικτώριας στην Αυστραλία, επικρίθηκε από τους κοινοβουλευτικούς συναδέλφους της, ένας από τους οποίους φώναξε μέσα στην αίθουσα «Δεν είσαι γερουσιαστής αν δεν το κάνεις σωστά».
Η Θορπ απουσίαζε από το κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, όταν ορκίστηκαν οι υπόλοιποι γερουσιαστές γι' αυτό έδωσε τον όρκο της σήμερα το πρωί.
Περπατώντας με τη δεξιά της γροθιά υψωμένη στον αέρα, είπε «Εγώ η, Λίντια Θορπ, ορκίζομαι επίσημα και ειλικρινά αληθινή πίστη στην υψηλότητα αποικιοκράτισσα, Βασίλισσα Ελισάβετ Β'».
Η λέξη «αποικισμός» δεν υπάρχει ωστόσο στον επίσημο όρκο.
Η πρόεδρος της Εργατικής Γερουσίας, Σου Λάινς, παρενέβη, την ώρα που και άλλοι γερουσιαστές επέκριναν την Θορπ.
«Πρέπει να απαγγείλετε τον όρκο όπως είναι τυπωμένος στην κάρτα», είπε στην Θορπ.
«Παρακαλώ απαγγείλετε τον όρκο» επανέλαβε.
Η Θορπ επανέλαβε τον όρκο όπως ήταν τυπωμένος ενώ ένας άλλος γερουσιαστής ακούστηκε να λέει «σε κανέναν μας δεν αρέσει».
Η Θορπ αργότερα ανάρτησε φωτογραφία από την ορκωμοσία της στο Twitter γράφοντας ότι «η κυριαρχία δεν παραχωρήθηκε ποτέ».
Ωστόσο, η καθηγήτρια Anne Twomey, συνταγματική εμπειρογνώμονας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, είπε ότι δεν είναι σαφές εάν η μη ορθή απαγγελία του όρκου θα εμπόδιζε κάποιον να πάρει τη θέση του στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.
«Επειδή πρόκειται για μια εσωτερική διαδικασία στο Κοινοβούλιο, αμφιβάλλω αν είναι κάτι που θα μπορούσε να επιβληθεί ενώπιον δικαστηρίου», είπε στον Guardian Australia.
«Είναι θέμα των προέδρων των Βουλών να επιβάλουν το άρθρο 42», επεσήμανε.
Η Twomey είπε ότι η Θορπ θα μπορούσε να μην είχε αναλάβει τη θέση της, αν δεν ήταν έτοιμη να ορκιστεί πίστη στη βασίλισσα.
Ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών, Matt Thistlethwaite, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι το να ορκιστεί κάποιος πίστη στη βασίλισσα είναι «παλιακό και γελοίο».
«Δεν αντιπροσωπεύει την Αυστραλία στην οποία ζούμε και είναι περαιτέρω απόδειξη γιατί πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε να γίνουμε δημοκρατία με τον αρχηγό του κράτους μας», είπε. «Δεν είμαστε πλέον Βρετανοί».
Ωστόσο, σύμφωνα με το σύνταγμα της Αυστραλίας, όλοι οι γερουσιαστές και οι βουλευτές πρέπει να ορκιστούν πίστη στη Βασίλισσα και τους κληρονόμους και τους διαδόχους της πριν προσέλθουν στο κοινοβούλιο.
Η διάταξη δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς δημοψήφισμα, το οποίο ο Thistlethwaite είπε ότι θα γίνει μόνο ως μέρος μιας ευρύτερης κίνησης προς μια δημοκρατία σε μια μελλοντική κυβερνητική περίοδο.
Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Θορπ μίλησε για αποικιοκρατία. Τον περασμένο μήνα περιέγραψε την Αυστραλία ως «αποικιακό έργο» και είπε ότι η εθνική σημαία δεν την αντιπροσωπεύει.
«Αντιπροσωπεύει τον αποικισμό αυτών των εδαφών και δεν έχει άδεια να είναι εδώ, δεν υπήρξε συναίνεση, δεν υπήρξε συνθήκη, οπότε αυτή η σημαία δεν με αντιπροσωπεύει», είπε στο The Project του Channel 10.
Η Θορπ είπε ότι μπήκε στο κοινοβούλιο «για να αμφισβητήσει την παράνομη κατοχή του αποικιακού συστήματος σε αυτή τη χώρα».
Sovereignty never ceded. https://t.co/OowLrlUApy
— Senator Lidia Thorpe (@SenatorThorpe) August 1, 2022
Με πληροφορίες του Guardian