Το Βελιγράδι δίνει εγγυήσεις στη Χάγη για να αποφυλακιστεί ο Μλάντιτς-Έχει υποστεί τρία εγκεφαλικά

Το Βελιγράδι δίνει εγγυήσεις στη Χάγη για να αποφυλακιστεί ο Μλάντιτς-Έχει υποστεί τρία εγκεφαλικά Facebook Twitter
0

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Σερβίας ενημέρωσε, γραπτώς, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ότι παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις για την προσωρινή αποφυλάκιση, για λόγους υγείας, του Ράτκο Μλάντιτς. Η οικογένεια του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου, πρώην στρατιωτικού ηγέτη των σερβοβόσνιων, ζήτησε από το δικαστήριο της Χάγης την προσωρινή αποφυλάκιση του και την μεταφορά του στο Βελιγράδι, για θεραπεία. Ανάλογο αίτημα αποφυλάκισης και μετάβασης του στην Μόσχα, στις αρχές Σεπτεμβρίου, απορρίφθηκε παρά τις εγγυήσεις που παρείχε η κυβέρνηση της Ρωσίας. Ο Ράτκο Μλάντιτς υπέστη τρία εγκεφαλικά πριν ακόμη συλληφθεί, η κατάσταση της υγείας του είναι επιβαρυμένη και πολλές φορές η δίκη του διακόπηκε διότι δεν ήταν σε θέση να συμμετάσχει.

 

Με την εγγυητική επιστολή η Σερβία εγγυάται ότι, ο κατηγορούμενος θα είναι υπό συνεχή παρακολούθηση όσο θα βρίσκεται σε σερβικό έδαφος ενώ η σερβική κυβέρνηση δεσμεύεται να τον παραδώσει στο δικαστήριο της Χάγης όποτε κάτι τέτοιο ζητηθεί. Η υπουργός Δικαιοσύνης, Νέλα Κουμπούροβιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι το δικαστήριο θα κάνει αποδεκτές τις εγγυήσεις και ανέφερε ότι στο παρελθόν πολλοί Σέρβοι κατηγορούμενοι αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι με εγγυήσεις και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

 

Ένταση προκάλεσε στο σερβικό κοινοβούλιο η απόφαση της κυβέρνησης για τον Μλάντιτς. Βουλευτές από το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA) που εκπροσωπεί την βοσνιακή μειονότητα και το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, αντέδρασαν έντονα ζητώντας από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση της. Ο βουλευτής Ένις Ιμάμοβιτς κάλεσε μάλιστα όλους τους βουλευτές βοσνιακής εθνότητας να πάψουν να παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

 

Το Διεθνές Ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία απήγγειλε κατηγορίες κατά του σερβοβόσνιου στρατηγού, Ράτκο Μλάντιτς για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, το 1995. Συνελήφθη ωστόσο 16 χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 2011 στη Σερβία. Η πολιορκία του Σαράγεβο, την περίοδο 1992-95, η αιχμαλωσία κυανόκρανων των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995 είναι κάποιες από τις βασικές κατηγορίες που βαρύνουν τον Μλάντιτς.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Διεθνή / Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

«Αυτή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για να ενθαρρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές να δουν τη σειρά», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM
Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Διεθνή / Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Η φιλορωσική στάση του Ορμπάν έχει προκαλέσει νέες εντάσεις, με την Ουγγαρία να χρησιμοποιεί επανειλημμένα το δικαίωμα βέτο για να εμποδίσει ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών και στρατιωτικών
LIFO NEWSROOM
Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Διεθνή / Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Η Νορβηγία δεν είναι μόνη. Η Σουηδία έχει επαναφέρει τη χρήση της υπόγειας ναυτικής βάσης στο νησί Muskö, ενώ η Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες χτίζουν ή ενισχύουν υπόγειες εγκαταστάσεις στρατιωτικής σημασίας
LIFO NEWSROOM
Ο νέος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας απορρίπτει την τελευταία απειλή Τραμπ: «Δεν ανήκουμε σε κανέναν»

Διεθνή / Ο νέος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας απορρίπτει την τελευταία απειλή Τραμπ: «Δεν ανήκουμε σε κανέναν»

Ο νέος ηγέτης κάλεσε τους πολίτες σε ενότητα απέναντι στις αυξανόμενες εξωτερικές πιέσεις, τονίζοντας πως είναι κρίσιμο «να σταθούμε μαζί ως λαός, ειδικά τώρα που δεχόμαστε πιέσεις από το εξωτερικό»
LIFO NEWSROOM