Αυτό το παράξενο πλάσμα είναι το πρώτο ψάρι που ανακαλύπτεται σε τόσο μεγάλο βάθος στον ωκεανό

Αυτό το παράξενο πλάσμα είναι το πρώτο ψάρι που ανακαλύπτεται σε τόσο μεγάλο βάθος στον ωκεανό Facebook Twitter
Το «Μariana snailfish» είναι το ψάρι που έχει ανακαλυφθεί στο μεγαλύτερο βάθος του ωκεανού.
1

Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον κατέγραψαν και έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο από ένα νέο είδος ψαριού, το «Μariana snailfish» (Pseudoliparis swirei), το πρώτο που ανακαλύπτεται σε τόσο μεγάλο βάθος στον ωκεανό.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσαν στο περιοδικό «Zootaxa», το συγκεκριμένο είδος ζει και αναπαράγεται σε βάθος περίπου 8.000 μέτρων κατά μήκος της Τάφρου των Μαριανών (σ.σ. του βαθύτερου σημείου στον πλανήτη) κοντά στο Γκουάμ, στον δυτικό Ειρηνικό ωκεανό.

«Είναι το πρώτο ψάρι που ανακαλύπτεται σε τόσο μεγάλο βάθος στον ωκεανό και είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχει πλέον επίσημη ονομασία», ανέφερε η επικεφαλής συντάκτρια της έρευνας, Mackenzie Gerringer, από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. «Δεν μοιάζουν πολύ στιβαρά και δυνατά για να ζουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον, αλλά τα καταφέρνουν με μεγάλη επιτυχία», πρόσθεσε.

Αυτό το παράξενο πλάσμα είναι το πρώτο ψάρι που ανακαλύπτεται σε τόσο μεγάλο βάθος στον ωκεανό Facebook Twitter
3D απεικόνιση του «Μariana snailfish» (extra tip: με πράσινο χρώμα απεικονίζεται το τελευταίο του γεύμα).

Και πράγματι η πρώτη εντύπωση που δίνει το νέο αυτό είδος είναι ότι πιθανότατα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε έναν κόσμο απόλυτου σκότους όπου η πίεση είναι 800 φορές μεγαλύτερη από την επιφάνεια της θάλασσας και η θερμοκρασία είναι ελάχιστα πάνω από το μηδέν.

Ωστόσο, είναι ακριβώς αυτό το σχήμα και το μαλακό του κέλυφος που του επιτρέπει να ζει σε τόσο μεγάλο βάθος, αποφεύγοντας έτσι τα μεγαλύτερα αρπακτικά που ζουν πιο ψηλά.

«Το Mariana snailfish» μοιάζει να κυριαρχεί σε διάφορα κομμάτια της Τάφρου. Κατά τη διάρκεια ερευνητικών ταξιδιών το 2014 και το 2017, επιστήμονες κατάφεραν να συλλέξουν 37 δείγματα από βάθη 6.900 μέτρων και 8.000 μέτρων.

Η ανάλυση του γενετικού τους υλικού και το 3D scanning στα δομικά χαρακτηριστικά των ιστών και του σκελετού επέτρεψαν στους επιστήμονες να προσδιορίσουν ότι πρόκειται πράγματι για ένα εξ ολοκλήρου νέο είδος.

Βίντεο καταγράφει «Μariana snailfish» στην Τάφρο των Μαριανών, σε βάθος μεταξύ 7.000 και 8.145 μέτρων:

 

 

 

Με πληροφορίες από sciencealert.com και washington.edu

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Διεθνή / Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Έναν εφιάλτη έζησε η μόλις 2 ετών Ισαμπέλα στα χέρια του συντρόφου της μητέρας της, ο οποίος την κακοποιούσε συστηματικά, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο της από τραύματα σε όλο της το σώμα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος, πως ψάρια που ζουν σε τέτοια βάθη, με 800 φορές μεγαλύτερη πίεση, όταν τα βγάζουν στην επιφάνεια δεν φουσκώνουν να εκραγούν;!