Για ένα βράδυ, κάποιοι μετανάστες στη Βοσνία είχαν την ευκαιρία να ξεφύγουν από τις δυσκολίες της καθημερινότητας και να ζήσουν τη λάμψη του κόσμου της μόδας.
Το βράδυ της Πέμπτης έγινε στο Σαράγιεβο επίδειξη μόδας, για την παρουσίαση brand που δημιούργησαν μετανάστες σε κέντρα υποδοχής της χώρας, μαζί με Βόσνια σχεδιάστρια.
Το «No Nation Fashion» δημιουργήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, μέσω ενός πρότζεκτ για ράψιμο για τους μετανάστες σε κάποια κέντρα υποδοχής, όπου αρχικά έφτιαχναν επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες για την πανδημία.
Με τη στήριξη διεθνών οργανώσεων στη Βοσνία και τη βοήθεια της σχεδιάστριας Αλεξάντρα Λόβριτς, οι μετανάστες άρχισαν να δημιουργούν ρούχα και αξεσουάρ, τόσο για τους ίδιους όσο και για την τοπική κοινότητα.
Η σχεδιάστρια δήλωσε ότι ήθελε να κάνει ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει να βελτιωθούν οι ζωές των ανθρώπων στα καμπ. «Ήθελα να νιώσουν ξανά κανονικοί άνθρωποι. Είναι όλοι σε έναν δύσκολο δρόμο, έχοντας έντονα συναισθήματα και κάτι καλό βγαίνει πάντα από τέτοια συναισθήματα», δήλωσε η Λόβριτς.
Μετανάστες- μοντέλα βγήκαν στην πασαρέλα φορώντας ρούχα που είχαν στόχο να συμβολίσουν διάφορες φάσεις των ταξιδιών τους, τον νομαδικό τρόπο ζωής μακριά από το σπίτι τους και τη μετάβαση στη νέα ζωή τους, σε μια άλλη χώρα. «Είμαστε δυνατοί» και «Χαμογελάμε», ήταν τα μηνύματα που εμφανίζονταν στο πάνελ πίσω τους.
Η εκδήλωση έγινε στο δημαρχείο του Σαράγιεβο, με αφορμή και την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, με στόχο την προώθηση της ενσωμάτωσης ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τη βία ή τη φτώχεια.
Με μία μίξη από κουλτούρες, την ανταλλαγή ιδεών και τη δημιουργικότητα ανθρώπων από διάφορα μέρη του πλανήτη, το fashion brand έχει δείξει τη δύναμη της ενσωμάτωσης και της διαφορετικότητας, τόνισε η Λάουρα Λουνγκαρότι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Τώρα οι διοργανωτές λένε ότι σχεδιάζουν να επεκτείνουν το πρότζεκτ σε περισσότερα κέντρα υποδοχής και να υπάρξει συνεργασία με τεχνικές σχολές και πανεπιστήμια στη Βοσνία.
«Δουλεύοντας δίπλα- δίπλα, μετανάστες και Βόσνιοι σχεδιαστές ενώθηκαν και δημιούργησαν αυτό το φανταστικό έργο τέχνης, που δείχνει πόσο η διαφορετικότητα και οι διαπολιτισμικές ανταλλαγές μπορούν να είναι επωφελείς τόσο για τους μετανάστες όσο και για την κοινωνία που τους φιλοξενεί», επεσήμανε η Λουνγκαρότι.
Στη Βοσνία βρίσκονται περίπου 4.000 μετανάστες που αναζητούν τρόπους να φύγουν για τη δυτική Ευρώπη. Κατά κύριο λόγο προσπαθούν να περάσουν στη γειτονική Κροατία, μέλος της ΕΕ, προτού μετακινηθούν σε άλλες χώρες. Πολλοί έχουν διαμαρτυρηθεί για επαναπροωθήσεις και βίαιη αντιμετώπιση από την κροατική αστυνομία.
Με πληροφορίες από AP