Αυξάνεται η πίεση προς τον Ζελένσκι να σχεδιάσει «Plan B» για τον πόλεμο με τη Ρωσία

Αυξάνεται η πίεση προς τον Ζελένσκι να σκεφτεί ένα «Plan B» για τον πόλεμο με τη Ρωσία Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, οι ηγέτες του Κιέβου επιμένουν ότι ο στρατός της Μόσχας πρέπει να εκδιωχθεί από όλη την ουκρανική επικράτεια πριν ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Τώρα, με τη Ρωσία να συνεχίζει να σημειώνει αργά κέρδη στο πεδίο της μάχης και τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία να δείχνει σημάδια κόπωσης, η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να καταστρώσει ένα πιο ρεαλιστικό σχέδιο, τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο του πολέμου, αναφέρει η Wall Street Journal που επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Η Δύση εξακολουθεί να υποστηρίζει τον μακροπρόθεσμο στόχο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κερδίσει ξανά τα υπό κατοχή εδάφη, σημειώνει το άρθρο.  Ωστόσο, ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες λένε ότι η Ουκρανία πρέπει να είναι πιο ρεαλιστική όσον αφορά τους στόχους και τη στρατηγική της εν καιρώ πολέμου. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει Δυτικούς αξιωματούχους να υποστηρίξουν απέναντι στους ψηφοφόρους τους την ανάγκη διοχέτευσης όπλων και βοήθειας στη χώρα. 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι επισκέπτονται την Τετάρτη την Ουκρανία για να συναντηθούν με Ουκρανούς αξιωματούχους για να συζητήσουν τι επιδιώκει το Κίεβο και τη βοήθεια που θα χρειαστεί για να επιτευχθεί αυτό, σύμφωνα με αξιωματούχους. 

Οι συνομιλίες δείχνουν μια επαναλαμβανόμενη πηγή έντασης μεταξύ του Κιέβου και της Δύσης που συνιστά η επιδίωξη να εκδιωχθούν οι δυνάμεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από την Ουκρανία σε συνδυασμό με τη στρατιωτική πραγματικότητα στο έδαφος . Ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι το Κίεβο έχει ενημερωθεί ότι μια πλήρης ουκρανική νίκη θα απαιτούσε από τη Δύση να παράσχει υποστήριξη αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που ούτε η Ουάσιγκτον ούτε η Ευρώπη μπορούν.

Ο Μπλίνκεν είπε την Τρίτη ότι το ταξίδι του ήταν εν μέρει για να δει «πώς ακριβώς βλέπουν οι Ουκρανοί τις ανάγκες τους αυτή τη στιγμή, τους στόχους τους και τι μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε αυτές τις ανάγκες». Ο Μπλίνκεν είπε ότι αυτός και ο Λάμι θα αναφέρουν τα αποτελέσματα της επίσκεψης στον Πρόεδρο Μπάιντεν και στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ , οι οποίοι στη συνέχεια θα συζητήσουν το θέμα όταν συναντηθούν την Παρασκευή. Η συνάντηση ενδεχομένως να αποτελεί προοίμιο για την έγκριση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου για τη χρήση από την Ουκρανία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς προκειμένου να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας, αλλά οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση.  

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, είπε ότι το ταξίδι στο Κίεβο δεν είχε σκοπό να κατευθύνει την Ουκρανία σε συνομιλίες. «Σίγουρα το πιο πιθανό αποτέλεσμα εδώ είναι ένα τέλος μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά όταν συμβεί αυτό και υπό ποιες συνθήκες, θα εξαρτηθεί από τον Πρόεδρο Ζελένσκι».

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν δηλώσει ότι είναι ανοιχτές σε κατάπαυση του πυρός ή ειρηνευτικές συνομιλίες, αν και οι δύο πλευρές φαίνονται πολύ μακριά από οποιαδήποτε τέτοια συνάντηση. Η Ουκρανία επέμεινε ότι τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν από την Ουκρανία πριν πάνε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τον Ιούνιο, το Κρεμλίνο ζήτησε από την Ουκρανία να παραχωρήσει τα εδάφη που είχε χάσει και να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Η διπλωματική ώθηση έρχεται ενόψει του κρίσιμου ταξιδιού του Ζελένσκι στις ΗΠΑ. Έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει σχέδιο νίκης κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αυτόν τον μήνα. Ο Ζελένσκι είπε ότι θέλει να συναντηθεί με τους υποψηφίους για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις για να κερδίσει την υποστήριξή τους. 

«Ελπίζω ότι θα έχω την ευκαιρία να δείξω αυτό το σχέδιο στον Μπάιντεν και στους προεδρικούς υποψηφίους των ΗΠΑ Χάρις και Τραμπ και να λάβω τα σχόλιά τους», δήλωσε πρόσφατα ο Ζελένσκι στην Ιταλία. 

Η σχεδιαζόμενη νέα ειρηνευτική πρόταση του Ζελένσκι αποτελεί σημάδι ότι έχει αρχίσει να προσαρμόζει τη δημόσια στάση του, η οποία μέχρι τώρα επικεντρωνόταν στην ανάκτηση όλου του εδάφους της Ουκρανίας πριν από την έναρξη οποιασδήποτε ειρηνευτικής συνομιλίας. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Ουκρανία εξέτασε το ενδεχόμενο να διεξάγει συνομιλίες με τη Ρωσία για τον περιορισμό των επιθέσεων στην ενεργειακή υποδομή της άλλης, δήλωσαν Ουκρανοί, Ρώσοι και δυτικοί αξιωματούχοι.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν μια σταδιακή αύξηση στον αριθμό των Ουκρανών που είναι έτοιμοι για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά λίγο περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού παραμένει υπέρ της μάχης έως ότου η Ουκρανία πάρει πίσω όλα τα εδάφη. Η παραδοχή ότι οι μάχες θα μπορούσαν να σταματήσουν με τη Ρωσία να κρατά τμήματα ουκρανικού εδάφους θα ήταν ένας αδύνατος πολιτικός κίνδυνος για τον Ζελένσκι, λέει ο Ολέξι Κοβζουν, πολιτικός αναλυτής και παρουσιαστής δημοφιλούς διαδικτυακής εκπομπής. «Είναι πολιτική αυτοκτονία και δεν μπορεί να συμβεί», είπε ο Κόβζουν.

Ο Τζόναθαν Εγιάλ, αναπληρωτής διευθυντής στο Royal United Services Institute, μια βρετανική δεξαμενή σκέψης στον τομέα της άμυνας, είπε ότι είναι καλό να μιλάμε ιδιωτικά στην Ουκρανία για τις προκλήσεις της και τη μορφή της νίκης. «Αλλά δεν είμαστε πουθενά εκεί κοντά και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε αυτή η συζήτηση να μην ερμηνευθεί ως άρση της Ουκρανίας», είπε.

Μερικοί από τους στενότερους συμμάχους της Ουκρανίας, όπως ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, έχουν προειδοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό ότι η αποφασιστικότητα της Δύσης να βοηθήσει την Ουκρανία να ανακτήσει τα εδάφη της έχει υποχωρήσει. Πρόσθεσε τη φωνή του στις εκκλήσεις της Ουκρανίας για ταχύτερες στρατιωτικές παραδόσεις και χαλάρωση των κανόνων που περιορίζουν τη χρήση δυτικών όπλων για να στοχεύσουν τη Ρωσία.

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν στο Κίεβο έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για την Ουκρανία, καθώς έχει χαλαρώσει η υποστήριξη για τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Έρχεται επίσης καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σημειώνουν αργά κέρδη σε όλο το μέτωπο. Από την αρχή του έτους, η Ρωσία βομβαρδίζει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, αυξάνοντας την προοπτική μαζικής μετανάστευσης Ουκρανών που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους που δεν θερμαίνονται τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο Έρικ Γκριν , ένας μη κάτοικος μελετητής στο Carnegie Endowment for International Peace που μέχρι πέρυσι υπηρέτησε ως κορυφαίος σύμβουλος του Μπάιντεν για τη Ρωσία στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Παρόλο που η αιφνιδιαστική κίνηση της Ουκρανίας να εισέλθει σε ρωσικό έδαφος στην περιοχή του Κουρσκ έχει ερμηνευτεί στην Ουκρανία ως ταπείνωση για τον Πούτιν, στη Δύση αυξάνονται οι ανησυχίες ότι θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ικανότητα του Κιέβου να αμυνθεί μακροπρόθεσμα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι η επίθεση θα ανάγκαζε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματα που είναι κρίσιμα για την επίθεση εντός της Ουκρανίας. Ωστόσο, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η Μόσχα συνεχίζει τη ρωσική επίθεση και να καταλαμβάνει στρατηγικά εδάφη εντός της ανατολικής Ουκρανίας. Η επίθεση ήταν «χρήσιμη για την Ουκρανία γιατί έδειξε ότι η Ουκρανία μπορεί ακόμα να πολεμήσει και να κάνει εκπλήξεις», είπε ο Γκριν. Αλλά στη Δύση, ορισμένοι αξιωματούχοι «απλώς εγείρουν πολλές ανησυχίες ότι είναι σαν ένα υψηλό σάκχαρο που πρόκειται να μετανιωθεί σε έξι έως οκτώ εβδομάδες».

Η Ρωσία λαμβάνει επίσης πρόσθετη βοήθεια από το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και ιδιαίτερα την Κίνα. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν κυρώσεις σε Ιράν και Ρωσία την Τρίτη μετά τις πρώτες παραδόσεις ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Μόσχα για τον πόλεμο. Η Κίνα ειδικότερα παρέχει εξαρτήματα για να βοηθήσει στην κατασκευή ρωσικών όπλων σε αντάλλαγμα για υποβρύχια τεχνολογία, δήλωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κουρτ Κάμπελ.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Palianytsia: Το «game changer» όπλο της Ουκρανίας στον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία

Διεθνή / Palianytsia: Το «game changer» όπλο της Ουκρανίας στον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία

Την ώρα που οι αναλυτές ψάχνουν πληροφορίες για το νέο όπλο της Ουκρανίας, αυτό χαρακτηρίζεται σημαντικό διότι παρακάμπτει την απαγόρευση χρήσης δυτικών όπλων για χτυπήματα στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ρωσικό πλοίο να «μεταφέρει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν»

Διεθνή / Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ρωσικό πλοίο να «μεταφέρει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν»

Τα πλοία στην Κασπία Θάλασσα, όπως το "Port Olya 3", συχνά απενεργοποιούν τα συστήματα εντοπισμού τους για να αποκρύψουν τις κινήσεις τους, καθώς το Ιράν και η Ρωσία συνεχίζουν να ανταλλάσσουν όπλα
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη «βιασμών της Μαζάν»: Ο Ντομινίκ Πελικό ομολόγησε πως όλα έγιναν χωρίς την συναίνεση της Ζιζέλ

Διεθνή / «Το μόνο άτομο που χειραγωγούσα ήταν η σύζυγός μου»- Ο Πελικό ομολόγησε πως όλα έγιναν χωρίς την συναίνεση της Ζιζέλ

Συνεχίζεται σήμερα με την απολογία του Ντομινίκ Πελικό η πολύκροτη δίκη για τους βιασμούς της συζύγου του, Ζιζέλ Πελικό - «Δεν τους έβαλα το όπλο στο κεφάλι. Ποτέ δεν πήρα χρήματα. Ποτέ δεν ανάγκασα ή χειραγώγησα κάποιον», είπε για τους 50 βιαστές της
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αντιδράσεις για τη νέα Μις Τουρκία: «Είναι αυτή ομορφιά; Έχει αρρενωπά χαρακτηριστικά»

Διεθνή / Η νέα Μις Τουρκία «παραβιάζει» τα πρότυπα ομορφιάς; Διχασμός για τα καλλιστεία και την επιλογή της Ιντίλ Μπιλγκέ

«Είναι αυτή ομορφιά; Έχει αρρενωπά χαρακτηριστικά» λένε κάποιοι στην Τουρκία για την 24χρονη Μπιλγκέν που έχει ύψος 1,80, είναι απόφοιτος ιατρικής και ο πατέρας της είναι ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Δίκη «βιασμών της Μαζάν»: «Είμαι βιαστής όπως οι συγκατηγορούμενοί μου», παραδέχθηκε ο Πελικό

Διεθνή / Δίκη «βιασμών της Μαζάν»: «Είμαι βιαστής όπως οι συγκατηγορούμενοί μου», ομολόγησε ο Πελικό

«Η Ζιζέλ δεν το άξιζε αυτό. Είμαι βιαστής όπως όλοι οι κατηγορούμενοι, δεν μπορούν να πουν το αντίθετο» παραδέχθηκε στην απολογία του ο βασικός κατηγορούμενος για τους πολλαπλούς βιασμούς της συζύγου του, Ζιζέλ Πελικό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Τα παιδιά του Γουόρεν Μπάφετ θα πρέπει να μοιράσουν την περιουσία του ύψους 144 δισ. δολαρίων σε φιλανθρωπίες

Διεθνή / Τα παιδιά του Γουόρεν Μπάφετ θα πρέπει να μοιράσουν την περιουσία του ύψους 144 δισ. δολαρίων σε φιλανθρωπίες

Σύμφωνα με τον όρο που έθεσε ο Γουόρεν Μπάφετ, τα παιδιά του θα πρέπει να μοιράσουν την περιουσία του σε φιλανθρωπίες μέσα σε 10 χρόνια από τον θάνατό του
LIFO NEWSROOM