Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν, ότι τα αποθέματά τους σε τρόφιμα στη Γάζα έχουν εξαντληθεί και έχουν παραδώσει τις τελευταίες προμήθειές τους σε φιλανθρωπικές κουζίνες.
Εχθές, Παρασκευή 26 Απριλίου, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (WFP) παρέδωσε τα τελευταία εναπομείναντα αποθέματα τροφίμων στις κουζίνες ζεστών γευμάτων προς τη Λωρίδα της Γάζας. «Οι κουζίνες αυτές θα ξεμείνουν από υλικά μέχρι το τέλος του μήνα. Στις 31 Μαρτίου, και τα 25 αρτοποιεία που υποστηρίζονται από το WFP έκλεισαν, καθώς το αλεύρι σίτου και τα καύσιμα μαγειρέματος τελείωσαν. Την ίδια εβδομάδα εξαντλήθηκαν τα δέματα τροφίμων του WFP που μοιράστηκαν σε οικογένειες, με μερίδες τροφίμων δύο εβδομάδων. Καμία ανθρωπιστική ή εμπορική προμήθεια δεν έχει εισέλθει στη Γάζα για περισσότερες από επτά εβδομάδες, καθώς όλα τα κύρια σημεία διέλευσης των συνόρων παραμένουν κλειστά. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αποκλεισμός που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Λωρίδα της Γάζας», αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη στην περιγραφή ενός βίντεο, που δείχνει τα άδεια ράφια προμηθειών τροφίμων προς τη Γάζα.
Γάζα: Μαζικές μετακινήσεις, βομβαρδισμένα νοσοκομεία, πείνα
Περίπου 420.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν εκ νέου τις εστίες τους, λόγω απανωτών εντολών εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό. Ταυτόχρονα, η επισιτιστική κρίση πλήττει το σύνολο του πληθυσμού: τα αποθέματα τροφίμων έχουν εξαντληθεί, ενώ οι τιμές στα βασικά είδη έχουν αυξηθεί κατά 1.400%, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Το Ισραήλ εντείνει τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» κατά μήκος της Γάζας, καταλαμβάνοντας παλαιστινιακή γη και αποκόπτοντας την πρόσβαση στη βοήθεια. Η νέα ζώνη στη Ράφα καλύπτει σχεδόν το 20% του εδάφους της Λωρίδας, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τον ήδη στριμωγμένο πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν πως η στρατηγική αυτή ενδέχεται να στοχεύει σε μόνιμη στρατιωτική κατοχή και στην de facto εκδίωξη των Παλαιστινίων από τον τόπο τους.
Επιπλέον, το Ισραήλ σχεδιάζει να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω ιδιωτικών εργολάβων, αποκλείοντας διεθνείς φορείς όπως ο ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός – γεγονός που εγείρει έντονες ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η επιλογή των δικαιούχων.