Ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, αντιτίθεται στην προοπτική να δεχτεί η χώρα του Αφγανούς, τώρα που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν εκ νέου την εξουσία.
Η Αυστρία δέχτηκε περισσότερο από το 1%του πληθυσμού της σε αιτούντες άσυλο κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη το 2015 και το 2016, και ο Κουρτς έχτισε την καριέρα του στηριζόμενος σε μια σκληρή στάση για τη μετανάστευση, κερδίζοντας κάθε βουλευτική εκλογή από το 2017.
Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντιμέτωπη με τις δράσεις που θα αναλάβει αναφορικά με τους Αφγανούς, ο Κουρτς είπε ότι η Αυστρία δεν είναι επιλογή.
«Είμαι σαφώς αντίθετος με το να θέλουμε τώρα εθελοντικά περισσότερους ανθρώπους (από το Αφγανιστάν) και αυτό δεν θα συμβεί κατά τη διάρκεια της διοίκησής μου» δήλωσε ο Κουρτς σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Puls 24, αποσπάσματα της οποίας σήμερα.
Η Αυστρία έχει περισσότερους από 40.000 Αφγανούς πρόσφυγες, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία, η οποία έχει 148.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες για το 2020.
Ο πληθυσμός της Αυστρίας είναι εννέα φορές μικρότερος από αυτόν της Γερμανίας.
Η Αυστρία είναι επίσης ουδέτερη χώρα και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Έστειλε πολύ μικρό αριθμό στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.
Το site του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι έχει στείλει 16 στρατεύματα για την Αποστολή Υποστήριξης, μια προσπάθεια εκπαίδευσης και παροχής συμβουλών στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.
«Δεν είμαι της άποψης ότι πρέπει να δεχτούμε περισσότερους ανθρώπους. Το αντίθετο μάλιστα», είπε ο Κουρτς για τους Αφγανούς που εγκατέλειψαν τη χώρα τους.
«Η συμβολή της Αυστρίας ήταν δυσανάλογα μεγάλη», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό Αφγανών προσφύγων και αιτούντων άσυλο, που βρίσκονται ήδη στη χώρα.
Πρόσθεσε ακόμα, ότι οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν πρέπει να παραμείνουν στην περιοχή, προσθέτοντας ότι το γειτονικό Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν έχουν δεχτεί μόνο 14 και 13 Αφγανούς πρόσφυγες αντίστοιχα, κάτι που συνάδει με τα δεδομένα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Με πληροφορίες του Reuters