Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε αυτό που όλοι ανέμεναν: θα είναι ξανά υποψήφιος για πρόεδρος, στις επικείμενες εκλογές, κάτι που ανακοίνωσε μιλώντας σε στρατιώτες.
Οι εκλογές στη Ρωσία θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Μάρτιο. Με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2020, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να διεκδικήσει άλλες δύο εξαετείς προεδρικές θητείες, δηλαδή, να μείνει στην εξουσία έως το 2036.
Αφού ο Βλαντιμίρ Πούτιν τίμησε ανθρώπους που έχουν πολεμήσει στην Ουκρανία- αποδίδοντάς τους την ανώτατη στρατιωτική διάκριση της Ρωσίας σε τελετή στο Κρεμλίνο- ένας από αυτούς, ο αντισυνταγματάρχης Αρτιόμ Ζόγκα, τον ρώτησε αν θα είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος.
«Δεν θα κρύψω ότι έχει κάνει διάφορες σκέψεις κατά καιρούς, αλλά τώρα είναι η ώρα να πάρω μια απόφαση», του απάντησε ο ηγέτης της Ρωσίας. «Καταλαβαίνω πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Θα είμαι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου», συμπλήρωσε.
«Τυπικότητα» για τον Βλαντιμίρ Πούτιν οι εκλογές
Για τον 71χρονο Βλαντιμίρ Πούτιν- που διαδέχθηκε τον Μπόρις Γέλτσιν την τελευταία ημέρα του 1999- οι εκλογές είναι μια τυπικότητα, σχολιάζει το Reuters. Με την υποστήριξη του κρατικού μηχανισμού, των κρατικών ΜΜΕ και σχεδόν δίχως δημόσιες διαφωνίες, είναι βέβαιο ότι θα νικήσει.
Τα χρόνια καταστολής των επικριτών του- κάτι που ενισχύθηκε με τους νόμους για τις «ψευδείς ειδήσεις» και τη «δυσφήμηση των ενόπλων δυνάμεων»- είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί επικριτές του να καταλήξουν στη φυλακή, ή να διαφύγουν στο εξωτερικό.
Παρότι δεν έχει σοβαρό ανταγωνισμό στις εκλογές, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αντιμέτωπος με σοβαρές προκλήσεις. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ως συνέπεια τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση της Ρωσίας με τη Δύση μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας, το 1962.
Οι κυρώσεις επέφεραν ισχυρό σοκ στη ρωσική οικονομία, ενώ υπήρξε και η αποτυχημένη ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν τον Ιούνιο, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα δύο μήνες αργότερα.
Όμως, παρότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέτυχε να κερδίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία, ούτε η Δύση κατάφερε να νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης. Η αντεπίθεση της Ουκρανίας δεν είχε σημαντικά κέρδη και η Ρωσία ελέγχει ακόμη περίπου το 17,5% των ουκρανικών εδαφών.
Επιπλέον, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κομπάζει για την αποτυχία των κυρώσεων που η Δύση έχει χαρακτηρίσει ως τις σκληρότερες που έχουν επιβληθεί ποτέ σε μια μεγάλη οικονομία. Η Μόσχα προβλέπει ότι η οικονομία της, της τάξεως των 2,1 τρισ. δολαρίων, θα αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό φέτος από ό,τι εκείνη της ευρωζώνης και των ΗΠΑ.
Με πληροφορίες από Reuters