Η απόφαση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου για απαγόρευση επιλεγμένων ηλεκτρονικών συσκευών στις καμπίνες επιβατικών αεροπλάνων από ορισμένες χώρες στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, εν μέρει προκλήθηκε από ένα σενάριο που αφορά κρυμμένα εκρηκτικά σε ένα ψεύτικο iPad, σύμφωνα με μια πηγή ασφαλείας που επικαλείται ο Guardian.
Η απαγόρευση του Ηνωμένου Βασιλείου για τάμπλετ, φορητούς υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών και άλλες συσκευές μεγαλύτερες από ένα κινητό τηλέφωνο τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο. Ισχύει για εισερχόμενες πτήσεις από έξι χώρες - την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Λίβανο, τη Σαουδική Αραβία, την Τυνησία και την Τουρκία. Έξι αεροπορικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου- British Airways, EasyJet, Jet2, Monarch, Thomas Cook και Thomson- και οκτώ ξένοι αερομεταφορείς, επηρεάζονται άμεσα από την απόφαση.
Η πηγή ασφαλείας δήλωσε πως οι δύο απαγορεύσεις σε ΗΠΑ και Βρετανία δεν ήταν το αποτέλεσμα ενός και μόνο συγκεκριμένου συμβάντος, αλλά ενός συνδυασμού παραγόντων.
Ένας από αυτούς, σύμφωνα με την πηγή, ήταν η ανακάλυψη ενός σχεδίου για κατάρριψη αεροπλάνου με εκρηκτικά κρυμμένα σε ένα ψεύτικο iPad. Περαιτέρω λεπτομέρειες της υπόθεσης, όπως η ημερομηνία, η χώρα και η τρομοκρατική ομάδα πίσω από αυτό το σενάριο, παραμένουν μυστικές.
Η ανακάλυψη του σχεδίου επιβεβαίωσε τους φόβους των μυστικών υπηρεσιών ότι εξτρεμιστικές ομάδες είχαν βρει ένα νέο τρόπο για να περάσουν λαθραία εκρηκτικά στο χώρο της καμπίνας σε χειραποσκευή μετά από αποτυχημένες προσπάθειες με βόμβες σε υποδήματα και εκρηκτικά κρυμμένα στα εσώρουχα. Μία έκρηξη σε μια καμπίνα, μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από μία στο χώρο αναμονής ενός αεροδρομίου και αυτό είναι κάτι που οι τρομοκράτες επιδιώκουν.
Η απαγόρευση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα μετά από μια συνάντηση ασφαλείας υπό την προεδρία της Τερέζα Μέι, με τον αρμόδιο του Υπουργείου Μεταφορών. Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε με τη σειρά του ότι η απαγόρευση σε επιλεγμένες ηλεκτρονικές συσκευές ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της επιδίωξης των τρομοκρατών να χρησιμοποιήσουν «καινοτόμες μεθόδους» για να επιτεθούν σε αεροπλάνα.
Ενώ αυτοί οι φόβοι είναι ρεαλιστικοί, δεδομένου πως μια βόμβα φέρεται να είχε κρυφτεί σε ένα φορητό υπολογιστή σε μια πτήση στη Σομαλία πέρυσι, πολλοί πιστεύουν πως η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης από την πλευρά του Τραμπ, επηρεάστηκε και από την απογοήτευση που προκάλεσε η αποτυχία του να εφαρμόσει το διάταγμα για τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.
σχόλια