Βέλγιο: Σκέψεις για απαγόρευση πυροτεχνημάτων μετά από τραυματισμούς την Πρωτοχρονιά

Βέλγιο: Σκέψεις για απαγόρευση πυροτεχνημάτων μετά από τραυματισμούς την Πρωτοχρονιά Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Μετά από πολλαπλά περιστατικά τραυματισμών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το Βέλγιο εξετάζει την απαγόρευση πώλησης πυροτεχνημάτων σε ιδιώτες. Ωστόσο, η διαφωνία παραμένει σχετικά με το αν μια εθνική απαγόρευση είναι επαρκής ή αν πρέπει να εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ήδη αρκετοί βελγικοί δήμοι έχουν επιβάλει τοπικές απαγορεύσεις, ενώ σύμφωνα με την Ένωση Φλαμανδικών Πόλεων και Δήμων (VVSG), το 80% των δημάρχων στη Φλάνδρα υποστηρίζει την ιδέα μιας πανεθνικής απαγόρευσης.

«Βλέπουμε κάθε χρόνο ανθρώπους να τραυματίζονται σοβαρά σε χέρια και πόδια. Επιπλέον, πυροτεχνήματα χρησιμοποιούνται για επιθέσεις σε διασώστες και αστυνομικούς, κάτι που έχει κλιμακωθεί σημαντικά», δήλωσε η εκπρόσωπος της VVSG, Νάταλι Ντεμπάστ.

Στις Βρυξέλλες, παρά την τοπική απαγόρευση, σημειώθηκαν περισσότερα από 1.700 περιστατικά την Πρωτοχρονιά, με 159 συλλήψεις και πολλές εκρήξεις φωτοβολίδων στο κέντρο της πόλης.

Η VVSG υποστηρίζει ότι μια απαγόρευση πωλήσεων πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, για να αποφευχθεί η αγορά πυροτεχνημάτων από γειτονικές χώρες.

Ωστόσο, οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων, όπως η GAIA, θεωρούν πως η εθνική δράση πρέπει να προηγηθεί. «Όταν ακούμε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει δράση, συνήθως είναι δικαιολογία για να μην κάνουν τίποτα οι πολιτικοί στις δικές τους χώρες», τόνισε η διευθύντρια της GAIA, Αν ντε Γκριφ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι φέτος καταγράφηκαν θάνατοι ζώων λόγω των πυροτεχνημάτων, με ένα σκύλο και ένα άλογο να βρίσκουν τραγικό θάνατο, ενώ μια αγελάδα υπέστη καρδιακή προσβολή.

Η μπάλα βρίσκεται πλέον στα χέρια της βελγικής κυβέρνησης, ενώ οι δήμαρχοι της Φλάνδρας σχεδιάζουν να κλιμακώσουν τις απαιτήσεις τους επικοινωνώντας με γειτονικές χώρες και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς το ζήτημα αφορά όχι μόνο την ασφάλεια αλλά και την προστασία των ζώων και το περιβάλλον.

Με πληροφορίες από Politico 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι θάνατοι αμάχων στο Σούμι μπορεί να αναγκάσουν την Ουάσινγκτον να αλλάξει στάση απέναντι στον Πούτιν

Διεθνή / Πόλεμος στην Ουκρανία: Η σφαγή στο Σούμι και πώς οι ΗΠΑ μπορεί να αλλάξουν στάση απέναντι στον Πούτιν

Η ασυμφωνία μεταξύ των δολοφονημένων στο Σούμι και της φωτογραφικής χειραψίας Γουίτκοφ-Πούτιν είναι κάτι παραπάνω από προφανής στους περισσότερους παρατηρητές
LIFO NEWSROOM
«Σκότωσε τους γονείς του για να σκοτώσει τον Τραμπ»: Το σχέδιο ενός 17χρονου για να «ρίξει» την Αμερικανική κυβέρνηση

Διεθνή / «Σκότωσε τους γονείς του για να δολοφονήσει τον Τραμπ»: 17χρονος ήθελε να «ρίξει» την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Το FBI δήλωσε ότι ο έφηβος ήταν σε επαφή με άτομα που μιλούσαν ρωσικά και είχε ως στόχο «να προκαλέσει κυβερνητική κατάρρευση εξοντώνοντας τον πρόεδρο»
LIFO NEWSROOM