Έληξε η απεργία στη Boeing, με τους εργαζόμενους να κερδίζουν αυξήσεις κατά 38% σε βάθος τετραετίας και εφάπαξ μπόνους 12.000 δολαρίων, μετά από επτά εβδομάδες διαμαρτυρίας.
Οι εργαζόμενοι της Boeing ψήφισαν υπέρ της αποδοχής της τελευταίας προσφοράς του αεροπορικού γίγαντα, τερματίζοντας μια απεργία επτά εβδομάδων - που κόστισε πολύ ακριβά στην εταιρεία. Αρχικά, ζητούσαν αυξήσεις 40%/.
Σύμφωνα με το νέο συμβόλαιο, θα λάβουν αύξηση μισθού 38% τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Οι απεργοί εργαζόμενοι μπορούν να αρχίσουν να επιστρέφουν στις δουλειές τους από την Τετάρτη ή μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το συνδικάτο της Διεθνούς Ένωσης Μηχανολόγων και Εργατών Αεροδιαστημικής (IAM).
Η απεργία περίπου 30.000 εργαζομένων της Boeing ξεκίνησε στις 13 Σεπτεμβρίου, οδηγώντας σε δραματική επιβράδυνση στα εργοστάσια της εταιρείας κατασκευής αεροπλάνων και βαθαίνοντας την κρίση στην εταιρεία.
Σύμφωνα με την IAM, το 59% των απεργών εργαζομένων ψήφισε υπέρ της νέας συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει επίσης ένα εφάπαξ μπόνους 12.000 δολαρίων, καθώς και αλλαγές στα συνταξιοδοτικά προγράμματα των εργαζομένων.
#IAM751Machinists pic.twitter.com/VfgWRvtjJ6
— IAM Union District 751 (@IAM751) November 5, 2024
«Μέσα από αυτή τη νίκη και την απεργία που κατέστησε δυνατή, τα μέλη του IAM διασφάλισαν σεβασμό και δίκαιες αμοιβές στους χώρους εργασίας», δήλωσε ο ηγέτης του συνδικάτου Τζον Χόλντεν. Το συνδικάτο είχε ζητήσει προηγουμένως αύξηση των μισθών κατά 40% και οι εργαζόμενοι είχαν απορρίψει δύο προηγούμενες προσφορές της εταιρείας.
«Ενώ οι τελευταίοι μήνες ήταν δύσκολοι για όλους μας, είμαστε όλοι μέρος της ίδιας ομάδας», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Boeing, Κέλι Όρτμπεγκ. «Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας για να επιστρέψουμε στην αριστεία που έκανε την Boeing μια εμβληματική εταιρεία».
Σε ένδειξη του πόσο σοβαρά έλαβε ο Λευκός Οίκος την απεργία σε μια από τις πιο σημαντικές εταιρείες της χώρας, η υπηρεσιακή υπουργός Εργασίας των ΗΠΑ Τζούλι Σου πέταξε στο Σιάτλ τον περασμένο μήνα για να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις.
Η απεργία έχει κοστίσει στη Boeing σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Anderson Economic Group.
Η τελευταία κρίση στη Boeing ξέσπασε τον Ιανουάριο του 2024, όταν η έκρηξη στον αέρα ενός τμήματος ενός από τα επιβατικά αεροπλάνα της Alaska Airlines, προκάλεσε σοκ. Η διαστημική της επιχείρηση υπέστη επίσης πλήγμα λόγω της φήμης της, αφού το σκάφος Starliner της αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Γη χωρίς τους αστροναύτες.
Με πληροφορίες από BBC