Οι διοργανωτές του World Press Photo έδωσαν το πρώτο βραβείο στον Αυστραλό φωτογράφο Γουόρεν Ρίτσαρντσον γι αυτή την εικόνα ενός άντρα και ενός βρέφους κάτω από τα συρματοπλέγματα των σερβο-ουγγρικών συνόρων.
Με τίτλο «ελπίδα για μια νέα ζωή», η ασπρόμαυρη φωτογραφία τραβήχτηκε από τον freelancer φωτογράφο τη νύχτα της 28ης Αυγούστου, την ώρα που πρόσφυγες προσπαθούσαν να περάσουν στην Ουγγαρία. Ένα μωρό - προσφυγόπουλο πέρασε από χέρι σε χέρι, κάτω από τα συρματοπλέγματα των συνόρων μεταξύ της διάβασης Χόργκος στη Σερβία και αυτής στο Ρόζκε της Ουγγαρίας.
Η φωτογραφία του Ρίτσαρντσον είναι «δυνατή από την απλότητά της», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής και διευθυντής φωτογραφίας του Γαλλικού Πρακτορείου Φρανσίς Κον. «Είδαμε τη φωτογραφία αυτή νωρίς (στη διαδικασία επιλογής) και ξέραμε ότι ήταν μια σπουδαία φωτογραφία».
Για τον Χουάνγκ Γουέν, μέλος της επιτροπής και διευθυντής ανάπτυξης νέων μέσων στο κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα, η φωτογραφία «σε αναστατώνει»: «βλέπετε την αγωνία και την ένταση εκφρασμένη με ευαισθησία, η εικόνα δείχνει τη φόρτιση και τα συναισθήματα ενός πατέρα που προσπαθεί να περάσει ο γιος του σε έναν κόσμο στον οποίο θέλει να ανήκει».
Εκείνη τη νύχτα, έχοντας κατασκηνώσει επί πέντε ημέρες μαζί με τους πρόσφυγες, ο Ρίτσαρντσον βλέπει να φθάνει μια ομάδα περίπου 200 ανθρώπων οι οποίοι μετακινούνταν προσπαθώντας να κρυφτούν κάτω από τα δέντρα, κατά μήκος του (συνοριακού) συρματοπλέγματος. «Παίζαμε το ποντίκι με τη γάτα όλη τη νύχτα με την αστυνομία. Ήταν σχεδόν 3.00 το πρωί όταν πήρα τη φωτογραφία αυτή και δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε φλας όταν η αστυνομία προσπαθεί να βρει τους ανθρώπους αυτούς, τότε χρησιμοποίησα το φως του φεγγαριού», εξηγεί.
Στον διαγωνισμό βραβεύτηκαν επίσης τέσσερις φωτογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ο Σαμίρ αλ-Ντούμι που έχει τη βάση του στη Συρία, πήρε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «ρεπορτάζ καυτής επικαιρότητας» για τις φωτογραφίες που τράβηξε αμέσως μετά μια αεροπορική επιδρομή στην πόλη Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό.
Ο συνάδελφός του και επίσης Σύρος Αμπντ Ντουμάνι πήρε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «ρεπορτάζ γενικής επικαιρότητας» για τις φωτογραφίες νεκρών και τραυματισμένων παιδιών σε επιδρομές επίσης στη Ντούμα.

Ο Ρομπέρτο Σμιντ, βετεράνος του AFP, πήρε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «ρεπορτάζ γενικής επικαιρότητας» για τις φωτογραφίες από μία χιονοστιβάδα στο όρος Έβερεστ που προκλήθηκε από τον σεισμό στο Νεπάλ τον περασμένο Απρίλιο.
Ο Μπουλέντ Κιλίτς που έχει τη βάση του στην Τουρκία πήρε το τρίτο βραβείο στην ίδια για τις φωτογραφίες του με τους Σύρους πρόσφυγες στα τουρκικά σύνορα.
Στην κατηγορία «μοναδικές φωτογραφίες γενικής επικαιρότητας», ο Μαουρίτσιο Λίμα κέρδισε το πρώτο βραβείο. Η φωτογραφία του για λογαριασμό της αμερικανικής εφημερίδας «The New York Times» δείχνει έναν 16χρονο μαχητή της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος με βαριά εγκαύματα. Νοσηλεύεται σε κουρδικό νοσοκομείο στη Συρία.

Ο Ρίτσαρντον πήρε επίσης το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «μοναδικές φωτογραφίες καυτής επικαιρότητας» και το δεύτερο βραβείο δόθηκε στον Κορεντίν Φόλεν για μια φωτογραφία από διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας στο Παρίσι, μετά τις επιθέσεις στο «Charlie».
Περίπου 83.000 φωτογραφίες υποβλήθηκαν στην επιτροπή από 5.775 φωτογράφους από 128 χώρες. Η 18μελής επιτροπή επέλεξε να βραβεύσει 41 φωτογράφους 21 εθνικοτήτων σε επτά κατηγορίες.